Linje 6 tar stadsbussarna till Södra ladugårdsängen

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2019-08-01 in Leva & Bo

Linje 6

I mitten av december börjar Länstrafiken trafikera i området Södra ladugårdsängen. Det här innebär en helt ny linjesträckning för linje 6.

 

Södra Ladugårdsängen har expanderat de senaste åren och växt till att bli ett av Örebro kommuns mest tätbefolkade bostadsområden. Därför görs nu en satsning med sikte att nå fler och nya resenärer i kollektivtrafiken.

– Vi ser att vi kommer nå fler och nya resenärer när vi har möjligheten att erbjuda bussförbindelser till och från södra Ladugårdsängen och bostadsområdet längs Karlsdalsallén, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef på Länstrafiken.

Den nya linjesträckningen kommer att gå parallellt med linje 5 mellan stan och Fatbursgatan, vilket underlättar kapaciteten för linje 5 under morgon- och eftermiddagar då många arbetspendlare och skolelever reser med Länstrafiken.

Hållplatserna som i dag trafikeras av linje 6 mellan Lavendelvägen och Sveaparken kommer att utgå. Resenärer kommer att hänvisas till närliggande hållplatser i sitt område.

– Vi har haft uppdraget att se över hur vi kan öka resandet med kollektivtrafik i området och samtidigt stått med utmaningen att vara så kostnadseffektiva som möjligt.

Länstrafikens trafikplanerare har strategiskt lagt om linje 6 för minsta påverkan bland befintliga resenärer. Den nya linjesträckningen gör att endast ett villakvarter mitt i Sörby får längre än 400 meter till närmsta hållplats. Övriga boende längs den gamla linjesträckningen kommer fortsättningsvis att ha nära gångväg till hållplatser längs den nya busslinjen alternativt till hållplatser längs Rudbecksgatan.

 

Den nya körvägen för linje 6

Med start den 15 december får linje 6 en ny körväg mellan Lavendelvägen och Sveaparken. Den nya körvägen innebär att linje 6 kommer att trafikera hållplatserna:

• Tybble Vårdcentral
• Lavendelvägen
• Karlsdalsallén (ny hållplats)
• Termikgatan (ny hållplats)
• Fatbursgatan
• Loftbodsgatan
• Tullängsskolan
• Södra allén
• Sveaparken, följt av ordinarie hållplatser i riktning mot Slottet och vidare mot Hjärsta.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.