Pierre Bengtsson – ”The comeback kid”

Text: Anders Björk Foto: Wikimedia commons/Rolandhino1 | Privat
Posted 2019-11-24 in Leva & Bo, Nöje

Pierre Bengtsson

Han var med hela kvalspelet, och startade många matcher, men när truppen till EM 2016 presenterades petades Pierre Bengtsson av dåvarande förbundskapten Erik Hamrén. Dåligt med speltid i klubblaget angavs som orsak.

 

Efter att inte ha varit med sedan 2015 har Kumlasonen Pierre Bengtsson fått chansen i landslaget igen, och tagit den.

– Jag har gjort det såpass bra att jag ser mig som startspelare nu, säger Pierre.

Matcherna och åren gick, en ny förbundskapten i Janne Andersson kom in, och Pierre Bengtsson var fortsatt utanför. Men under hösten kom chansen. Vänsterbacken Ludwig Augustinsson skadade sig och Pierre inte bara kom åter till truppen utan gick direkt in i startelvan till EM-kvalmatcherna mot Färöarna, Norge, Malta och Spanien.

Det har dessutom gått riktigt bra. Mot världsnationen Spanien var Pierre Bengtsson en av Sveriges bästa spelare på sin vänsterbacksplats när blågult var ett övertidsmål från att segra.

– Det är ett helt annat lag nu än senast jag var med. Då var det fler äldre och kanske fler profiler, men jag trivs väldigt bra i det här landslaget där alla verkligen jobbar för varandra, säger Pierre.

 

Hur ser du på att behålla platsen när skadade Augustinsson, som varit Jannes val tidigare, återkommer?

– Jag tycker att jag gjort det såpass bra att även när Ludwig är tillbaka så ser jag mig själv som startspelare i blågult. Jag hoppas att lagledningen håller med om det.

Pierre Bengtsson spelar sin klubbfotboll i FC Köpenhamn. Det är en klubb han varit i ganska många år nu. Karriären började i IFK Kumla innan han 2003, som 15-åring, gick vidare till AIK. 2009 tog Pierre steget till utlandet. Danska FC Nordsjaelland blev klubbadress i ett par år innan han värvades till nordens bästa lag, FC Köpenhamn, 2011.

Pierre var kvar i Köpenhamn till 2015 då han gick till Mainz i Bundesliga. Här blev det dock snålt med speltid, något som låg bakom petningen till EM 2016. Pierre gick tillbaka till FC Köpenhamn 2017 och har spelat där sedan dess.

I Köpenhamn trivs han som fisken i vattnet. Både med fotbollen, men även med staden. Såpass att han kan tänka sig att bo kvar den dag karriären är över.

– Det är en väldigt mysig stad med många gamla byggnader. Det är även väldigt kompakt, inga stora avstånd, så skönt att kunna cykla dit man ska. Och det är dessutom en lite mer avslappnad kultur här än i Sverige.

Senast den närkebördige 31-åringen var med i Sverige spelade fortfarande Zlatan Ibrahimovic. Saknar Pierre honom i landslaget?

– Nej, jag tycker inte att vi saknar Zlatan. Det är ett annat lag nu där kanske fler har lyft sig. Vi gör varandra bättre, det är så det ser ut nu.

Det har aldrig blivit spel i något mästerskap tidigare för Pierre Bengtsson. Petningen inför senaste EM var sur, men ändock inte så förvånande. Nu hoppas han få hänga med hela vägen.

– Senast var jag med hela kvalet och petades sen. Jag vill inte låta det hända igen, så mitt mål nu är att jag är en del av laget som är med och spelar där. Ett slutspel med landslaget, det är det jag saknar i min karriär.

 

Pierre Bengtsson

 

Du är ingen ungdom längre, men är du bättre än någonsin?

– Jag vet inte, men det har gått väldigt bra för mig i år och jag hoppas det kan fortsätta så. Jag är väldigt noggrann med alla detaljer för att bli så bra som möjligt, det måste man vara om man vill ha en lång och bra karriär, slår Pierre Bengtsson fast.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson var på besök i Askersund den 22 oktober när Askersunds kommun anordnade sin årliga “Höstkväll” i Sjöängen. När Janne berättade hur han ville bygga sina lag och organisationer runt laget var det fyra egenskaper som stack ut som han kollade extra på. Kompetens, energi, integritet och prestigelöshet. Efter hans framträdande var det många som ville få några ord. Undertecknad träffade honom och frågade hur han ser på Pierre Bengtssons insatser i blågult.

– Det är en av de positioner i landslaget som vi haft tuffast konkurrens på. Tidigare har Ludwig Augustinsson och Martin Olsson varit de två jag satsat på där, men vi har haft koll på Pierre och när han nu fått chansen har han gjort det jättebra, det har varit fantastiskt roligt att se.

 

Blev du förvånad att han klarat sig såpass bra, mot exempelvis Spanien?

– Jag tror alltid att spelare ska göra det bra när jag tar ut dem, det är min grundtanke. Så det hade jag nog både hoppats och trott. Sen tror jag att han kom till en grupp där han trivs och känner förtroende med, vilket bidrar.

Ludwig Augustinsson är för tillfället skadad och Martin Olsson har halkat ner något i rangordningen beroende på lite speltid i klubblaget. Men snart är Ludwig tillbaka och då är frågan vem som tar platsen som vänsterback?

– Det är alltid bra med konkurrens, ni får vänta och se, avslutade Janne Andersson diplomatiskt.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.