MyOffice 1 år senare – Vad har hänt?

Text: Pelle Blohm Foto: Pressbild
Posted 2019-04-08 in Näringsliv

Myoffice 1 år

Den första februari i år firade kontorskonceptet Myoffice 1-årsjubileum. Mycket har hänt under det första året, lärdomarna är många, förändringar gjorda och framtiden skissad i blyerts för ytterligare eventuella justeringar och utveckling av verksamheten.

 

vi skrev om invigningen förra året så tyckte vi att det var läge att ta oss tillbaka för att känna myOffice på pulsen där de är idag. I början av december 2017 steg jag för första gången in i myOffice kontorskoncept ute vid Gustavsviksbadets entré i ett sökande efter ägarna och entreprenörerna Tony Oscarsson och hans sambo Anna Hjerpe. Byggmaterial och maskiner stod runt huset, blåkläder kom och gick och det borrades konstant någonstans i huset.

Jag gick en runda i lokalerna som andades stora förhoppningar om någonting nytt, modernt och intressant. Framtidens sätt att arbeta där jobbet skulle flyta ihop med nätverkande, föreläsningar, underhållning, after works och ett och annat party. Begrepp som Lab och coworking dök upp och mitt i allt skulle du kunna sköta nästan allting med en app. 

Till sist fick jag Tony och Anna att sätt sig ned i de sköna färgstarka stolarna i det som idag är reception och kafé med lunchmat och fika. Deras mobiltelefoner vibrerade ständigt, Anna fick sticka iväg men kom tillbaka, då var Tony tvungen att lösa fem nätuttag och försvann en stund för att komma tillbaka igen. Stressen fanns där om att hinna klart i tid för att alla skulle kunna flytta in. Men glädjen och energin lös ur ögonen. De ville bara komma igång.

Nu är det 2019 och en solig dag i slutet av februari då jag återigen kliver in hos myOffice för att prata med Tony Oscarsson. Det är mycket folk i rörelse, det har precis varit en så kallad Lunchin, en nätverksträff över en lunch i husets kafé. Folk hänger kvar i små grupper och pratar, utbyter idéer och kanske affärsförslag, de skrattar ibland och ser ut att ha trevligt. 

Tony kommer in genom en dörr med en eventuell ny ”familjemedlem” bredvid sig, han har precis gått den presentationsrunda genom huset som han gjort många gånger förut. När jag står där så funderar jag över om det blev som de hade förväntat sig? Kanske ännu lite bättre? Eller enbart annorlunda?

Några minuter senare sitter vi i ett litet mötesrum bakom kaféet, det har gått cirka tre veckor sedan 1-årsjubileet och nu är blickarna mot framtiden. Tony har med sig Marie Ström som är säljchef. Han inleder med en snabb återblick och berättar om hur allt började med en tanke om att alla skulle äga sitt kontor som en bostadsrätt men det fungerade inte så man styrde om för att fokusera på ett kontorshotell med en högre service än de befintliga kontorshotellen. 

På en resa till USA mötte Tony och Anna coworkers, men framför allt träffade man Patrick Mesterton som var vd på innovationshuset Epicenter i Stockholm som sa: ni ska göra coworking och lab av allting.

– Då visste jag ingenting om vad det var, absolut noll. Men det slutade med en resa till Miami där det första labbet i Florida fanns. Förra året åkte vi också tillbaka dit med myOffice-gänget för att lära oss kulturen om hur coworking fungerar. Det är väldigt annorlunda än ett vanligt kontor där man har alla de här mötespunkterna och mervärdena och där coworking suddar ut de strikta linjerna att man är konkurrenter utan mer att man har olika specialområden och så jobbar man tillsammans, berättar Tony.

Det här har spridit sig som en löpeld över hela jorden och finns överallt, myOffice är numer med i något som heter ”coworking.com” där man går in i en app och kollar var det finns coworking och coworkers i Örebro, vilka andra städer det finns och så vidare.

– Det här är någonting som kommit för att stanna, säger Tony. Men det visste vi inte när vi startade huset för ett år sedan. Då var det som drog våra studios där man har sin egen yta. Dessa fylldes också nästan på en gång. Det är någonting som vi därefter byggt ut i ett par omgångar och idag finns några stycken lediga. 

 

Så lärdomen så här långt är att lab-miljön inte blommat ut ordentligt? 

– Det är de senaste månaderna som coworking börjar komma igång här i Örebro. Så det är på gång. Castellum köpte till exempel coworking-aktören “United Spaces” för 200 miljoner för ett tag sedan. De är det största coworking-företaget i Sverige. Det är på något sätt ett landmärke över att det slagit igenom ordentligt nu.

 

Blir det en extra satsning på det nu?

– Där vi var för ett år sedan till där vi är idag så har det förändrats väldigt mycket. Nu ser vi också att det börjar sätta fart ordentligt med coworkers. Den bästa gästen hos myOffice är den som kommer in på Lab 1, det minsta medlemskapet där man har tillgång till ytorna, kaffe, nätverk och så vidare. Sen uppgraderar man till Lab 2 där har man även fria timmar till konferensrum, isbaren, spa och man kan ha sin egen post hit, därefter Lab 3 där man har en fast plats. Nästa steg är ett eget rum, en studio, därefter kanske man anställer ett par personer och behöver en större studio eller kanske två för att flytta ut när man nått åtta-tio anställda för då är inte myOffice rätt plats för dig. Då ska du ut och flyga.

