Minns ni den här namnomröstningen?

Text: Thomas Helsing Foto: Sean Marshall/Flickr (CC BY-NC 2.0)
Posted 10 månader sedan in Leva & Bo, Näringsliv, Nöje

Boaty McBoatface

Nyligen efterlyste Örebro kommun och Region Örebro län förslag på namn på sitt nya system för snabbussar som ska införas i Örebro. Det påminde oss om att det ibland kan vara vanskligt att låta allmänheten få tänka kreativt helt fritt.

 

Boaty McBoatface

Den kanske mest ökända namnomröstningen i modern tid satte spotlighten på det vanskliga med att låta ‘internet’ få göra sin röst hörd utan några större ramar att förhålla sig till.

2016 skulle det brittiska miljöforskningsrådet ha ett namn till ett nytt polarfartyg som höll på att konstrueras då. I något tappert försök att samtidigt få lite PR för rådets arbete utlyste de därför en namntävling. Ett av tävlingsbidragen kom från en radiojournalist som föreslog Boaty McBoatface som ett skämt. Skämtsamt uppfattat eller ej så blev det en jordskredsseger för namnet i, den på internet, öppna omröstningen.

Man kan tänka sig att det ledde till ett och annat krismöte, för ett par månader senare deklarerade den dåvarande brittiske vetenskapsministern att polarfartyget skulle döpas efter zoologen och programledaren David Attenborough (vilket var ett av förslagen men som bara slutat fyra i omröstningen). För att lindra internets vrede över att ha blivit lurade på båtnamnet så meddelade vetenskapsministern samtidigt att polarfartygets gula, fjärrstyrda undervattensfarkoster skulle få klassnamnet Boaty McBoatface, vilket de har än idag.

 

Boatys släktingar

I kölvattnet efter halvsegern med att kuppa fram Boaty till vinst i polarfartygsomröstningen så har ett flertal släktingar dykt upp i omröstningar i olika länder. Senare samma år var det lokala australiensiska myndigheter som försökte ta allmänheten till hjälp för att döpa några nya färjor. Valet visade sig dock vara riggat då transportministern såg till att namnet Ferry McFerryface blev vinnare. Det namnet byttes dock ut hastigt och lustigt när marinfacket vägrade att låta sina medlemmar bemanna en färja med det namnet. Namnet ändrades till det mer intetsägande Emerald 6.

Boatys tradition har sedan dess gett upphov till bland annat Horsey McHorseface, Gritty McGritface, Footy McFootyface och Dishy McFlatface. Svenska MTR Express döpte ett nytt tåg till Trainy McTrainface när namnet vann en omröstning i tidningen Metro 2017. MTR Express uppgav i ett uttalande att skandalen kring just Boaty McBoatface hade upprört människor över hela världen och man hoppades att Trainy McTrainface skulle glädja folk istället.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.