Krönika: Fyra ÖSK-önskningar för ett positivt 2020

Text: Thomas Helsing Foto: msun.se
Posted 2019-12-31 in Leva & Bo, Näringsliv, Nöje, Örebro SK, Sport

ÖSK 2020

Jag läste ett blogginlägg för ett tag sedan på temat ÖSK och framtiden. Det födde en del önskningar för ÖSK 2020. Saker jag hoppas vi kan enas om att lämna kvar där i 2019 på minnenas skräphög. Det handlar om klichéer och upprepade påståenden som blivit sanna efter alla upprepningar.

 

Här kommer min annorlunda önskelista för alla ÖSK-supportrar till jultomten:

 

”Allsvenskan cementeras”

Sluta spå att detta är året då Allsvenskan cementeras på grund av hur resurserna är fördelade i Fotbollssverige. Det här påståendet har jag hört varje år sedan början av 2000-talet, om inte längre. Och lik förbaskat surrar Allsvenskan vidare år efter år som humlan som tror mer på påståendet om ”världens jämnaste liga” än på fysikens lagar.

Visst, tittar vi på förra säsongen kan man börja misstänka att det är nu det händer men stå inte och slå dig för bröstet för att du gissat detta så länge att du till slut kommer att få rätt. Det är som att köpa alla lotter i tombolan och sedan utnämna sig till världens turknutte.

Dessutom, det tar lite mer än en säsong innan man kan slå fast att skikten cementerats. Att vi trots allt hade så många storstadsklubbar i toppen nu i år är inte så konstigt då de dels är så många och dels nästan alltid varit flitigt representerade i toppen.

Men visst, ÖSK i egenskap av ’ledare’ av bottenregionen ändå tio poäng ifrån den övre halvan och det är ett illavarslande tecken. Vi får se vad som händer med Allsvenskan och ÖSK 2020 men det här är långt ifrån skrivet i ste…cement.

 

”Vi borde titta mer på Hammarby” (för att öka publiksnittet för ÖSK 2020)

Bajen drar åskådare i massor och det finns en otroligt positiv aura kring Söderstadion som gett eko långt ut i Europa. Samtidigt har ÖSK svårt att locka folk till Behrn arena, även om man ökade publiksnittet något  under 2019. Att titta på Bajen är dock meningslöst i det här läget, vad har ÖSK för beröringspunkter med den klubben?

Vi borde titta på klubbar som Kalmar (sportsligt fram till SM-guldet, avskräckande exempel efteråt) och Norrköping (publikmässigt och sportsligt) för att hitta modeller där vi kan plocka russinen ur kakan för ÖSK 2020. Hammarby har decennier av kult och sägner att bygga sin popularitet på, var ska vi få det ifrån?

 

”Förbundet hatar oss, det är vår identitet” (och det borde vi samlas kring för ÖSK 2020)

Släpp gamla oförrätter. Vill vi verkligen, till skillnad från exempelvis Bajen ovan, att det som samlar oss på läktarna ska vara ett gammalt unket, negativt mantra, som upprepats så många gånger sedan tvångsdegraderingen att det blivit till en sanning i staden Örebro? Var degraderingen orättvis? Onekligen, fler klubbar kunde/borde ha flyttats ned. Har förbundet en agenda att motarbeta Örebro SK? Osannolikt, orimligt och ovärdigt att älta.

Det där mantrat är inte värdigt en ÖSK-supporter och hör hemma på mörka nätforum där det får samsas med foliehattar, förintelseförnekare och andra konspirationsteoretiker. Ska det kunna byggas upp en kultur kring ÖSK 2020 som hela tiden drar nya åskådare ska den väl vara positiv? Mer ’Forza ÖSK’ och mindre ’ung arg man’, tack.

 

”ÖSK tänker bara kortsiktigt/dissar lokala talanger”

Det här har också upprepats under större delen av 2000-talet och här är problemet att folk behöver uppdatera sig. Har ÖSK missat/tappat många talanger från närområdet tidigare? Absolut. Från Malmös många värvningar (som hjälpte till att bygga den klubbens nuvarande storhetstid) till Stockholmsklubbarnas fina scoutande på Närkesslätten. Det är många som kunde, (borde?), ha spelat i ÖSK-tröjan men lyfter man blicken lite kan man se hur detta håller på att förändras markant.

Martin Broberg, Niclas Bergmark, Hussein Ali (en framtidsvärvning från Malmö), Simon Amin, Helmer Andersson och inte minst Jake Larsson. Kom igen nu, det går inte att obehindrat hävda att ÖSK dissar talanger eller lokala kvalitetsspelare i samma utsträckning som tidigare. Någonting har hänt och det kommer vara tydligt för de som betraktar ÖSK 2020 med öppna ögon.

Och vad gäller anklagelsen att bara tänka på nästa säsong; handen på hjärtat, hur många av er är det inte som reagerat positivt på ÖSK:s tidiga kontraktsförnyelser och värvningar i år? Det behöver inte betyda att allt kommer bli bra nu, men det betyder att vi behöver rannsaka oss själva och våra gamla sanningar. Stämmer bilden vi har fortfarande eller håller vi bara fast i den för att dämpa smärtan av ännu en säsong utan den där efterlängtade titeln?

 

Övriga önskningar för ÖSK 2020

En ersättare till Filip Rogic (om det ens är möjligt).

Att nya spelare slutar rabbla klichéer om att klubbar har ”något spännande på gång” och att de gärna vill vara en del av klubbens ”projekt”.

Att Örebro sluter upp på läktarna för ÖSK 2020 när klubben tar det där jävla SM-guldet.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.