 

Är det några som gått hela den vägen? 

– Ja, det är ett företag som lämnar oss, tyvärr vill jag ändå säga, men de har växt till över 20 personer och det har vi inte plats för. Hela den här tillväxtresan gör att de människorna som är här är framåt, entreprenörer, om flera likadana sitter ihop så blir det en boost istället för att man sitter på varsitt håll. Man kommer på idéer, samarbetar, och har roligt ihop. 

Coworking? Jag slänger mig med ordet i texten som om det var självklart för alla. Men vad innebär det? Var kommer det ifrån? Hur ser det ut idag?

Coworking som begrepp dök upp för första gången i Kalifornien i de senare delarna av 1990-talet och inledningen av 2000-talet. Människor valde att sitta tillsammans för att det var billigt och praktiskt. Dessutom blev det så mycket trevligare att som frilansare få kollegor, att ha kafferaster ihop och hitta nya samarbetspartners på kuppen. 

I början var det inte speciellt organiserat utan man satt där någon hade platser som inte utnyttjades eller i byggnader med rivningskontrakt där mindre grupper av frilansare satt tillsammans i så kallade coworking spaces. 

Idag har coworking utvecklats till hypermoderna och professionella fullservice-hubar för frilansare, entreprenörer och småföretagare där man slipper tänka på städning, fylla på kaffe, och om skrivaren eller wifi fungerar. Där vissa, som Myoffice, även kan erbjuda en lång rad andra erbjudanden som alla nås och styrs via deras app om man vill. Annars pratar man med receptionen som förr. 

Helt klart är att coworking är här för att stanna, branschen växer snabbt både i Sverige och övriga världen. Även Myoffice växer.

– Myoffice har idag cirka 300 medlemmar, i hela Myoffice, med 70 företag och runt 60 stycken coworkers, säger Tony Oscarsson med tillägget att man kan få in lika många coworkers till.

Sen var det den där appen där allting styrs, där allt händer och syns för att gå upp på skärmarna i huset. Tony plockar fram den och börjar visa hur man kan boka konferenser, isbar, spa och hyrbilar. En elbilspool har byggts upp där man idag har tre Tesla, en Peugeot Partner och en Renault Zoe som man hyr ut till medlemspriser och laddar på plats. Dessutom finns många förmånliga priser och erbjudanden från en lång, lång rad företag att ta del av. Här finns ett stort värde i bara det här menar Tony. 

– Jag och Anna räknade i augusti förra året för skojs skull ihop vad vi sparade. Vi var ute och åt, åkte lite taxi och lite annat. Vi sparade ihop 3 200 kronor på en månad. Då är medlemsavgiften 1950 kronor för Lab 1. Så bara värdet i appen är rätt stort och det sprider sig fort.

 

Vad händer framöver? Något nytt på gång?

– Vi har en ständig utveckling på nyheter, vårt baspaket har vi, vissa saker plockas bort och andra läggs till, till exempel Lunchin som blivit väldigt populärt. Vi har lärt oss att allt måste inte vara så stort utan det är ofta de mindre sakerna som blir uppskattade. 

 

Framtiden? Hur tänker ni där? 

– Om ett år så har vi öppnat nästa hus, det blir i Karlstad eller Linköping. Vi får se vilket som blir först. Men tanken är att inom ett år så ska vi ha kommit igång med vårt nästa hus. Om tio år är tanken att det ska finnas åtta likadana hus som det här och ett antal hubar i till exempel gallerior och köpcentrum som håller på att förvandlas. Där kan vi vara en part. 

 

Vad är nästa steg för huset? Är det färdigbyggt? 

– Vi har upptäckt saker på vägen och lär oss hela tiden, säger Marie Ström och stiger in samtalet efter att ha varit med under intervjun. 

Marie är ny försäljningschef på myOffice sedan i juni förra året.

– Företag har upptäckt att de kan använda oss under projekt och det tror jag är en produkt som vi inte har förstått storheten i. Nu har vi ett företag som har ett projekt som pågår över tre månader med 15 personer men det har de själva inte yta för. Då slipper de leta lokal, möblera upp det och fixa kaffe,  ja ni vet? Med inhyrda konsulter sitter de här och dessutom hyr företaget två kontor som projektkontor. Sen kan de packa ihop sina saker och inte bry sig när allt är klart. Det tror jag stenhårt på men de kunderna kan vara svåra att hitta.

Innan intervjun är slut så hinner Tony även berätta om det nya samarbetet med Örebro universitets robotavdelning. 

– Vi kommer att ha robotar springa omkring på kontoret. ”Myoffice tomorrow-today”. Amy Loutfi på universitetet har gett i uppdrag till två utbytesstudenter från Indien att bygga en robot-bartender. Det spann vi sedan vidare på så nu håller vi på och skapar ett ”spaceship” längst upp och de fjorton fasta platserna ska bli som en kommandobrygga i ett rymdfartyg. Med robotar som går runt och serverar kaffe till exempel. Det är ett otroligt kul samarbete, avslutar Tony Oscarsson.

Jag inser att huset aldrig helt kommer att få en fast form utan det kommer svänga och förändras under vägen och kanske är det också det som är dess styrka. Ett litet minisamhälle med coworkers som skapar nya möjligheter, idéer och affärer varje dag tillsammans. MyOffice är i alla fall här för att stanna.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.