Frövifors och Stripa värdplatser i internationellt konstprojekt

Text: Ulf Hjelting Bild: Frövifors Pappersbruksmuseum
Posted 2020-02-19 in Kultur, Nöje

Air i Örebro län

Frövifors pappersbruksmuseum och Stripa gruvmiljö är två av de fem värdplatser som utsetts i Artist in residenceprogram (AiR) i Örebro län 2020 – ett nytt residensprogram med inriktning på konst i det offentliga rummet. Totalt kommer fem konstnärer att få möjlighet att delta. Konstnärerna kommer att sökas genom Open call som nu öppnats och utses av en jurygrupp.

 

Air i Örebro län bjuder nu in internationellt verksamma samtidskonstnärer, konsthantverkare och formgivare som är intresserade att utveckla nya processer och gestaltningar för konst i det offentliga rummet. Ett pilotprojekt genomfördes 2018-19 och föll väl ut och därför utvecklas residenset på fler platser och i fler kommuner i Örebro län med start vintern 2019/2020.

Residenceprogrammet är en samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner. I den kommande omgången deltar fem platser (däribland Frövifors pappersbruksmuseum och Stripa gruvmiljö) i fyra kommuner – Lindesberg, Karlskoga, Nora och Örebro.

– Jag är glad att vi har fått med två värdplatser i detta projekt. Det beror på att vi har så engagerade människor här – det var många som visade intresse och vi hade möjlighet att gå in med pengar i projektet, säger kultursekreterare Sara Sporre vid Lindesbergs kommun.

Syftet med residensprogrammet är att utveckla den lokala och regionala konstscenen genom internationellt utbyte, nya nätverk och kompetenser för professionella konstaktörer. Deltagande konstnärer kommer kunna samverka tillsammans med institutioner, lokala aktörer och medborgare i Örebro län.

Inbjudna konstnärer erhåller ett arvode om 36 000 kronor (inklusive skatter och avgifter) för sju veckors engagemang. Air i Örebro län står för boende, resa till och från residensorten och arbetslokaler som kan se olika ut beroende på önskemål, utövad konstart och behov. Residenset har engelska som arbetsspråk och är öppet för alla konstformer. Sökande ska vara verksam i annat land än Sverige.

Programmet är på totalt sju veckor uppdelat på två perioder:

Första perioden om tio dagar (16-25 mars) fokuserar på introduktion till de olika platserna och på nätverkande. I denna period deltar alla inbjudna konstnärer samtidigt.

Den andra perioden är fem veckor och är förlagd till antingen vår eller sommar/höst beroende på ort.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.