Örebros mest meriterade skolmat?

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 2020-01-15 in Leva & Bo, Mat & Dryck

skolmat på kvinnersta görs av dessa kockar

Ett generöst tilltaget salladsbord, minst två rätter varav en vegetarisk. Ja, så ser vardagen ut för eleverna på Kvinnerstagymnasiet. Totally Örebro har pratat med de i köket som gör detta möjligt och där finns ett och annat namn som kanske får några att höja på ögonbrynen och vifta bort snacket om dålig skolmat nästa gång.

 

Kvinnerstagymnasiet hette tidigare Kvinnerstaskolan och startades 1963. Idag erbjuder man Naturbruksprogrammet, Bygg/anläggningsprogrammet och så en specialenhet för de med hörselnedsättning. Skolområdet gränsar mot bostadsområdet Hovsta och trots att stadsgränsen inte är många meter bort befinner vi oss i en miljö som skulle kunna beskrivas som lantlig. En smal asfalterad väg leder in till ett skolområde med några spridda fastigheter. En liten parkeringsplats finns framför en av de större byggnaderna. Dock finns det ingen skylt om någon matsal eller liknande. Anonymt är bara förnamnet. Reception står det på en skylt. Kan det vara där?

En, som det ser ut, elev med hörselskydd runt nacken närmar sig byggnaden. Han får frågan om det finns någon matsal eller liknande i närheten där det serveras skolmat.

– Ja visst! Jag ska dit nu. Följ efter mig.

Från en av byggnaderna hörs sorlet från en innebandymatch. Och där, precis innanför ytterdörrarna finns ingången till det som ser ut som en skolmatsal med kök som tillagar skolmat.

Den före detta VM-kocken Joel Englund öppnar och hälsar välkommen. Sedan den här hösten är han ny i köket på Kvinnerstagymnasiet. I köket hittas vanligtvis även Davide Lindqvist som just denna dag är ledig. Frågan är om det finns mer meriterade kockar än dessa två i något annat skolkök i detta län? Joel med meriter som VM-kock och som arbetat på bland annat Scandic grand och Boulebar. Och Davide – känd från Lilla, Stora och Gamla Örebro och tv-programmet Köksmästarna som sändes på Kanal 5 under 2014. Dessutom kallar han sig för månskenskrögare i och med driften av ”Krogensomintefinns” i Närkesberg.

– Förutom att vi lagar lunch gör vi även mat till eftermiddagen, berättar Joel. Vi har ju en del elever som bor här på internat och de ska ha mat när skolan är slut för dagen.

Nu är Joel och Davide inte helt ensamma i köket. Till sin hjälp har de Åsa Larsson, Lisa Rapp och Banaz Omar och där har särskilt Liza lång erfarenhet från Sveas, Brändåsen och Svalan. Men här finns även eleven Arvid Bogehäll som ofta får agera smakråd.

– Vi har ett antal krav som vi måste följa som skolkök och det är att varje portion får maximalt får ha en snittkostnad på 12,50 kronor och så måste 75 procent av det vi serverar vara ekologiskt och Krav/NCS, säger Lisa Rapp.

Här gäller det med andra ord att vara kreativ både med smaker och med råvaror. Exempelvis serveras det bulgur minst två dagar i veckan för att minska belastningen av koldioxid.

– Sedan har vi en ständig dialog med eleverna om vad de gillar och inte gillar att äta.

 

Så ingen torrkokad torsk med morötter eller ugnsstekt blodpudding med vitkål och lingonröra?

–Nej, den tiden är förbi. Vi som växte upp på 70- och 80-talet minns den där maten och så arbetar vi inte idag. Här lagas all mat från grunden där vi bland annat steker våra pannkakor själva. Inget halvfabrikat här.

Menyn på Kvinnerstagymnasiet planeras tre till fyra veckor åt gången där personalen i köket slår sina kloka huvuden ihop.

– Inspirationen hämtas från både det vi själva lagar hemma till att vi läser kokböcker och hörsammar vad eleverna efterfrågar. Sedan måste vi ta hänsyn till allergener. Mycket har även blivit bättre i och med att Davide började hos oss.

I anslutning till matsalen finns även en kafeteria där det serveras mackor och fikabröd. Givetvis hembakat.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.