Pubrunda – Tre favoritpubar i Örebro

Text: Paul Dahlgren
Posted 2019-01-14 in Leva & Bo, Mat & Dryck

pubrunda

En pub ska vara ett serveringsställe med bardisk utan mattvång, ha ett bra och varierat utbud av fatöl, samt att garderobstvång eller inträde inte förekommer. Det ska, helt enkelt, vara lätt att ”slinka” in för att dricka en god öl.

 

Vi startar vår pubrunda på Pub Stallyktan, där nya ägare och ny kock medfört en positiv nytändning. Den trivsamma puben har en stor och trogen gästskara. Här träffas man över en öl eller ett glas vin, ibland tillsammans med mat.

Puben består av två plan, sammanbundna med ett par smala trappor. På det nedre planet finns baren medan matgästerna gärna hänvisas upp till det övre planet. Ölutbudet är överraskande rikligt med ett flertal ”udda” ölsorter på flaska till stor glädje för de många öl intresserade gästerna. På kvällen finns en mindre men mycket bra matmeny. Rekommenderas kan fish & chips på torsk serverad med pommes frites och den goda och väldoftande fisk och skaldjursgrytan.

Vi väljer denna kväll bookmakertoasten, stans bästa, där ryggbiffen är åtföljd av rikligt med riven pepparrot och en äkta, perfekt slagen bearnaisesås. Ölen blir Melleruds utsökta pilsner. Onsdagar och fredagar dukas det upp till after work och en populär plockbuffé med ett flertal olika sorters chips, nötter och dippsåser.

Stallyktan är en trevlig och avspänd Pub med ett stort och tilltalande utbud av Öl samt bra mat, där vi och den egna, växande, stamgästskaran har lätt för att trivas.

Efter besöket på Stallyktan går vi över Storbron och det anskrämligt utformade Järntorget till Örebro Ölhall. Ölhallen har ett brett, omfattande och tilltalande ölsortiment vilket kan kompletteras med klassisk husmanskost, i mycket trivsamma lokaler.

Lokalerna, vilka tar upp mot 200 personer, ger en rustik Ölhallskänsla. Teglet i de gamla väggarna har tillsammans med ett par valv stilfullt tagits fram. Noterbart och uppskattat är att ingen högtalarmusik spelas vilket bidrar till goda samtal och möten.

Örebro Ölhall fokuserar, som namnet anger, på öl. Sortimentet är brett och omfattande med öl från lokala aktörer, mikrobryggerier samt intressant importerad öl. Hela 30-talet olika öl finns på fat och resten på flaska. Vi dricker, nöjt, en flaska bourbon stout från Almby Brewery samt en pint av Bryggmästarens mörka lager.

Kvällsmenyn erbjuder ett tiotal rätter. Specialiteten är tunnbrödsrullarna, passar perfekt till öl, vilka finns i två varianter: Wallenbergkorv och strömming.

Örebro Ölhall är en trivsam mötesplats som snabbt har berikat Örebros bar- och restaurangutbud genom att i en positiv miljö erbjuda ett brett och omfattande öl sortiment tillsammans med vällagad, klassisk, husmanskost.

Tredje och avslutande Puben på vår runda blir The Bishops Arms i Stora Hotellets byggnad. Den stora öppna baren är den naturliga samlingspunkten. Vi och gästerna uppskattar den medvetna avsaknaden av TV-apparater och andra för samvaron störande inslag.

Puben har ett mycket stort sortiment av öl med 26 sorters öl på fat och ett 250-tal olika sorters öl på flaska. Vi beställer gärna en öl ur Närkes Kulturbryggeris eller Örebro Brygghus sortiment. En profilering sker på whisky med 380 olika sorters whisky. Bishops har egna whisky- och ölprovningar samt en uppskattad pub quiz på söndagskvällarna.

Menyn, skiftande under året, består av ett tiotal huvudrätter inkluderande plockbrickan, fish´n chips, raggmunk med fläsk och caesarsalladen.
Vi beställer, vår favorit, den egna, köttiga, nötkorven med potatispuré och rödvinsbrässerad lök tillsammans med Örebro Brygghus egna Pale Ale ”Örebröööl”. Bästa tänkbara avslutning på en Pubrunda.

The Bishops Arms är en mycket omtyckt Pub, främst tack vare ölen, sorlet och stämningen.

 

Pubrunda i Örebro
The Bishops Arms
www.bishopsarms.com

Pub Stallyktan
www.stallyktan.com

Örebro Ölhall
www.orebroolhall.se

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.