Poolsäsongen närmar sig

Text: Ulf Hjelting Bild: Tomas Karlsson
Posted 2020-04-19 in Leva & Bo, Näringsliv, Sponsrat

köpa pool

Kompositpool eller en pool gjuten i betong? Vad ska jag välja om jag går i planer att skaffa pool och vad kommer allt att kosta mig? Totally Örebro har pratat med Jonas Dufåker på Örebro spa & bad om vad man ska tänka på när det gäller att köpa pool.

 

Att skaffa pool förknippas oftast med månaderna maj, juni och juli. Det är även då som den absoluta högsäsongen börjar för poolbyggande.

– Faktum är att hösten är absolut bästa tidpunkt för att bygga pool. Då är stressen mindre än inför sommarmånaderna och man hinner göra allt mera grundligt. Den avgörande faktorn för att kunna bygga är mängden vatten i marken så i princip skulle man kunna bygga pool mitt i vintern, säger Jonas Dufåker när vi hälsar på i verkstaden för Örebro spa & bad på Pilängens industriområde.

Intresset började 2007 när en kompis till Jonas byggde pool. Jonas hjälpte till och efter det har allt bara fortsatt. Vid den tidpunkten arbetade Jonas som lagerchef för Svensk cater i Örebro. 2008 startade han som franchisetagare till Spa & bad med huvudkontor i Munkarp några kilometer nordväst om Höör i Skåne.

– Efter tio år på Svensk cater kändes det bra att bli egen företagare. Jag har inte ångrat en sekund.

Från början skötte Jonas företaget från Kumla men sedan 2018 finns han och Örebro spa & bad vid Östra vagngatan. Upptagningsområdet är mestadels Örebro län och företaget erbjuder två typer av pooler: komposit eller gjuten.

– En kompositpool kommer färdig och klar att installera. Där gör man grävjobbet och sedan är det att installera slangar och det som behövs. Från första spadtaget till färdig pool tar det cirka fyra dagar. En gjuten pool tar cirka fyra veckor att färdigställa och där måste man vänta på att sektionerna man bygger ska torka och härda innan användning.

Stommen i en gjuten pool håller i minst 35 år och linern cirka 15 år. En komposit håller mellan 25 till 35 år lite beroende på hur den används och slitage.

 

Vad bör man då tänka på vid köp av pool?

– Många fokuserar kring storleken på poolen. Jag tycker man ska lägga stort fokus på området omkring poolen för det är där man kommer att spendera största tiden. Det handlar då om ytor för solstolar, kanske ett utekök och hur nära huset poolen är placerad huset. Ett bra riktmärke är att man ska kunna se den inifrån huset och att man ska kunna gå runt poolen på ett bra sätt. Oftast vill man anlägga poolen lite för nära huset.

 

Finns det särskilda regler för hur pool ska byggas?

– På kommunens hemsida finns all information om poolbygge. Bolagsverket har också rekommendationer som man ska följa. Sedan ska man tänka på att det blir bättre väder när man skaffar pool.

 

Jaså?

– Du tar vara bättre på de soltimmar som finns genom att du redan har poolen på din tomt och slipper åka iväg någonstans för att bada. Det gör att även en dag med bara tre timmar sol blir en bra dag vid poolen.

 

Vad kostar det att köpa pool?

– Räkna vi på en pool på tre gånger sex meter, och att man inte gör någonting själv, så landar det på mellan 220 000 till 300 000 kronor. Det är få som vill göra något själva idag när det gäller grävning. Sedan är det inte alls ovanligt att man vill ha lite större pool med påkostat poolområde och då kan det landa mellan 700 000 och 800 000 kronor.

 

Och underhåll?

– Är inte så svårt som man kanske tror. Ta en tid i veckan för att kolla vattenvärdet i poolen. Gör det efter en dag vid poolen och vid fint väder. Sedan ska man backspola sandfilter med jämna mellanrum. Vill man ha hjälp med poolen så fixar vi det också.

 

Och om det luktar klor om hela min pool?

– Då har du använt för lite klor, en pool med bra klorvärden luktar inte. Kroppsvätskor som svett binder klor och gör att det luktar klor. Mer klor löser detta problem.

 

Något mer att tänka på när man ska köpa pool?

– Att poolen har ett ordentligt skydd eller inhägnat område, så att ingen olycka kan ske.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.