Bästa streamingtjänsten för film & serier 2021

Foto: Johan Paulin/Netflix
Posted 2021-01-15 in Leva & Bo, Mode & Shopping, Nöje

bästa streamingtjänsten

Trots att vaccin mot Covid-19 har börjat ges till delar av befolkningen så har det flaggats länge om att restriktioner kommer att finnas kvar på olika platser under ganska lång tid. Det handlar alltså om att fortsätta med social distansering och vi blir tvungna att tillbringa mer tid hemma. Därför har vi tittat närmare på sju av de hetaste streamingtjänsterna för film och serier och utsett den bästa streamingtjänsten just nu.

 

hbo nordic bästa streamingtjänsten

1. HBO Nordic – bästa streamingtjänsten

Pris: 109 kronor/månad
Bild/Ljud: Upp till full HD och Dolby 5.1
(Går att se) utomlands: Ja
Plattformar: Smart-tv (Samsung, LG), PS4 samt de flesta etablerade surfplattor, telefoner och streamingapparater
Egna produktioner: Game of thrones, Sopranos, Westworld
Betyg: 5,26

Inom serievärlden är HBO nordic synonymt med kvalitet med sitt breda utbud av tvserier. Förutom egna serier som ”Band of brothers”, ”Sex and the city”, ”Chernobyl” och ”Succession” kommer du även åt många serier producerade av exempelvis Hulu som inte har en egen streamingapp i Sverige.

När det kommer till film spelar de dock inte i samma liga som Netflix och det är flera tekniska detaljer som stör. Exempelvis saknas helt möjligheten till flera användarkonton (däremot finns barnläget som kallas Toonix), det buffrar ofta och att återuppta tittandet fungerar inte alltid. Men de tekniska bristerna vägs till stor del upp av det exklusiva och fantastiska materialet och under andra halvåret 2021 kommer HBO Max till Sverige med ett ännu maffigare utbud av film och serier. HBO nordic är enligt oss den bästa streamingtjänsten just nu.

 

2. Disney+

Pris: 69 kronor/månad el 689 kronor/år (Obs! Priset höjs till 89 kronor i februari)
Bild/Ljud: Upp till 4K HDR/Dolby Atmos
(Går att se) utomlands: Ja (utbudet kan variera)
Plattformar: Smart-tv (LG, Samsung) samt de flesta stora konsoller, telefoner och streamingapparater
Egna produktioner: Disney, Pixar, Marvel, Star Wars
Betyg: 5,08

Lanseringen i Sverige blev några månader försenad men när den väl skedde i september förra året så var det imponerande. Vad sägs om Star wars, Marvel cinematic universe samt de samlade animerade skatterna från både Pixar och Disney själva?

Disney plus kan ses nästan överallt och har svenskt tal/undertexter på det mesta. Du kan skapa upp till sju olika profiler där en särskild barnprofil filtrerar innehållet.

Priset, 69 kronor i månaden, har varit ett kap för ett attraktivt, om än begränsat, utbud under hösten vilket gjorde Disney plus till ett utmärkt val. Den 23 februari höjer man dock priset till 89 kronor för att bekosta bland annat kommande seriesatsningar på Star wars- och Marvel-spinoffer. (För befintliga kunder sker höjningen först i augusti).

För oss är Disney plus just nu den näst bästa streamingtjänsten och om den är något för dig idag lär den alltså bara bli bättre de närmaste åren. Saknar du däremot en större bredd i utbudet bör du titta igenom övriga alternativ i denna lista först.

 

amazon prime bästa streamingtjänsten?

3. Amazon Prime

Pris: 65 kronor/månad
Bild/Ljud: Upp till 4K HDR, Dolby Atmos
(Går att se) utomlands: Begränsat urval
Plattformar: Smart-tv (LG, Samsung), PS3, PS4, Xbox one samt de flesta etablerade surfplattor, telefoner och streamingapparater
Egna produktioner: The Boys, The Man in the high castle, Bosch
Betyg: 4,86

Den amerikanska jätten har ett enormt utbud till ett fantastiskt lågt pris, men det är en sanning med en del modifikationer: Delar av utbudet saknar svenska undertexter och en stor del av utbudet är av usel kvalitet (det kryllar exempelvis av konspirationsdokumentärer, halvtaskiga B-filmer och riktigt usla kalkoner) vilket gör det svårt att leta sig fram till kvalitetsfilmerna.

