Köpenhamn – fantastiska barer och mat i världsklass


Posted 2015-05-13 in Mer Läsning

Köpenhamn ligger bara några timmar bort, men bjuder på en helt annan atmosfär än i Sverige. Undvik det förutsägbara, där Ströget, Rådhusplatsen, emellertid trevliga Tivoli och charmiga Nyhavn ofta fungerar som första anhalter för många Köpenhamnsresenärer.

 

Botanisera istället i inrednings- och delikatessbutiker på charmiga och sprudlande Værndamsvej på Vesterbro, eller leta rätt på Nansensgade, som hittas mellan Nørreport och ”sjöarna”, för några trevliga barer, designbutiker och Danmarks bästa sushi (kedjan Sticks & Sushis trevligaste restaurang). Tillbringa delar av en sommarlördag runt Torvehallarna på Israels Plads, hyr en cykel och se staden som köpenhamnarna själva ser den – eller följ några av alla mat- och dryckestips i den här artikeln.

 

Levande parkliv

Köpenhamn bjuder på ett praktfullt och levande parkliv. Ett flertal oaser runt staden sjuder av aktivitet och grönska under alla varmare månader.

Sommartid är nog Kongens Have, belägen ganska mitt i stan, den mest myllrande. Finast är utan tvivel Köpenhamns motsvarighet till Central Park, som egentligen är två parker – Frederiksberg Have och Söndermarken – som sitter ihop sånär som på en väg, ett slott och en djurpark (Zoologisk Have).

De två sistnämnda parkerna ligger mitt i stadsdelskorsningen där Vesterbro, Frederiksberg och Valby möts. Fredriksberg Have är den mer vältrimmade och anlagda, full av små vattendrag och fågelliv – gäss, änder, svanar och hägrar. Parkens mest udda karaktär är en man som mer eller mindre har tämjt hägrarna. Se honom gå runt och vissla och prata hägerspråk med en flock fåglar ur pelikanfamiljen följande i hasorna.

Söndermarken är den lite mer vildvuxna motsvarigheten, lummig, avslappnande och med stadens bästa promenadstråk. Parkernas närhet till den zoologiska trädgården gör att man kan ta sig en gratistitt på badande elefanter från Fredriksberg Have och utöva gratis savannspaning med noshörningar, zebror, antiloper och giraffer från Söndermarken.

 

Världens minsta hotell

På lilla Tullinsgade på Vesterbro finner man världens minsta hotell med totalt ett rum. Övervåningen består av det tolv kvadratmeter stora rummet och undervåningen bjuder på kanske världens minsta café – fem sittplatser om man räknar med fönsterbrädan. Caféet är många lokalinvånares stamlangare av deras dagliga kaffefix. Frukosten som ingår i rumspriset 2 250 SEK per natt serveras dock ett stenkast bort på Granola – en av stadens bästa och mest populära frukostrestauranger (som också serverar utmärkt lunch och middag).

 

Fem fantastiska barer

Få saker är så tätt sammanbundet som Danmark och öl. Tvillingparet Carlsberg och Tuborg lyckades penetrera hela världen och har vuxit till en av galaxens största dryckesjättar. Men ölkartan har, precis som på många andra platser i världen, ritats om. En våg av mindre bryggerier och unga mikrobryggerier slåss om danskarnas gunst och rider på en framgångsvåg internationellt. Tre av de tio högst rankade bryggerierna på Ratebeers ansedda lista är danska. Två av dem, Mikkeler och Evil Twin, drivs av två tvillingbröder som tydligen inte pratar med varandra alls.

Långt innan mikrobryggerierna och specialölen gjorde sitt intåg dök favoriten AZ Ale No. 16 upp från bryggeriet Refsvindige. Helt utan ambitioner tog en ölintresserad skollärare med några elever till ett bryggeri där han hade bra kontakter. Gymnasieeleverna, läraren och bryggmästaren skulle tillsammans prova sig fram till ett nytt öl. Det fick namnet efter skolklassen (AZ) och 20 år senare har det vuxit sig så populärt att du kan hitta det på alla barer och butiker i hela Danmark.

 

Köpenhamn bjuder på en lång rad fantastiska barer för ölälskare, här är fem av de bästa:

Ølbar

Ölbaren med det geniala namnet ligger i det multikulturella området Nørrebro och erbjuder ett spännande utbud för de riktiga konnessörerna. Inga Carlsberg Hof så långt ögat når, men däremot personlig betjäning och ledsagning bland öl du aldrig har hört talas om från världens alla hörn.

