Den svenska Fintech boomen

Denny Way
Posted 2021-09-06 in Uncategorized

Det finns många stora och välkända svenska företag likt Atlas Copco med säte i Örebro och SKF i Göteborg. Traditionellt har storföretagen tillhandahållit redskap för industrin vilket byggde upp en stark exportbaserad ekonomi. Men tack vare att Sverige tidigt erbjöd en stor del av befolkningen tillförlitliga internetuppkopplingar och hemdatorer har en annan typ av entreprenörer vuxit fram. Dessa är verksamma inom digitalisering, bland annat med finansiella lösningar. Några av de stora företagen som idag är börsnoterade är Betsson, ett spelbolag baserat på Malta som attraherar kunder med hjälp av casinobonusar. Men det finns många svenska teknikentusiaster som har startat företag inom Sverige och de är dessa som leder den svenska Fintech boomen. Vad möjliggjorde den svenska digitala innovationen?

En progressiv regering för digital förändring

Runt om i världen är Sverige känt för att ha ett väletablerat välfärdssystem samt sett som ett land där jämställdhetsfrågan har kommit långt. Det sistnämnda är ett ypperligt exempel på hur tidigare regeringar lett samhället i en progressiv riktning i viktiga frågor. Under 1990-talet när somliga argumenterade för att internet var en fluga tog de styrande ett beslut som skulle visa sig bli avgörande för den Fintech boom som tar sig form idag.

Hem-PC reformen grunden till Fintech Boomen

För att samtliga svenska familjer skulle få en möjlighet att köpa en PC, som på 90-talet var en dyr konsumtionsvara, introducerades Hem-PC reformen. Det var Göran Perssons Socialdemokratiska regering som 1997 möjliggjorde för arbetstagare att låna en dator, skattefritt. Alternativt kunde familjer göra skatteavdrag på hyrda persondatorer. Reformen var en del i en bredare strategi med syfte att öka den digitala kompetensen.

Kompetenta och drivna entreprenörer

Tack vare att allmänheten fick möjlighet att bruka datorer i hemmet öppnades en ny möjlighet upp för gemeneman och kommande generationer. Det medförde att personer med tekniskt och matematiskt intresse gavs en gyllene chans att lära sig en kompetens som de kunde förädla och nyttja i företagsvärlden. Låt oss ge exempel på svenska företag som revolutionerar hur vi betalar när vi betalar, exempelvis på det lokala kafét eller vid näthandel.

Trustly möjliggör direktbetalningar

Att handla online har traditionellt medfört att kunden behövt tillgång till sitt betalkort och dess detaljer. Genomförandet av betalningar har varit krångliga vilket fått många konsumenter att avbryta köpet när det ska checka ut. Trustly är ett Fintech företag som grundades 2008 i Stockholm av tre svenska killar. Dessa har tillhandahållit en tjänst som låter konsumenterna betala med hjälp av sitt Bank-ID. Enligt data från företagets hemsida använder 8100 företag tjänster som Trustly tillhandahåller.

Klarna för trygga online köp

Idag är det vanligt att konsumtion sker online och öppenheten mot näthandel ökar. Exempelvis steg näthandeln med 13% under 2019. En av anledningarna till det är att Sebastian Siemiatkowski grundade Klarna och utvecklade företaget till vad det är idag. Genom att tillhandahålla en lösning för en av de främsta farhågorna vid online handel har bolaget varit drivande i tillväxten hos näthandlarna. Sebastians företag möjliggör för kunden att betala först efter att varan anländer i hemmet. 2021 har företaget sitt huvudkontor och hjälper konsumenter att genomföra hela två miljoner transaktioner dagligen och de anställer 3500 individer. 

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.