Hitchcock – ‘The Master of suspense’

Text: Rebecca Unnerud Foto: Pressbild
Posted 7 månader sedan in Kultur, Nöje

Hitchcock
Casinotopp banner

Moderna Hitchcock-influenser. Den 15 maj skulle ”Kvinnan i fönstret” ha premiär men är nu framflyttad till den 31 december. Boken bygger på A. J. Finns roman från 2018 som hamnade på första plats på New york times bestsellerlista.

 

Rebecca Unnerud skriver återkommande i Nollnitton och på Totally Örebro om aktuella företeelser från film- och tv-världen.

 

Handlingen kretsar kring Anna Fox som bor ensam i New York där hon spenderar dagarna med att se film, dricka vin och att spionera på sina grannar. När familjen Russell flyttar in på andra sidan gatan framstår de först som den perfekta familjen men när Anna en kväll tittar ut genom fönstret ser hon något hon inte borde.

Huvudrollen görs av Amy Adams och i birollistan syns tunga namn som Julianne Moore, Jennifer Jason Leigh och Gary Oldman. I väntan på filmen tipsar jag om att läsa bokförlagan och titta på Alfred Hitchcocks ”Fönstret åt gården” (originaltitel “Rear window”) som filmen är influerad av. Jag är ett stort Hitchcock-fan, eller ”The Master of suspense” som han också går under. Hitchcock är en stor anledning till att jag började älska filmmediet i allmänhet och spännande, psykologiska thrillers i synnerhet.

Att Hitchcock inte vann någon Oscarsstatyett, utan bara en Memorial Award 1968 för sitt livsverk inom filmen, är märkligt men det största priset kanske ändå är vilken influens han är för efterkommande regissörer. Några nutida filmer och regissörer som har inspirerats av mästaren är ”Dolt under ytan” (Robert Zemeckis, 2000), ”Mulholland drive” (David Lynch, 2001), ”Match point (Woody Allen, 2005), ”Shutter island” (Martin Scorsese, 2010) och nu senast Bong Joon-Ho med ”Parasite”.

David Fincher är en annan regissör som andas Hitchcock i sina filmer, både visuellt och i sin berättarstruktur, vilket märks i bland andra ”Gone Girl” (2014), ”Se7en” (1995) och ”Panic Room (2002).
Jag vill att fler ska upptäcka vilken guldgruva Hitchcocks filmografi är. Trots att Hitchcock regisserade över 50 långfilmer hade han en enormt hög lägstanivå.

För att fira mästaren som dog för 40 år sedan kommer här en topplista över mina Hitchcock-favoriter.

 

Hitchcock:s åtta bästa filmer

8. Mannen som visste för mycket (1956)

En remake av regissörens egen film från 1934. Det är ett välskrivet thriller-manus med komiska inslag och utspelar sig i miljöer som Marocko och på Royal Albert Hall i London. Med Doris Day och James Stewart.

 

7. Repet (1948)

Med ”Repet”, som är baserad på en teaterpjäs, lyckas Hitchcock upprätthålla spänning med små medel. Trots att filmen utspelar sig i ett enda rum under hela speltiden, och bara har tre synliga klipp, är resultatet en tät och laddad film. Med James Stewart.

 

6. Slå nollan till polisen (1954)

Filmen, som från början är baserad på en teaterpjäs, utspelar sig i en och samma lägenhet under 99 procent av speltiden, men trots avsaknad av högt tempo lyckas han uppnå en andlös spänning. På 90-talet kom den sevärda remaken “Ett perfekt mord” som löst baserar sig på föregångaren. Med Grace Kelly.

 

5. Fåglarna (1963)

Skräckfilmsklassikern har åldrats väl och den enkla berättelsen där det är fåglar och inte människor som är farliga är överraskande effektiv och obehaglig. Med Tippi Hedren.

 

4. Studie i brott (1958)

En otroligt välgjord film som också besitter en originell historia med genial karaktärsutveckling. Det är den perfekta filmen i dess skönhet, mystik och detaljrikedom. Med Kim Novak och James Stewart.

 

3. I sista minuten (1959)

Hitchcocks mest underhållande film är en stilbildare för efterföljande filmer i thriller/action-genren, exempelvis Bond-filmerna. En rafflande historia och klassiska scener som utspelar sig på häftiga platser som majsfält och Mount rushmore. Med Cary Grant och Eva Marie Saint.

 

2. Fönstret åt gården (1954)

Mycket spännande och välgjort kammarspel som har inspirerat många efterkommande filmer och filmarbetare (som nämnda ”Kvinnan i fönstret” och ”Disturbia” från 2007). Filmen är kanske den snyggaste Hitchcock-filmen, i alltifrån scenografin och kläderna till fotot och kameraarbetet. Med Grace Kelly och James Stewart.

 

1. Psycho (1960)

Den film som Hitchcock mest är förknippad med och som kom att bli en stor publik- och kritiker-succé. Den har inte tidigare varit min favorit men efter en omtitt har jag ändrat mig; den är mästerlig!
Filmen innehåller snygga scener med udda kameravinklar som var nyskapande för sin tid, Bernard Herrmanns musik, en komplex historia och inte minst oväntade chockmoment – som duschscenen. Med Anthony Perkins och Janet Leigh.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.