Årets spel 2019 – stort speltest

Text: Thomas Helsing Foto: Pressbilder
Posted 2019-12-06 in Leva & Bo, Mode & Shopping, Nöje

Årets spel 2019

Sedan vi började testa sällskapsspel 2016 har vi sett ett sextiotal sällskapsspel passera. Det vi kan konstatera är att det fortfarande finns en hel del spännande spelidéer hos utgivarna. I år låg dock tyngdpunkten på strategi och mer traditionella frågespel. Här är testpanelens favoriter från floden av årets spel 2019.

 

Så här gjorde vi: Två testpaneler i olika åldrar har fått spela årets nyheter och ge både korta omdömen och betyg från 1 till 5 (där 5 är bäst). Här är våra åtta favoriter från årets spel 2019.

 

Pippi – Inte stöta golvet-spelet
(Kärnan)
Betyg: 3,0 av 5

Helt klart avsett för yngre barn från fem år men det blev inte jättetråkigt för de vuxna att spela med barnen. Här gäller det att hoppa runt i Villa Villekulla och samla guldpengar medan man aktar sig för Dunder-Karlsson och Blom. Lagom klurigt och kul i alla fall för en omgång tyckte barnen.

 

Nåt ska bort
(Alf)
Betyg: 3,1 av 5

Lärorikt men den bestående känslan från flera testspelare var en önskan om lägre svårighetsgrad. Det ledde till många och långa diskussioner som förlängde speltiden onödigt mycket. Men så rekommenderas spelet från 15 år också.

 

Tudor – Kings and queens
(Wow)
Betyg: 3,2 av 5

Ett ”mobbarspel” uttryckte en av testdeltagarna och visst har det här spelet starka drag av dokusåpaintriger och lätt ’mobbing’, även om det är klätt i en historisk skrud. Men det är inget negativt. Tonåringarna gillade detta när de väl tagit sig igenom de krångliga reglerna. Passar särskilt de som är uppväxta med sociala medier. Minus dock för att spelet är på engelska. Översättningen i manualen slöar ned speltempot.

 

Karibiens guld
(Kärnan)

Betyg: 3,6 av 5

Kärnans stora nyhet har också vunnit pris för Årets barnspel tidigare. Inte så konstigt tycker vi. Och precis som många andra går tankarna till spelklassikern ”Den försvunna diamanten”. ”Karibiens guld” inför dock tillräckligt många egna idéer för att ha existensberättigande. Riktigt roligt för hela familjen från 8 år. Härifrån var det tätt om placeringarna och det var inte mycket som skiljde från att ”Karibiens guld” knipit en ännu högre placering.

 

Mini MIG Grå
(MIG)
Betyg: 3,7 av 5

Inget jättesmidigt namn på spelet men desto roligare innehåll. Renodlat frågespel i smidigt fickformat, perfekt att bära med sig på resan. Nästan 400 frågor fördelade på klassiska kategorier och man har lyckats få till en lagom svårighetsgrad. Perfekt att spela i kortare pauser eller i väntan på Tomten.

 

Mini MIG Högskoleprovet
(MIG)
Betyg: 3,7 av 5

Med ett par hundradels poäng tillgodo på sitt systerspel kniper ”Mini Mig högskoleprovet” femteplatsen i årets test. Det här är ett lite klurigare frågespel med högre svårighetsgrad eftersom det är designat att ligga på nivå med det riktiga högskoleprovet. Bra träning inför detta prov och kul att testa sig lite annars. Varning dock för att testspelarna upplevde att det var en liten övervikt mot matematikbaserade frågor.

 

Dinosauriespelet
(Kärnan)
Betyg: 3,7 av 5

Vi fick egentligen Dinosauriespelet för att lotta ut då det inte är en nyhet för i år, men testspelarna blev nyfikna på det. Eftersom vi inte testat det tidigare år bestämde vi oss för att ta med det i testet. Föredömligt enkelt att lära sig där du ska guida din dinosaurie ut till lilla Baby-dino som kidnappats och lämnats på en klippa till havs. Både vuxna och de yngre tyckte det var roligt för flera omgångar.

 

spel 2019Röda tråden – Mat
(Nicotext)
Betyg: 3,9 av 5

En liten överraskning i årets test var den här nya varianten från Nicotext. Vi har testat frågespel från dem på andra ämnen men här gjorde uppenbarligen valet av matfrågor susen. Men att det gick hem så brett i testgrupperna beror också mycket på att man prickat in svårighetsgraden perfekt denna gång.

 

spel 2019Age of the wolf
(WOW)
Betyg: 4,0 av 5

Plasto world of entertainment satsade på strategispel i år och det verkar ha gått hem. I ”Age of the wolf” har man satt spelet i en ovanlig miljö vilket är ett extra plus. Du ska sakta bygga upp din egen vargflock och leda den i kamp mot andra flockar och övriga vilddjur för att utöka ditt revir och försvara det. Roligt och dessutom snygg design gav det här spelet en välförtjänt silvermedalj i årets test.

 

Årets spel 2019Wordy word
(WOW)
Betyg: 4,3 av 5

Wordy word är ett snabbt och klurigt ordspel som föll flest speltestare i smaken i år. Här ska man på kort tid skriva ned kluriga ord som det andra laget sedan ska gissa på samma tid det tog första laget att skriva ner dem. Det här är ett spel som bara växer ju mer van man blir med spelformen. Vi tror att det passar nästan alla åldrar och det enda negativa vi kan säga är att speltiden är för kort. Men då kan man alltid spela en gång till, och det är väl så man ska känna med ett riktigt bra spel? Därför blir ”Wordy word” Årets spel 2019 i vårt speltest.

 

Slutsats: Efter vinster av Alga och Alf i de senaste två årens tester var det kanske dags för Plasto world of entertainment att få en fullträff. En förresten, vi kan tillskriva dem åtminstone två bland årets spel 2019. ”Wordy word” blev till slut en ganska klar vinnare, men sedan var det väldigt tätt där bakom vilket gör att du troligen inte går fel, oavsett vilka av spelen du köper.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Casino utan gränser

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.