Svin(n)bra matkasse

Foto: Pressbild
Posted 2020-10-24 in Leva & Bo, Mode & Shopping, Näringsliv

Krubb

Färdiga matkassar har funnits att beställa sedan urminnes tider. Många har sett det smidiga i att åka och hämta en kasse eller få den levererad och där i hitta det mesta man behöver inklusive recept för att få till veckans middagar. Sedan en tid tillbaka har Ica maxi-butikerna i Örebro testat ett nytt system för en annorlunda matkasse man valt att kalla ”Krubb”.

 

Det handlar om alla de livsmedel som annars riskerar att hamna under den onödiga ’svinn-kolumnen’ i butikernas räkenskaper. De varor som i bästa fall utannonseras med den illröda prislappen som säger ”Kort datum. Nedsänkt pris”.

Det är Örebroföretaget Deligate som ligger bakom ett system som komponerar ihop matkassar baserat på de varor som är på väg att bli för gamla. En receptgenerator tar automatiskt fram recept med utgångspunkt från varorna.

– Vi vill ta att större grepp om matsvinnet och samtidigt göra det så smidigt som möjligt för butikerna. Receptgeneratorn är något vi jobbat med i flera år och det är roligt att se hur det faktiskt fungerar, säger Mattias Chahin som grundade Deligate 2016 tillsammans med Adam Vikström och Lukas Wallströmer.

Responsen från kunderna har varit positiv. Den första veckan genererade 700 användare och 60 sålda matkassar.

– Jag tror att det stora intresset både beror på att kunderna får väldigt prisvärd mat samtidigt som de kan göra en insats för att minska matsvinnet. Nästa steg är förstås lansering på alla våra butiker i Sverige, Danmark och så småningom även i Finland och Tyskland, avslutar Mattias.

Så, genom matkassen Krubb har du nu alltså chansen att bidra miljömässigt och samtidigt spara några kronor på dina hushållsinköp. En personlig ’win-win’?

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.