Konsthallen visar Eva Hild

Text: Ulf Hjelting Bild: Press/Anna Sigge
Posted 2018-12-17 in Kultur

Eva Hild

Eva Hild är en av Sveriges mest framgångsrika skulptörer. Fram till 30 december går det att se hennes konst på Örebro Konsthall vid Olaigatan.

 

Eva Hild är en av Sveriges mest framgångsrika skulptörer. Hon har en stark position på den internationella konstscenen och är representerad i privata och institutionella samlingar runt om i världen. Hennes skulpturer ger uttryck för tryck och rörelse och de uppbyggda för hand av tunna lager lera. Men det är hålrummen som definierar formen. Här är tomrummet är lika mycket en del av skulpturen som den fasta materian.

– Jag undersöker sakernas tillstånd. Öppningar som plötsligt uppstår och leder vidare. Rörelser och komplexa strukturer som finns under ytan, ett nätverk av hål, gångar och inre rum. I en långsam arbetsprocess låter jag tankar och ord omformas i ett material. Jag för en dialog med formen – dess egenskaper fyller i berättelsen, utvidgar den och låter den ta andra vägar, förklarar Eva via ett pressmeddelande.

Eva Hild föddes 1966 i Lidköping och utbildade sig vid Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg. Hon är representerad på bland annat Museum of Arts and Design (New York, USA), Museum of Fine Arts (Boston, USA), Sèvres Ceramics Museum (Paris, France) och Museum of Modern Ceramic Art (Mino, Japan).

I Sverige finns hennes verk i Nationalmuseum i Stockholm, Borås Konstmuseum, Röhsska Museet i Göteborg och hon har erhållit ett flertal priser, utmärkelser och stipendier både i Sverige och internationellt.

Eva Hild har också genomfört offentliga utsmyckningar i storformat, exempelvis det tvådelade verket Binär som är permanent placerat utanför Regeringskansliet i Stockholm och den sex meter höga, vitmålade aluminiumskulpturen , Rubato utanför Malmö konserthus.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.