Smart belysning – tveksam intelligens men en ljus framtid

Text: Thomas Helsing Foto: Pressbild
Posted 2021-02-08 in Home, Leva & Bo

smart belysning från Ikea

De där mest fantasirika framtidshemmen i science fiction-filmerna har på mindre än ett årtionde blivit verklighet och i flera fall förpassats till dåtid. 2014 släppte handelsjätten Amazon sin första smarta högtalare Alexa och därefter har utvecklingen gått minst sagt rasande fort – inte minst när det gäller smart belysning.

 

Hemma har vi hittills tagit det rätt lugnt, vi har mest testat billigare produkter som Google nest mini och någon uppkopplad elkontakt, men det är inte utan att åtminstone jag börjat snegla mer och mer åt att koppla upp fler prylar där hemma och när så sker är lampor det första området jag lär snöa in på.

Det smarta hemmet kan indelas i två delar som till viss del samverkar. Dels är det uppkopplade apparater, med tillgång till internet, som kan både skicka och hämta information och aktivera olika funktioner. Dels är det apparater som är laddade med någon slags programvara som simulerar artificiell intelligens. Jag skriver ‘simulerar’ för jag har svårt att se mainstreamprodukternas AI idag som reell intelligens. När det gäller belysning handlar det om den förstnämnda typen vilket sammantaget blir smart belysning.

För ett antal år sedan utgick man ofta ifrån en högtalare och sedan kunde du likt ett Briotåg länka fler apparater i långa kedjor. Idag finns det tillverkare som försöker skapa system där anslutningarna sker sömlöst och utan besvär samtidigt som användarna blir ‘inlåsta’ då det kan vara svårt att koppla in något från en annan tillverkare. Dessa system ser ut att basera sig på olika funktioner i hemmet. Därav att belysning blivit något som börjat få egna separerade system.

Ikea är ett exempel på en återförsäljare med ett slutet belysningssystem. Deras ‘gateway’, eller hubb som vi också kan kalla den, kostar i början av februari 2021 cirka 299 kronor och kan koppla samman alla ‘smarta’ produkter så länge de kommer från Ikea eller någon samarbetspartner. Via en app kan du sedan styra dessa, antingen i grupper eller individuellt, och göra inställningar in absurdum. Fördelen är förstås att installering och kontroll av befintliga och framtida smarta prylar blir så mycket enklare samt en, åtminstone i teorin, stabilare funktion. Nackdelen? Dyrare, initialt krångligt samt begränsande av din valfrihet.

Den stora styrkan i Ikeas system är dock att de enskilda produkterna du kan köpa till ofta är väldigt prisvärda. Och så fort dina lampor, rullgardiner och strömkontakter är inkopplade har du full kontroll via app eller lämplig röststyrd högtalare, förslagsvis en från Ikea.

Trots potentiella farhågor så är ändå Ikeas system ”Trådlös” ett bra val då det har stöd för såväl Google home som Amazon Alexa och Apple homekit.

Men vad finns det för alternativ då? Tja, om vi håller kvar fokuset vid just smart belysning så finns det förvånansvärt många. Märkena Geeni, Lifx, Nedis, TP-link och Yeelight har alla minst en smart glödlampa du kan köpa. Men om vi fokuserar på de som likt Ikea försöker grunda allting via en hubb så finns det ett alternativ jag vill lyfta fram – Philips ”Hue”.

Den nederländska elektronikjätten har de senaste åren positionerat sig långt fram med sitt ”Hue”-system. Precis som i fallet med Ikeas ”Trådfri” behöver man börja med en hubb som ansluts via nätverkskabel till din befintliga hemmarouter. Systemet är dyrare att komma igång med och kostnaden för lampor ligger också generellt högre än konkurrenterna, något som kan lindras genom att köpa något av de startpaket som Philips släppt. Men visst kostar det ändå; ett paket med hubb och tre multifärglampor (du kan välja mellan 16 miljoner färger) går lös på minst 1 700 kronor, om inte mer.

Då är väl fördelen ganska bra, tänker ni? Jodå, Philips system andas kvalitet rakt igenom och känns oerhört stabilt. Lamporna är smidiga med en bra ljusstyrka och dessutom har man den kanske mest användarvänliga appen på marknaden – om man har överseende med att den inte är på svenska förstås. ”Hue” lirar bra ihop med såväl Google home som Amazon Alexa och Apple homekit.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Casino utan gränser

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.