EM 2021 – Antiklimax eller dags för succé för Sverige?

Text: Thomas Helsing Foto: Wikimedia commons/Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)
Posted 2021-06-04 in Nöje, Sport

EM 2021

EM 2021, eller EURO som Uefa kallar mästerskapet, går av stapeln den 11 juni-11 juli. Under veckorna fram till mästerskapet har mångas förväntningar gått från ’lagom’ via ’hybris’ till knappt ljummet – allt beroende på Zlatan Ibrahimovic, en spelare som nu alltså inte kommer att vara med i det här mästerskapet.

 

Klockan är strax efter tio på kvällen den 9 maj. På Allianz stadium i Turin tar Juventus emot Milan i en match i slutspurten av den italienska högstaligan Serie A. Matchen gäller inte bara prestigen mellan dessa båda anrika klubbar, utan också viktiga poäng i jakten på att säkra en av de där Champions league-platserna till nästa säsong.

I hemmalaget; omslagspojken och eviga fixstjärnan Christiano Ronaldo. I bortalaget; den ständige utmanaren och bad boyen Zlatan Ibrahimovic. Det är upplagt för fotbollsdramatik den här kvällen och i blickfånget står två spelare som lite senare är tänkta att förgylla ett Europamästerskap. För de med blågula ögon ska kvällen dock ta ände med förskräckelse.

Knappt två månader tidigare har bomben som alla väntat på briserat – Zlatan Ibrahimovic gör comeback i det svenska landslaget. Fyra år och nio månader efter att han tackade för sig så är han tillbaka i den svenska landslagstruppen och helt plötsligt höjs febern inför EM 2021 med några hundra grader.

“The Return of God” skriver Zlatan själv på Instagram i sedvanlig stil. Trots hans kaxighet och vassa tunga i sociala medier är det ändå på många vis en mer lågmäld och ödmjuk Zlatan som återvänder till landslaget. I intervjuer pratar han mycket om att det är upp till förbundskapten Janne Andersson att avgöra hur han bäst kan bidra i det nya svenska kollektivet. Det är som att han anstränger sig för att dämpa oron hos de som befarat att en Zlatan inte kommer att fungera ihop med den lagmaskin som Sverige blivit.

Tillbaka till Turin. I den 64:e minuten faller Zlatan ihop efter en obetydlig duell. En knapp vecka senare, bara tre dagar innan Janne Andersson ska presentera EM-truppen, kommer det officiella beskedet: Skadan stoppar honom från spel i sommarens EM.

Haussen dör innan den knappt hunnit nå febertemperatur.

Men är allt därmed kört innan vi ens hunnit dit? Såklart inte! Visserligen kan eventuella lokalpatriotiska känslor ha fått sig en törn av att stackaren Pierre Bengtsson, bördig från Kumla, återigen missar ett stort mästerskap på mållinjen men det finns fortfarande gott om plustecken kring den EM-trupp som Janne Andersson tagit ut.

Det första man kan konstatera är att vi för första gången sedan 00-talet har flera unga och fortsatt utvecklingsbara spelare i toppklubbar och ligor i Europa ihop med ett par etablerade och erfarna kort. Victor Nilsson Lindelöf (Man United), Kristoffer Olsson (Krasnodar), Dejan Kulusevski (Juventus) och Alexander Isak (Real Sociedad) utgör alla en ung men erfaren ryggrad ihop med Emil Forsberg (RB Leipzig), som väl får sägas vara vår största stjärna i Zlatans frånvaro. Därtill kan man lägga Jordan Larsson, 23 år och Jens Cajuste, 21 år, som båda är med redan nu och konkurrerar på allvar, trots att deras bästa år med all sannolikhet ligger framför dem.

Om vi togs lite på sängen av framgångarna för ett jämngrått svenskt landslag utan riktiga stjärnor under VM 2018 så borde vi vara både förberedda och mer förhoppningsfulla nu till EM 2021. Vi har mängder av rutin i backlinjen i form av VNL, Pontus Jansson, Mikael Lustig och Andreas Granqvist (i den mån han kommer att få spela). Vi har kreativa spelare som Viktor Claesson, Kristoffer Olsson, Emil Forsberg och Dejan Kulusevski på mittfältet.

Framåt får Kulusevski (återigen) och Alexander Isak dra ett tungt lass med målproduktion och att skapa allmän oreda hos motståndarna, förhoppningsvis uppbackade av rutin (återigen) i form av Marcus Berg och en Robin Quaison som, om han får till det, kan stå för den här truppens absoluta genombrott på den internationella scenen. Han lär dessutom vara sugen på att visa upp sig då han väntas ta beslut om framtiden efter EM.

EM 2021Albin Ekdal kan bli en nyckelspelare för Sverige. Foto: Rolandhino1/Wikimedia commons (CC BY-SA 4.0)

Så, det finns nästan alla ingredienser för en succé i den här upplagan av landslaget, även om en spelsugen Zlatan förstås skulle ha kunnat vara en oberäknelig joker. I hans frånvaro kommer det, måhända lite motsägelsefullt, att bli ännu viktigare att försvarsspelet sitter. Nyckelspelare för detta? Albin Ekdal som behöver hålla ihop laget och se till att stoppa motståndarnas hot. Dessutom lär Robin Olsen i målet behöva fortsätta spela på den nivå vi blivit bortskämda med när det gäller hans landslagsdeltagande.

Funkar allt detta samtidigt under några veckor så finns det goda möjligheter till ännu en magisk fotbollssommar. Det är i år 17 år sedan Sverige tog sig vidare från gruppspelet i ett Europamästerskap senast – det är banne mig på tiden nu!

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.