 

Café Ørsted

Namnet till trots är Ørsted en bar. De har varje kväll 18 olika öl på tapp och även om läget är centralt, med ett livligt klientel, erbjuder Ørsted en väldigt avslappnad atmosfär.

 

Mikkeler

En av den handfull Mikkelerbarer som finns i den danska huvudstaden ligger på Viktoriagade på Vesterbro. Omtalad och populär, vilket också innebär att det kan vara ont om plats och två lager kö runt den lilla baren.

 

War Pigs

I ”Kødbyen”, som är Köpenhamns motsvarighet till New Yorks Meatpacking District eller Slakthusområdet i Stockholm, öppnar under våren en 1 000 kvadratmeter stor bryggpub – ett samarbete mellan Mikkeler och oändligt hypade amerikanska ölmärket Three Floyds. 20 kranar, bland annat innehållande fem fasta husöl, står på menyn. Namnet är passande, inte bara på grund av Three Floyds heavy metal-faiblesse (War Pigs är en låt med Black Sabbath), utan även för att adressen är Flæsketorvet (nummer 25). Dessutom ska de erbjuda amerikansk barbecue, vilket gissningsvis går ut över en och annan gris.

 

Fermentoren

På Halmtorvet på Vesterbro, granne med ”köttbyn”, hittar du 20 kranar med läckerheter för ölfantaster. Fermentoren är en av Köpenhamns klart bästa ölbarer, men de serverar också ”kvalitetssprit”. Vid ett av mina besök dök Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt upp på den, förutom ölutbudet, anspråkslösa baren för att dricka öl och se en rugbymatch med sin man. Lite av en fjäder i hatten, kan man gissa.

 

Mat i världsklass

Köpenhamn har under de senaste åren seglat upp som ett fine dining-mecka. Det numera omtalade nordiska köket är sprunget ur danska köksmästaren Claus Meyers manifest (The New Nordic Cuisine), som han utarbetade för dryga tio år sedan. Ingenstans erbjuds så många möjligheter att pröva high-end-versioner av den nya nordiska mattrenden som i Köpenhamn. Staden blev i senaste utgåvan av Guide Michelin tilldelad 17 stjärnor – till skillnad från Stockholms elva –starkast lysande är naturligtvis omtalade Noma, som återfått titeln världens bästa restaurang. Varje månad försöker 20 000 människor få bord på restaurangen, men eftersom de bara har 45 sittplatser blir de flesta besvikna.

 

Här tipsar vi om tre andra restauranger, två med Michelin-stjärnor och en med utsökt fisk:

Kødbyens Fiskebar

Köpenhamns bästa fish & chips, och bästa fisk överhuvudtaget, hittar man på restaurangen Kødbyens Fiskebar i det gamla slakteriområdet. Fisk och skaldjur är det enda som serveras, men som det serveras! Wall Street Journal har med dem på listan över Europas tio bästa fiskrestauranger. Utan att ha prövat så många andra restaurangen på listan håller vi med.

 

Kadeau

Tre unga killar från Bornholm tar lokalproducerat och närodlat till en ny nivå. Restaurangen Kadeau, som har en av stadens 17 Michelinstjärnor, är egentligen en filial till deras kåk vid en vit sandstrand hemma på Bornholm, där de flesta ingredienserna plockas i strandkanten, i skogen och på fälten runt omkring.

Den bornholmska råvaruskattkammaren fyller också deras sagolika meny i Köpenhamn och innehåller allt från diverse strandörter, bränt hö, dansk bläckfisk, svampar, granris och allt annat vad de tre matbesatta unga männen kan fylla sina picknickkorgar med när de är ute och njuter i naturen.

Kiin Kiin

”Kiin Kiin” är vad thailändska mödrar ropar när barnen ska komma in och äta. Restaurang Kiin Kiin på Guldbergsgade har på inga andra vis något som helst gemensamt med något vardagligt. Det är den enda Michelinstjärnprydda thairestaurangen utanför Thailand och beviset för att det inte bara är det danska köket som röner gastronomisk uppmärksamhet i Köpenhamn. Varje dag sätter de ihop en sjurätters meny som slår undan benen på besökarna.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.