Istället är det med serier som Amazon prime levererar mest och bäst så här långt. Man snodde det kritikerrosade scifi-eposet “The Expanse” från Netflix, fick fin kritik för Philip K Dicks alternativ tidslinje-drama “The Man in the high castle” och fick till slut fram en mainstreamsuccé i och med den skruvade superhjältesatiren i “The Boys”. Det förvånar inte att IMDB rankar den sistnämnda som årets populäraste serie baserat på besökarnas intresse under året.

Men listan är längre ändå; exempelvis Neil Gaimans och Terry Pratchetts roman “Good omen”, den bisarra konspirationsthrillern “Utopia” och “Carnival row” som bjuder på fantasy med en twist. Dessutom kryddar man utbudet med klassiska titlar som “South park”, “Seinfeld” och “Doctor Who”. Amazon är på god väg att utmana HBO som seriekungen men har en bra bit kvar som helhet för att kunna anses vara den bästa streamingtjänsten.

 

3. Netflix

Pris: 89-159 kronor/månad
Bild/Ljud: Upp till 4K HDR/Dolby Atmos
(Går att se) utomlands: Begränsat utbud utanför EU
Plattformar: De flesta stora konsoller, telefoner och streamingapparater
Egna produktioner: Störst av allt, The Queens gambit, The Witcher, Ratched
Betyg: 4,86

Hårfin skillnad mellan Netflix och Amazon i detta test vilket kanske förvånar en del. Båda tjänsterna har såväl för- som nackdelar vad gäller utbudet men sedan tappar Netflix lite med det betydligt högre priset.

Dessutom har utbudet under den andra halvan av 2020 sjunkit ett par snäpp. Netflix pumpar numera ut egna produktioner men det är få som kittlar intresset ordentligt. För varje “The Queens gambit” släpper man 3-4 serier eller filmer som inte alls har någon större profil. Netflix står fortfarande för kvalitet, men kostnaden i jämförelse med vad man får just nu gör att man tappar lite gentemot konkurrenterna. Därför rankar vi den jämsides med Amazon, strax efter de allra bästa.

 

5. Viaplay

Pris: 109 kronor/månad
Bild/Ljud: Upp till 4K HDR och Dolby Atmos.
(Går att se) utomlands: Ja
Plattformar: Röststyrning via Googlehögtalare, smart-tv (LG, Samsung, Panasonic) PS3, PS4, Xbox one samt de flesta etablerade surfplattor, telefoner och streamingapparater
Egna produktioner: Älska mig, Partisan, Maskineriet
Betyg: 4,54

Viaplay har ett stort och varierat utbud av film och serier till ett bra pris. Katalogen rymmer svenska reality-serier, internationella serieklassiker, gamla och nya filmer och en hel del egenproducerat exklusivt material som “Älska mig”, “Orca”, “Advokaten” och “Box 21”. På filmfronten har Viaplay ett aktuellt utbud och erbjuder flera titlar som nyligen slutat visas på biograferna. Dessutom har man en uthyrningstjänst vilket ger möjligheten att hyra bioaktuella filmer direkt hem.

Tjänsten passar dem som uppskattar skandinaviska deckare då mycket av den egna produktionen tillhör just den genren. Det finns även ett stort utbud av filmer och serier för hela familjen. Du kan byta talspråk och undertexter men vissa barntitlar saknar en del språk.

 

Appletv plus bästa streamingtjänsten?

6. Apple-TV+

Pris: 59 kronor per månad. (Ett års gratisprenumeration ingår när du köper en Apple-enhet)
Bild/Ljud: Upp till 4K HDR och Dolby atmos
(Går att se) utomlands: Ja
Plattformar: Apple-tv, ios, smart-tv (nyare LG och Samsung)
Största egna produktioner: The Morning show, Little voice, See, Ted Lasso
Betyg: 3,76

2019 lanserade Apple sin egen streamingtjänst där deras egenproducerade filmer och serier visas exklusivt. Apple-tv plus har det lägsta priset i den här genomgången och det finns inget att klaga på när det kommer till den tekniska kvaliteten.

