Mumintrollens 75-årsdag firas

Text: Camilla Johansson Foto: Pressbilder ©Moomin Characters™
Posted 2020-07-08 in Kultur, Leva & Bo, Mode & Shopping, Näringsliv, Nöje

mumintrollen 75 år

Nu fyller Tove Janssons Mumintrollen 75 år och det får genomslag även i Örebro. Mellan den 9 och den 31 juli kommer Mumin att firas i kombination med kampanjen Vårt hav.

 

I två tomma lokaler på Drottninggatan kommer det dels att bli en pop-up butik med massa fina Muminprodukter och där en del av intäkterna går till att stödja kampanjen Vårt hav (#vårthav). Havet har alltid varit viktigt för Tove Jansson och det märks inte minst i hennes böcker.

Det kommer även att bli en pop up-bio, utställning, pyssel och mycket annat som alla kan ta del av utan kostnad. Firandet av Mumintrollen 75 år tar i allra högsta grad hänsyn till den speciella situation som nu råder med Covid-19 och i båda lokalerna så kommer det att finnas personal som sköter insläpp till lokalerna och ser till att det inte blir trängsel.

– Vi är glada att vara en del av detta arrangemang som stärker Örebro stadskärna som destination så här i hemestertider, säger Christer Wilén, vd för Örebrokompaniet.

Ambitionen är att även andra medlemmar i City Örebro ska uppmärksamma jubileet i form av skyltning och aktiviteter kopplade till Mumintrollen. Det hela är ett samarbete mellan City Örebro, Rights & brands och Örebrokompaniet samt att Behrn fastigheter och Asplunds fastigheter ställt upp med att låna ut butikslokaler.

 

Mumintrollen 75 år – Fakta

”Mumintrollen är centralgestalterna i Tove Janssons böcker om Muminfamiljen, utgivna 1945–1970. De skrevs ursprungligen på svenska och publicerades i Finland på bokförlaget Schildts, och från 2015 på bokförlaget Förlaget. Böckerna finns översatta till över 40 olika språk.

Utöver de nio romanerna har Tove Jansson skrivit och illustrerat bilderböcker, tecknade serier tillsammans med sin bror Lars Jansson samt sånger inspirerade av figurerna. Mumintrollen och deras vänner har sedan dess även blivit TV-serier och långfilmer samt fått en egen temapark i Nådendal, kallad Muminvärlden. I museet Mumindalen i Tammerfors förevisas ursprungligt material av Tove Jansson i form av bland annat illustrationer och handgjorda modeller.” Från Wikipedia

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Casino utan gränser

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.