Framtidens sportbar heter Kappa bar

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson
Posted 2020-11-16 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv, Nöje

Kappa bar örebro

Är den traditionella sportbarens tid över? Och är i så fall e-sportbarer den naturliga arvtagaren? Snart öppnar Kappa bar Örebro.

 

I slutet av 00-talet låg exempelvis sportbaren O’Learys i framkant och kallades nytänkande. De senaste åren har den kedjans restauranger fått lägga ned på flera orter och man har blivit omsprungna av nya konkurrenter. Grundidén – att visa de hetaste idrottssändningarna och servera hamburgare och öl med bra marginal, är de långt ifrån unika med längre.

Idag visar många kvarterskrogar både fotboll och hockey och med det rättighetskrig som brett ut sig det senaste decenniet så är det numera lätt att få tillgång till sport i världsklass via någon streamingtjänst. Dessutom är de generationer, som för tjugotalet år sedan gärna samlades och hängde på en sportbar för att se sina favoritlag, i många fall mitt uppe i karriär och familjebildning. Så finns det då egentligen någon framtid för sportbaren? Tja, man kan exempelvis gå samma väg som Pitchers och satsa på upplevelser och aktiviteter – eller så kan man göra som Kappa bar och satsa på e-sport istället.

Dagens 18-25-åringar har växt upp med onlinespelande och tillhör en ny generation sportbarbesökare. För dem är en vegoburgare och en ipa till en League of legends-final på Kappa bar lika självklart som en baconburgare med en industrifatöl till FA-cupfinalen var på den gamla tidens sportbarer.

Kappa bar startades 2016 i Göteborg av fem vänner, varav en är e-sportstjärnan Emil ‘Heaton’ Christensen, och därefter har det öppnats en ny Kappa bar i stort sett varje år i städerna Stockholm, Jönköping, Malmö, Uppsala och Linköping. Snart är det dags för Örebro att sälla sig till den exklusiva skaran städer – om nu Coronapandemin tillåter.

Det är Bassam Yousef som tillsammans med sin systerson Mathias Bahko och sin brorson Schadi Yousef blir franchisetagare och tar Kappa bar till Örebro. Ursprungligen kommer de från Jönköping och det var också där de upptäckte franchisekedjan och började drömma om att öppna en själva.

– Vi tre har ett gemensamt intresse för spel, det är något vi verkligen brinner för. Vi umgås mycket och brukar ses för att spela tillsammans. Vi blev förälskade direkt vid första besöket när Kappa bar öppnade i Jönköping. Det var en så inkluderande atmosfär och spel, god mat och gott att dricka, förklarar Bassam.

Sakta men säkert växte tanken på att öppna en egen spelbar och till slut gjorde de slag i saken.

– Vi tog kontakt med ägarna till Kappa bar och de var positiva. Jönköping var redan upptaget så det kändes naturligt med Örebro. Staden har en bra miljö för detta, inte minst med tanke på universitetet. Men vi fick leta lokal ganska länge och finkammade verkligen Örebro innan vi hittade rätt. Vi ser stor kapacitet och potential i den här lokalen, säger Bassam och syftar på ett stycke klassisk kroglokal med adress Oskarsparken 1.

Här fanns senast det kortlivade livemusikstället Watt men av det såg vi inte mycket under vårt besök i början av november. Istället ser hela lokalen ut som en byggarbetsplats med spånskivor, sladdar som hänger och ventilationsrör som står utspridda och väntar på montering.

– Det blir helt ny ventilation, inte för att det var något större fel på den som var, men vi kände att vi ville ha det ännu bättre när vi väl öppnar. Dessutom rustar vi köket ordentligt och bygger flera barer både uppe och nere.

Han visar runt i källarplanet och pekar ut olika vip-avdelningar. Där nere ska man kunna boka ett avskilt utrymme är det tänkt. Det ska utrustas med moderna spel och en dedikerad servitör eller servitris kommer se till att sällskapet får vad de behöver.

Kappa bar örebro

Med på rundvandringen är också Bassams systerson Mathias. Han är 26 år och har viss erfarenhet från krogdrift förut då pappan drivit restaurang hemma i Jönköping. Spelintresset delar han förstås med sina släktingar.