Även om många intressanta titlar är ‘på gång’ så är det dock ytterst begränsat utbud i nuläget (katastrofalt på filmsidan med endast 11 filmer i skrivande stund, reds. anm.). Men visst finns det guldkorn; ”The morning show” var tjänstens första stora flaggskepp när den lanserades, kriminaldramaserien ”Defending Jacob” är en av de hetaste titlarna just nu och Sofia Coppolas film ”On the rocks” fick exklusiv premiär på Apple-tv plus.

Förutom att titta och lyssna som vanligt på seriernas originalspråk har Apple översatt allt innehåll till mängder av språk, i vissa fall med undertexter och i vissa fall dubbat.

 

7. Cmore

Pris: 109 kronor/månad
Bild/Ljud: Upp till full HD och stereo
(Går att se) utomlands: Inom EU

Plattformar: Ios, android, smart-tv (Samsung), apple-tv, android-tv

Egna produktioner: Gåsmamman, Beck, Se upp för Jönssonligan
Betyg: 2,44

Med Cmores egenproducerade serier och ett gediget utbud av inköpta produktioner är det en streamingtjänst att räkna med. Här hittar du ett stort urval av svenska dramaproduktioner, skandinaviska deckare, såpor och amerikanska realityserier. Vi gillar deras högkvalitativa barnbibliotek där de erbjuder SF kids breda utbud, bland annat en uppsjö av Astrid Lindgren-klassiker.

Även om det finns flera internationella filmer och serier skulle det krävas ett större och bättre utbud för att närma sig toppbetyg med tanke på det höga priset. Något som också är negativt är avsaknaden av Dolby 5.1 och 4K-stöd. Det finns undertexter till alla produktioner men åtminstone barnprogrammen startas med olika språk hela tiden så man måste själv ändra.

 

Sammanfattning – bästa streamingtjänsten

Det är ingen skräll att HBO nordic är den bästa streamingtjänsten i vår jämförelse då det idag är en tjänst som inte har några stora brister. Disney plus är en stark nykomling och med tanke på vad som är på gång i år så är man en farlig utmanare.

Den stora överraskningen är istället att Amazon når samma slutbetyg som jätten Netflix och det är främst beroende på en kombination av starkt serieutbud på Amazon och att det just nu känns långt mellan de riktigt spännande Netflixreleaserna.

Att Cmore hamnar sist beror väldigt mycket på det, faktiskt, urusla bild- och ljudstödet. Antalet plattformar som stöds är också långt efter flera av konkurrenterna men däremot är Cmore förmodligen den bästa streamingtjänsten för barnfamiljen, tack vare sitt svenska barnutbud. Den svenska jätten behöver dock förbättra både teknik och innehåll, särskilt om man ska ligga kvar på sitt relativt höga pris.

Det ska bli spännande att se vad som händer under året då framförallt HBO och Disney redan skvallrat om stora satsningar. Därför vågar vi inte ens gissa vilken som är den bästa streamingtjänsten i slutet av 2021, det enda vi vet är att vinnarna just nu är kunderna.

 

Fler streamingalternativ

Draken film

Göteborgs filmfestival ligger bakom det svenska alternativet till Mubi, skulle man kunna säga. Draken film är alltså en streamingtjänst för fans av så kallad “smalare film”, eller “kvalitetsfilm” som de själva kallar det.

För 89 kronor per månad (eller 890 kronor för ett helt år) får du tillgång till “hundratals festivalfavoriter från Göteborg film festival, men också oförglömliga klassiker och utvalda independentpärlor från filmfestivaler över hela världen.” Totalt ska det vara över 700 filmer i dagsläget.

I priset ingår dessutom biobiljetter till vissa utvalda premiärer och biografer.

 

MUBI

Mubi är nischad inom samma segment som Draken film och erbjuder filmer från hela världen och alla årtionden. Här samsas Ingmar Bergman med Salma Hayek, Charlie Chaplin och Sergio Leone. Dessutom släpps en ny film varje dag.

Hos Mubi finns också ett community där du kan betygsätta filmer, skapa listor, följa andras listor. Mubi finns till lite fler plattformar än Draken film men kostar också lite mer per månad; 95 kronor per månad (eller 708 kronor per år).

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.