På besök hos Sörens i Sörbybacken

Text: Ulf Hjelting Bild: Tomas Karlsson
Posted 2020-08-29 in Mat & Dryck, Näringsliv

Sörens vedugn

Pizza är något vi alla förhåller oss till på något sätt. Den 20 juni öppnade Sörens vedugn i Sörbybacken. Totally Örebro tog en snack med Adam Dagdelen som äger Örebros färskaste pizzeria.

 

Att det finns en pizzeria och ett café i slutet av Sörbybacken känner bara de som besökt platsen till. För alla andra är det en nyhet som såg dagens ljus den 20 juni i år.

– Vi har medvetet hållit en låg profil så här i början. Ingen marknadsföring alls av pizzerian. Personalen måste få tid att jobba in sig och så måste vi kolla att allt fungerar som det ska med bland annat vedugnen, säger Adam Dagdelen när vi träffas för att samtala om Sörens vedugn.

Adam är den person som en gång i tiden startade Gröna grodan vid Engelbrektsgatan och var knuten till Enelly’s burgers under en period. Idag driver han Kebabfabriken i Enelly’s gamla lokaler och Lindesbergs hotell men fokuset ligger just nu på pizza och Sörens vedugn.

På Sörens serveras en vedugnsbakad pizza med en surdegsbotten som är spröd och tunn.

– Nej, det här är ingen napolitansk pizza. Den tycker jag blir alldeles för degig med stora kanter och så säckar pizzan ihop bara något minut efter att den lämnat ugnen. Vår pizza är som den görs i övriga Italien, med färska råvaror. Ingen frystorkad basilika här inte. På 90 sekunder blir pizzan klar och vi får plats med fem pizzor i vår ugn och redan nu planerar vi att köpa en större.

Förutom detta finns det även ett svenskt tema. Alla pizzorna hos Sörens Vedugn har nämligen svenska förnamn som Kjell, Ragnar, Astrid och Ulf.

– Vi har döpt pizzorna efter människor vi känner och vad de gillar för typ av pizza. Vad gillar du ha på din pizza?

Svaret blir ”vitlökssalami, svarta oliver, rödlök, gorgonzola, mozzarella och lite basilika”.

– Hm, den ”Ulf” vi har nu är inbakad.

Utanför pizzerian finns både en tillhörande altan, för de som vill njuta sin mat utomhus, men även Sörbybacken med alla de aktiviteter som där erbjuds. Här kan du hyra både mountain- och downhillbikes. Spela fotbollsgolf. Utöva paintball. Eller varför inte testa quickflight eller zipline där du far över trädtopparna utmed backen och med en fantastisk utsikt över Örebro.

– Vi planerar även att ha en utomhusugn för pizza uppe på toppen av backen och för större grupper kan vi tillaga mat på en muurikka. Bokas grupp eller företagsevent har vi även en annan meny som innehåller mer än bara pizza.

 

Hur har Coronapandemin inverkat på starten av Sörens vedugn?

–Visst har det påverkad, men mer på mina andra engagemang som Lindesbergs hotell där verksamheten först nu börjar komma igång igen och Kebabfabriken där jag fått minska på antalet anställda. Till Sörens vedugn har vi en app där man kan beställa sin mat och sedan hämta här i vår drive-in.

 

Och om vi blickar framåt tre år, hur ser det ut då?

– Då hoppas jag att både Kebabfabriken och Sörens vedugn finns på fler platser i Sverige.

 

Franchise?

– Ja, det är tänkt så. Just nu tittar vi på en lokalisering i annan mellansvensk stad och att då bygga Kebabfabriken och Sörens vedugn bredvid varandra. Jag hoppas vi kan komma igång där i början av nästa år och vara klara till sommaren.

Förutom pizzeria finns det även ett litet café i samma hus i slutet av Sörbybacken för de som bara vill dricka kaffe eller ta en glass.

– Där säljer vi glass från Grythyttan.

 

Neerings?

– Jajjemän! Så du behöver inte åka ända till Grythyttan för att kunna njuta av en god glass. Och så har vi även fullständiga rättigheter med öl från Italien och goda drinkar inne på Sörens vedugn.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.