– Vi har träffats och spelat mycket hemma hos Bassam. När vi började spela dator kom vi in på League of legends och därifrån vidare in i spelvärlden. Vi älskade idén med Kappa bar för att vi älskar spel, säger han.

Den större vipavdelningen kommer att vara helt avskild från resten av nedervåningen och kommer att kunna bokas av större grupper.

– I vipzonen kommer det att finnas ett större utbud av spel. Via en ipad kan man beställa ner mat och dryck och justera både ljus och ljud i rummet, berättar Mathias.

En mindre vipavdelning kallar de för “semi-vip” då den inte kommer att vara fullt avskärmad och inte heller lika stor.

 

Känner ni någon oro att öppna mitt i en pandemi? Att örebroarna inte ska våga dyka upp?

B: Nej, vi känner ingen större oro för vi vet att det är ett bra koncept. Folk kommer att komma när vi väl öppnar.

M: Och vi har sett i såväl Örebro som på andra ställen att folk stannar inte hemma hela tiden, man vill gå ut med vänner.

B: E-sporten har dessutom dragit fördel av pandemin. Fler och fler upptäcker sporten när de tvingas vara hemma.

 

Vad kan man förvänta sig av Kappa bar i Örebro då?

B: Vårt mål är att det ska bli som ett andra vardagsrum för folk. Man ska kunna komma hit och spela det man gillar, träffa vänner och få den absolut bästa servicen.

M: Vi kommer att visa alla stora turneringar på våra skärmar och vi kommer att ha mycket lokala tävlingar. Det kommer att vara aktiviteter hela tiden. Vår gäster får gärna vara med och påverka vad som händer, vi är öppna för önskemål.

 

Hur ser det ut med mat och dryck?

B: Det blir ett varierat matutbud med burgare, vegetariska rätter och lite längre fram mer husmanskost.

M: Vi kommer att erbjuda snacks också.

 

Blir det något särskilt fokus på närproducerat?

B: Vi försöker tänka närproducerat så långt det går, även med drycken. Dryck är något som kommer att utvecklas successivt.

Kappa bar örebro Emil Heaton Christensen
Emil ’Heaton’ Christensen är en av grundarna till Kappa bar. Foto: Felix Frank.

Vid vårt besök i november är målet fortfarande att öppna någon gång kring årsskiftet men utvecklingen av pandemisituationen efter det har gjort att man överväger att skjuta på öppningen till februari eller mars nästa år. Oavsett när premiären blir så lär världsstjärnan och grundaren Emil ‘Heaton’ Christensen dyka upp.

– Heaton kommer att närvara under premiären men sedan kanske han dyker upp spontant någon gång. På de andra barerna har han dragit storpublik när han varit närvarande. Vi hoppas fortfarande kunna öppna innan årskiftet men allt ska bli helt klart och fullskaligt först, allt ska vara anpassat efter gästens behov.

Precis som på andra ställen med fullständiga rättigheter kommer Kappa bar att ha 18-årsgräns på kvällarna men man hoppas kunna öppna för yngre i större sällskap på dagtid och vissa dagar när det är stängt, exempelvis för födelsedagsbokningar.

– Alla ska vara välkomna till Kappa bar, även äldre och tjejer. Örebros studenter kommer få en egen dag med specialpriser och torsdagar kommer vi köra quiz med vinstpott. I de andra städerna märker vi att quizen lockar nya typer av gäster.

Kappa bar örebro erbjuder spel på Nintendo Switch

Kärnan av aktiviteter är dock tv- och datorspel. Bassam och Mathias berättar att det kommer finnas konsoller och datorer uppkopplade för gästerna. Man kvitterar ut en handkontroll i baren och sedan är det bara att sätta sig bekvämt och spela. Spelutbudet varierar mellan städerna och det är ännu inte spikat vad som kommer att finnas på Kappa bar Örebro, däremot är det klart att man kommer arrangera lokala turneringar i baren.

– Det kommer att bli breda konsollspel som passar de flesta, exempelvis Mario kart. Men vi är såklart öppna för förslag. Vi kommer vara väldigt lyhörda för gästernas önskemål och kan vi ta in något så gör vi det.

 

För den som vill hålla koll på Kappa bar Örebros öppning rekommenderar de att man följer deras instagram-konto @kappabar_orebro.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.