Dube & Friends och Svenska Kammarorkestern

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2018-12-22 in Kultur, Musik, Nöje

Dube & Friends

Lördag den 5 januari, det vill säga på Trettondagen, blir det som traditionen bjuder konsert på Konserthuset. Då intar Sebastién Dubè med vänner scenen.

 

Sébastien Dubé är kanadensaren som flyttade till Sverige för drygt 20 år sedan. Tidigare i år tilldelades han Region Örebro läns kulturpris 2018. Det beslutade regionstyrelsen den 17 oktober 2018. Han fick priset för sin ständiga vilja till konstnärlig och gränsöverskridande förnyelse, och viljan att genom musiken leverera oväntad magi.

Motiveringen löd:

”Det är Sébastiens ständiga vilja till konstnärlig och gränsöverskridande förnyelse som i första hand ligger som motiv till priset. Under konceptet ”Dubé and Friends” har Dubé hittat och utforskat nya musikaliska konstellationer på ett minst sagt spännande sätt. Där har Dubés klassiska skolning fått möta den svenska folkmusiktraditionen, jazz och en mängd andra musikaliska genrer”.

– Jag trodde först att det var någon som skojade med mig när de ringde. Någon musikerkompis som ville luras lite. Men så var det inte.

 

Vad betyder det att få kulturpriset för dig?

– Det är alltid kul att bli uppmärksammad för det man gör. Och jag kunde med pengarna köpa mig lite egen tid att helt koncentrera mig på min egen musik.

 

Vad finns i pipeline närmast?

– Trettondagskonserten den 5 januari, Dubé and Friends, tillsammans med Svenska kammarorkestern på Konserthuset. Sedan har jag blivit tillfrågad att sköta en sommarfestival för folkmusik i Quebec. Det finns att göra. Och så vill jag fram för allt koncentrera mig på min egen musik och spela så mycket som möjligt.

 

Under konserten på Trettondagen medverkar följande musiker:
Magnus och Sophia Stinnerbom
Roger Tallroth
Jonas Knutsson
Berit Opheim
Stein Inge Brækhus
Hans Ek
Svenska Kammarorkestern

De musikaliska rötter för denna kväll ligger i folkmusiken, men med en gränslöst urladdning. Här kommer vi att befinna oss långt utanför wienervalsens strikta elegans i en frodig, även vild värld. Denna Trettondag på Konserthuset kommer definitivt att innehålla musik som byggts av glädje. Det finns en puls, en ”groove” i allt Sebastién gör oavsett om det är jazz, folk eller klassisk musik.

Passa gärna på att studera Sebastiéns bas lite mer noggrant. Den är unik på alla sätt och vis.

– Ja den är helt handbyggd av en kille i Quebec. Faktum var att jag har två av hans basar och den första köpte jag när jag bodde i Bergen. Den jag har som huvudinstrument är väldigt speciell och byggd helt efter mina anvisningar. Bland annat har den ett stort drakhuvud, för han ville göra något med vikingatema, och så finns det speciella inställningsmöjligheter.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.