Bagari Hayes Project – sju år sedan förra plattan

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 2020-10-03 in Kultur, Musik, Nöje

Nordic Wellness 7jun-25jun
Stark contrasts
Nordic Wellness 7jun-25jun

Allt började som ett musikskrivarprojekt. Plattan ”Chakoufi” släpptes och nu, nästan sju år senare, släpper Bagari Hayes Project nästa platta – ”Stark contrasts”.

 

Som en bonus har de även gjort en video till låten ”The Planet’s on the boil” och Totally Örebro har träffat duon.

–Faktum är att vi har massor av låtmaterial och vi skulle redan nu kunna spela in en till platta förutom de tio låtarna som vi gjort till Stark Contrasts, säger John Hayes Jr när vi träffas.

Den 10 oktober är det releasefest på Makeriet och då spelar hela bandet låtar från nya plattan men även från den första. I bandet ingår, förutom John, även Tommy Bagari (som är den andra parten av låtskrivarduon), Kajsa Zetterlund på fiol som även varit med och skrivit låten ”The Planet’s on the boil”, Johnny Karlsson på bas, Richard Sievert på percussion, Christy O’Leary på flöjt, Clas Olofsson på gitarr och Fredrik Landh på trummor.

– Och så har vi vår jullåt vi gjorde för några år sedan. Vi får se vilka låtar vi väljer att spela, säger Tommy Bagari.

Det blir en kväll helt i musikens tecken på Makeriet den 10 oktober men redan nu går det att ta del av ”The Planet’s on the boil” genom den video som bandet gjort tillsammans med producenten Charlie Halldén, Julia Bentfjord och Kulturrummet Aniara i Hallsberg. Charlie och Julia har även skapat videons animerade delar.

–De har gjort ett fantastiskt arbete, mycket bättre än vad vi någonsin hoppats, säger han och berättar att låten redan nu finns  att lyssna och se på Youtube och Facebook.

Vårt samtal kommer sedan in på lokala musikers och bands svårighet att bli spelade i de lokala mediekanalerna för musik.

– Var någonstans ska man kunna lyssna till lokal musik om inte hos de lokala radiostationerna? Det gick så lång att jag åkte upp till Stockholm och tvingade mig till ett samtal med Germund Stenhag efter att Sveriges radio nonchalerat de 200 mejl vi skickat under årens lopp. Då, efter det samtalet, har de börjat spela mer lokal musik. Det här drabbar självfallet inte bara oss, utan alla som spelar musik oavsett genre och som ger ut sin musik, säger John Hayes Jr.

Plattan ”Stark contrasts” har spelats in under flera år och i år spelades de sista fyra låtarna in. Allt kommer att finnas på Spotify.

– Vi gjorde en liten miss med förra plattan där vi la upp en oremastrad låt på Spotify. Det ska vi åtgärda nu när nya plattan släpps, inflikar Tommy.

 

Och videon?

–Vi har lite planer där, men inget som är klart än. Vi har dock skickat videon till både Greenpeace och Fridays for future och fått mycket positiv feedback.

 

Kommer plattan ”Stark contrasts” att finnas att köpa på releasen?

– Vi har tänkt att enbart släppa den digitalt. Men vi får se om vi ändrar oss.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.