Fira hemester med Svenska kyrkan


Posted 2017-07-19 in Leva & Bo

Det blir allt vanligare att fira så kallad “hemester”, det vill säga att stanna på hemmaplan under semesterveckorna. Svenska kyrkan i Örebro välkomnar alla till en rad sommaraktiviteter att delta i.

 

Anledningarna till att stanna hemma varierar. Ibland räcker helt enkelt inte kassan till för att resa någon längre sträcka, kanske måste man vara beredd att arbeta även under dessa dagar eller så vill man helt enkelt få tillfälle att njuta av den svenska sommaren. Oavsett vad så är man välkommen till någon av Svenska kyrkans mötesplatser, till exempel caféet i Nikolai församlingshem eller något av de andra sommarcaféer som hålls runt om i stan, totalt sju stycken.

– Man skulle kunna tro att det kommer färre besökare under sommaren, men det är tvärtom. Det finns de som kommer och är här hela dagen, vi har billigt fika i caféet, det finns lekrum för barnen och på vardagarna klockan 14.30 så är det sommarmusik här, berättar Moni Höglund som är präst i Nikolai församling.

På tisdagar under hela juli månad så är dessutom musikcaféerna inriktade på barnen. Då har de sin egen allsångsstund med sånger som de flesta kan och gillar.

– Något som vi också märker är en ökning av människor som behöver någon att prata med, och här finns det ju alltid någon även om det kanske inte alltid finns en präst eller diakon på plats, säger Moni Höglund.

Tisdagar och torsdagar finns det också teckenspråkig personal på plats i caféet.

Andra aktiviteter i Nikolaikyrkan under sommaren är utställningen Himmelska Ting som nu kommer tillbaka samt att det finns verk från Open Art att beskåda både i och utanför kyrkan. Man har även en aktivitet där barn får leta råttor, helt harmlösa mjukisdjur från Ikea, i kyrkan.

Men det är inte bara i Nikolaikyrkan det händer saker.

– I Olaus Petri kyrka har vi pannkaks-onsdagar mellan 11.00 och 13.00 fram till den 30 augusti berättar Cecilia Andersson, kommunikatör för Svenska kyrkan i Örebro.

Olaus Petri ordnar också en halvdagsutflykt till Nora den 17 augusti där man för 80 kronor får både bussfärd samt kaffe och smörgås under utflykten. Till denna behöver man anmäla intresse senast den 8 augusti. Det hålls också grillkvällar på olika platser under sommaren, som till exempel Längbro den 28 juni samt den 16 augusti. Man träffas vid Längbro församlingshem där det dukas upp fläskkarré, grillkorv och potatissallad till en kostnad av 50 kronor. Just vid Längbro kyrka håller man också utomhusöppnis för barn under sommaren.

Ytterligare en aktivitet som återkommer under sommaren är pilgrimsvandringen, vilken innebär att man i sin egen takt kan besöka olika kyrkor i omgivningen. Utrustad med ett pilgrimskort som man hämtar i Kyrkans hus samlar man stämplar från de besökta kyrkorna och får när kortet är fullt en pilgrimsgåva.

– Det är ju ett väldigt bra sätt att både upptäcka historien i sitt närområde och kunna använda tillfället till en picknick, konstaterar Cecilia Andersson.

Utförligt program för Svenska kyrkans sommaraktiviteter i Örebro hittar du på svenskakyrkan.se/orebro/sommar.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.