Bananamoon utökar med nätbutik under ny ägare

Text: Ulf Hjelting Bild: Tomas Karlsson
Posted 2020-08-31 in Leva & Bo, Mode & Shopping, Näringsliv

Bananamoon Pontus Stålberg

Den 8 augusti var det nypremiär för Örebros största skivbutik. Då bjöd nämligen Pontus Stålberg och personal in till ett nyrenoverat och uppfräschat Bananamoon. Totally Örebro fick ett snack med Pontus för att prata om övertagandet och framtiden.

 

I skrivande stund pågår det en febril aktivitet inne på Bananamoon. De gamla dryckes- och skivbackarna ska bytas ut mot nygjorda (i plywood) och vitmålade diton. Den vägg som förut avskilde cd- och vinylavdelningen från varandra är borttagen och hela lokalen känns på något sätt mycket större och luftigare. Skivlysningen har flyttats.

Kassadisken är även den flyttad för bättre översyn över kunder och verksamhet.

– Vi märkte att när vi rev den där väggen så blev luftkvaliteten här inne så mycket bättre. Så här såg det faktiskt ut när det var bingo här inne, innan det blev skivbutik, säger Pontus Stålberg när vi träffas.

Historien om Bananamoon började i november 1997 i en liten butikslokal i det som brukar kallas Skatteskrapan. Efter några år blev det sedan flytt till nuvarande lokaler vid Järntorget. I november i år har alltså Bananamoon servat örebroarna med cd, vinyl, dvd och bluray-skivor i 23 år. Det mesta som sålts har varit begagnat, men de senare årens hype med vinylskivor har gjort att det numera även finns en betydande del nya vinylskivor att köpa i butiken.

Affären med att överta Bananmoon tog endast två veckor från det att förre ägaren valde att sälja till det att hela transaktionen var genomförd.

– Faktum är att jag redan en gång tidigare varit nära att köpa Bananamoon. Det var för några år sedan, men nu är det ett faktum efter att ha pratat med banken och kommit med ett bud som förre ägaren nappade på. Köpet och övertagandet gick relativt ’smärtfritt’, mycket på grund av att jag använder mig av samma ekonomihjälp och revisor som förra ägaren.

I köpet ingick inte bara det aktuella varulagret i butiken utan även det lager med uppskattningsvis 100 000 skivor som hittills inte kommit ut till försäljning.

– Jag har ju själv jobbat under många år på Bananamoon och nu håller vi som sagt på med en renovering och uppfräschning av butiken samtidigt som vi går igenom det lager som finns för att på så sätt få en översyn på vad vi har i lager. Skapa ordning helt enkelt. Jag stod vid ett vägval att säga upp mig och göra något helt annat eller köpa butiken och driva den som jag vill att den ska drivas. Med de nya skivbackarna får vi exempelvis rum med fler skivor på samma yta.

Utanför butiken på Järntorget står en caddy som gått i skytteltrafik till närmaste återvinningscentral. Det är mycket som behöver slängas för att få ordning i butiken.

– De av kunderna som har rollator eller rullstol har kunnat ta sig in butiken redan tidigare för att botanisera bland våra skivor men nu blir det mer plats och ännu enklare.

 

Kommer det att bli något ändring av inriktning på verksamheten?

– Nej, absolut inte. Vi kommer att hålla oss kvar vid begagnat som är huvudnäringen i verksamheten både vad gäller film och musik. Däremot kommer vi att ta in mer nya skivor på vinyl, eftersom efterfrågan på detta har ökat för varje år.

När det gäller skivor och musik är näthandeln en viktig del för många aktörer. Bananamoon har tidigare valt att inte ha någon så kallad nätbutik, men nu blir det ändring på detta.

– Det är en nödvändighet för att kunna överleva på den här typen av försäljning. Nedladdningen och streaming är bara en del av varför butiker fått stänga. En annan faktor är att vissa skivdistributörer endast tillåtit köp av ett minimiantal, annars har de inte skickat beställningarna. Typ att man måste, som butik, köpa minst 50 skivor av en populär artist. Du kanske säljer 30 av dessa och så står du där utan returrätt för 20 skivor. Vinstmarginalen blir på så sätt minimal. Det håller inte i längden. Därför kompletteras Bananamoon nu med en nätbutik som gör att vi får hela världen som kundkrets.

 

Vad var det som fick dig att göra detta vägvalet i livet?

– Främsta skälet är att jag har rätt personer med rätt intressen och rätt kunskap i min närhet. Annars vore det här omöjligt att genomföra.

 

Vad är den främsta och mest avgörande faktorn till att Bananmoon finns kvar idag?

– Att fokus varit på begagnat hela tiden. Min filosofi ligger även där. Jag kommer att köra vidare på den traditionen. Sedan så säljer vi även begagnade stereoanläggningar i viss utsträckning. Unga idag vet knappt hur en skivspelare fungerar och det har hänt att jag fått visa hur det fungerar att spela vinylskivor. ”Hej, jag skulle vilja spela en sådan där stor skiva. Hur gör man?”. Och så får man visa.

 

Hur kommer det sig att vinylskivor gjort en sådan comeback?

– Vinylskivor har något unikt som cd-skivorna inte har. Man utför liksom en liten ritual för att kunna spela dem. Skivan ska tas ur sitt fodral och läggas på skivspelaren. Spelaren ska startas och, om det behövs, rengörs skivan med en skivborste. Sedan ska spelarens pickup placeras på skivan. Efter det är allt klart för att få ut ljud från skivan. Den är en häftig ritual. Lite retro.

 

Kommer butiken att flytta?

– Nej, det finns absolut inga planer på det. Butiken ligger centralt och bra. Finns inget att ändra på där och hyresvärden är bra att ha att göra med. Det är perfekt som det är.

 

Vad händer då med ditt eget musicerande?

– Jag har lagt musiken lite på is sedan allt det här med coronan började. I varje fall vad gäller livespelningar. Ambitionen finns att göra fler skivor, men luften gick lite ur oss i bandet när vi blev dubbeltaxerade med skatt både i Tyskland och i Sverige. Nu är musiken mer en hobby och det blir inte mer musikkarriär än vad det har varit. Och avkastningen blir inte i paritet med den tid man lägger ner. Efter en turné så vill man gärna ha lite pengar med sig hem. Förut hade jag en liten fördel med att vara anställd på Bananmoon och kunna ta ledigt för att spela. Nu som ägare kommer jag inte att ha samma förutsättning för det.

 

Men studion behåller du?

– Absolut! Den tänker jag inte göra mig av med. Nu har jag under alla år köpt de grejer jag vill ha till studion. Vill jag uppgradera nu handlar det om att gå från en proffsig studio till en superproffsig och då kostar det kalasmycket pengar. Jag är nöjd med det jag har.

 

Fotnot: Pontus Stålberg har bland annat spelat i banden Spetsnaz tillsammans med Stefan Nilsson och Turnbull A.C’s med Lars Karlsson.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.