White guide i Örebro län

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2020-04-14 in Mat & Dryck, Näringsliv, Nöje

White guide i Örebro län

Det är inte bara restauranger i Örebro kommun som omnämns i White guide. Självklart finns det andra restauranger som gör att det finns anledning att hålla koll på White guide i Örebro län.

 

Mullhyttan

Här i Mullhyttan hittar vi restaurangen Mull vid Jannelunds gård.

Aktuella datum för sommaren är  3, 4, 5, 31 juli samt 1 och 2 augusti och därefter väntar höstdatumen 23, 24 och 25 oktober. Tolv platser varje kväll till en kostnad av 1 750 kronor. Bokning görs till [email protected], med antal personer, önskemål om datum och eventuella allergier. Bekräftelse via svar, och slutligen genom betalning via Swish.

Kock är Anders Johnsson och i fokus för dessa kvällar är råvarorna för den meny som serveras, antalet rätter varierar men 7-8 stycken kan det nog bli. Här handlar det om passion och om kärlek till mat. Allt som ska användas finns inom gångavstånd och skördas utifrån vad som är tillgängligt för dagen.

Det står ännu inte klart om det kommer finnas dryckespaket att köpa till på plats, annars gäller som tidigare gästerna tar med sin egen dryck. Vill man då ha hjälp har sommelier Michelle tagit fram förslag på dryck att köpa med sig.

 

Katrinelund

Kocken Roger Hjälm och hans Katrinelunds sjökrog har fått utmärkelsen ‘God klass’ i White guide. Det här är restaurangen som du når lika bra sjövägen från Hjälmaren som via den slingrande grusväg som leder till Katrinelund.

Hjälmargös finns alltid på menyn och här finns en stor kärlek till det ekologiska och till lokala producenter. Det är få saker som slår en fin sommarkväll på bryggan till Sjökrogen. Varför inte i ackompanjemang med nyfriterade abborrfiléer med citronaioli. Och faller inte fisk i smaken finns det alltid närkekött på menyn som alternativ. Varför inte avsluta middagen med friterade munkar med tillhörande tonkakräm?

 

Bryggerikrogen

I Nora hittar vi Bryggerikrogen i kulturkvarteret vid ån i utkanten av centrum. Adressen är Prästgatan 42. Köttet som serveras hämtas från Gymninge gård vid sjön Tysslingen där kossorna betat med sjöutsikt.

Av White guide har restaurangen fått utmärkelsen ‘Mycket god klass’. Den öl som finns på restaurangens dryckesmeny hämtas gärna från bryggerierna Apex brewing och Nora brygghus som huserar i samma kvarter. Det bör nämnas att all öl som serveras kommer enbart från Sverige.

På menyn finns läckerheter som gös med ramslökspesto samt grillade och bakade rotfrukter med kryddsmör. Varför inte ta del av Bryggerikrogens maffiga chokladkaka som är stekt som fattiga riddare och serveras med inkokta päron?

 

Grythyttans gästgivaregård

Här på Grythyttans gästgivaregård har besökande hittat både sovplats och mat sedan 1641. Idag ägs allt av familjen Spendrups men på 1960-talet var det mycket nära att allt revs. Det är här som Carl-Jan skapat ett utsökt gastronomiskt resmål i hjärtat av Bergslagen och White guide har belönat resmålet med ‘God klass’.

Här finns exempelvis en vinkällare i det som en gång var fängelsehåla där restaurangens sommelier tar sig tid att bemöta både frågor och önskemål om dryck. Hos Gästgivaregården hittar vi gös – dock ingen på menyn – men väl en skreitorsk.

Avsluta gärna middagen med en klassisk tallrik med utvalda ostar.

 

Det avslutar vårt nedslag bland restauranger som är med i White guide i Örebro län. Vilka borde kvalificera in? Hör av dig till redaktionen via våra sociala medier eller via epost; th @ hkm.se!

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.