Trendigt taiwanesiskt ’bubble tea’ hos Bai Cha

Text: Pelle Blohm Bild: Tomas Karlsson
Posted 2020-10-01 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

bubble tea

För lite drygt två månader sedan öppnades en rätt oansenlig verksamhet, men med internationell prägel, på nedre Stortorget vid kvarteret Hållstugan. Det är de två unga killarna Em Jaisamran (till höger på bilden ovan) och Voppe Muangpetch (till vänster på bilden ovan) som startat bubble tea-caféet Bai Cha. Bubble tea är stekhett ute i den stora världen, utanför Örebro, och nu har det kommit till Örebro. Det är värt att testa, det har jag gjort!

 

Jag ska vara ärlig och erkänna att jag gått förbi Bai Cha några gånger och tittat in i den rätt stora och lite öde lokalen och tänkt ”jaha, ytterligare en asiatisk snabbmatsrestaurang” men så fel jag haft. En bekant som bott både i New York och Los Angeles skrev till mig och frågade om jag noterat det taiwanesiska bubble tea-stället i stan. Det är supertrendigt, menade han. 

Några veckor senare satt vi där vid ett fönsterbord och jag testade bubble tea, eller ’boba’, eller ’black pearl tea’ som det också kallas. En dryck gjord på te, mjölk, socker och små geléaktiga kulor gjorda av plantan tapioka.

Efter att jag druckit min rätt söta variant med melonsmak så fick jag tag i initiativtagaren och ena ägaren Em Jaisamran och bad honom att berätta deras historia.

– Allt började med att jag tog examen på universitet i Thailand i slutet av 2018. Jag kände direkt att jag ville starta någonting eget men jag visste inte vad. Så jag och min kompanjon gjorde en undersökning om vad som behövdes och till slut så hittade vi bubble tea som vi kände kunde vara spännande här i Sverige. Vi åkte till Stockholm och kollade marknaden där, smakade och åkte sedan hem och gjorde egna och kollade upp leverantörer. Därefter skrev vi en affärsplan och allting rullade på. Vi hoppades att allt skulle bli bra och att vi kunde bli trendsättare, berättar Em.

 

Vilken är målgruppen?

– Från början var målgruppen asiater för då behöver vi inte marknadsföra och förklara, för de vet vad det är. Då räcker det med sociala medier. Sen har vi märkt att ungdomar generellt är nyfikna och de vågar testa något nytt. Vi har märkta att det är svårare med de äldre för de vill helst inte testa nytt. Men de yngre hänger med mer vad som händer på de sociala medierna.

 

Många av de äldre är kanske inte så vana vid den asiatiska kulturen?

– Nej men många unga i Sverige lyssnar på koreansk K-pop och ser på TV-serier från Sydkorea och där dricks det mycket bubble tea. Så många av dem känner redan igen vad det är.

 

Kan du berätta bakgrunden till bubble tea för mig. 

– Om jag ska vara ärlig så visste vi inte själva från början. Men vi gjorde en rejäl research och originalet kommer från Taiwan. Det var en kvinna som råkade testa att blanda te i en klassisk dessert och det blev succé och spred sig snabbt. Sedan innehåller det små kulor gjorda av en rotfrukt som heter tapioka, det påminner lite om potatis. Man maler ner det till mjöl, blandar med brunsocker och sedan kokar man det för att göra kulorna mjuka. 

 

Har det funnits länge?

– I Asien så vet alla vad det är sedan minst tjugo år tillbaka, sedan har det spridits till bland annat Storbritannien där många asiater bor. Det är likadant i USA men i Skandinavien är det inte så vanligt. I Sverige finns det i Stockholm, Uppsala och Göteborg.

 

Vilken är din bakgrund? Är du örebroare?

– Jag växte upp i Örebro och efter gymnasiet gick jag på universitet i Thailand och läste företagsekonomi och marknadsföring. Min kollega Voppe tog examen på universitetet i Örebro och har även ett annat fast jobb. Sedan hjälper min bror, hans fru och Voppes syster till i verksamheten.

 

Hur ser framtiden ut? Vill ni öppna på fler ställen?

– För det första har vi enbart ettårskontrakt på lokalen för man ska renovera huset. Så nu håller vi på och tittar på ny lokal. Men vi tänker även på att öppna ett ställe till men i en annan stad. Det är nämligen så att asiater ifrån andra städer kommer hit för att handla. Ibland har de köpt trettio stycken som de tar med sig hem till sina städer. Många dagar har vi en väntetid på en till två timmar. 

 

Wow, då har ni verkligen fått genomslag!

– Det har verkligen gått oväntat bra, speciellt med tanke på Coronapandemin, så vi tror verkligen på det här och ser positivt på framtiden.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.