Niclas Lagerstam tar steg mot en mänskligare och mer kärleksfull värld

Text: Pelle Blohm
Posted 2019-06-07 in Kultur, Musik, Näringsliv, Nöje

Niclas Lagerstam
Casinotopp banner

Niclas Lagerstam har hunnit med mycket i sitt liv. Varit kock, drivit krogar, startat eventbolag och byggt upp Putte i parken till en av Sveriges största musikfestivaler.

 

Niclas Lagerstam bor och verkar i Karlskoga men utbildade sig i Örebro. Men från och med nu är det fullt fokus på “Let´s make love great again”. En rörelse för att sprida värme, omtanke och kärlek. Eller som man skriver på sin hemsida: Ett litet steg mot en mänskligare och mer kärleksfull värld.

Lagerstam event har sin bas i ett oansenligt mindre industriområde en bit utanför Karlskoga centrum omringad av bilverkstäder, plåtfirmor, badrumsförsäljning och en helikopterflygplats. På vägen dit passerar jag klassiska idrottsplatser som Nobelstadion och Nobelhallen, platser man som örebroare med idrottsbakgrund har speciella minnen och upplevelser av. Städerna har alltid varit starka antagonister, ibland har de avoga känslorna varit starkare än så. Men det här mötet ska handla om precis motsatsen och det ser jag fram emot.

När jag anländer pågår en förmiddagsputtrande verksamhet i lokalerna, jag är lite tidig och Niclas sitter och pratar i telefon och jag hör hans röst svagt i bakgrunden. Jag hälsas välkommen och erbjuds kaffe medan jag sitter och lyssnar in atmosfären. Normalt arbetar runt 6-7 personer på kontoret men denna förmiddag verkar inte alla vara på plats. De flesta är i dessa dagar inne i arbetet med Putte i parken.

För de som är musikintresserade så är också Niclas Lagerstam ett välkänt ansikte med sitt långa skägg, yviga mustasch och bakåtkammade korta frisyr. Som grundare, byggare och festivalens ansikte utåt har Putte i parken genom åren vuxit och blivit en av Sveriges största musikfestivaler som i år kommer att genomföras i Karlstad och Leksand. Kanske den sista festivalen för Niclas som har andra saker på gång.

För nu är det “Let´s make love great again” som gäller och för knappt ett år sedan fylldes Gärdet i Stockholm av som man själv beskriver: kärlek, värme och gemenskap tillsammans med Prins Carl Philips och prinsessan Sofias stiftelse. Kända artister, konstnärer och poeter sjöng och uppträdde i både sol och regn. Det var ett startskott för något som Niclas menar är ett livslångt projekt för att få oss människor närmare varandra och skapa positiva saker.

 

Men hur startade allt?

– Det startades egentligen lite på grund av hur min uppväxt har varit och hur jag ser på det här med sociala medier och den ton som varit där. När jag satt i min bil på väg mot Stockholm så hörde jag Trumps buffliga ton i ett tal där han avslutade med “Let´s make America great again”.

– Jag satt där och funderade och tänkte på det näthat jag själv blivit utsatt för på grund av ställningstaganden jag gjort som festivalgeneral för Putte i parken angående sexuella ofredanden där jag gick ut och sade att det är män som gör detta och är själva problemet. Inte invandrare och män utan män. Det slutade med att vissa individer tyckte att jag borde dö.

I 29 dagar i sträck någonstans 2015-2016 pratade Niclas med journalister om frågan kring de sexuella trakasserierna och allt det här blev någon sorts grund till frågeställningen om hur tonen på sociala medier är. Idén hade bubblat i honom tidigare där han funderat på namn som “Stoppa hatet” eller “Stop hate” men tyckte inte att namnen var bra nog. Men när han hörde Trump säga sina bevingade ord så tyckte han att “Let´s make love great again” var en vridning av meningen som skulle passa perfekt. Niclas kollade domännamnen direkt och såg att .se .com .eu .org alla var lediga, så han registrerade dessa och lade det på is ett tag.

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med det eller hur jag skulle ta det vidare. Så jag grunnade på det här i något år och så 2017 så startade vi “Let´s make love great again”. Från det så bestämde jag att vi skulle ha en manifestation på Gärdet i Stockholm och började jobba för det.

– När vi hade lagt upp hemsidor och dragit igång så fick vi ett mejl från Prins Carl Philips och prinsessan Sofias stiftelse där de frågade om de fick vara med på det här och då kände jag att det här var helt rätt. Att de hörde av sig till oss visade att detta var någonting som verkligen behövdes.

Efter det har man även arrangerat en serie föreläsningar om psykisk ohälsa till viss del grundat i näthat och vilka effekter det kan få, inte minst för unga människor. Dessutom har man distribuerat Maria Dufvas bok ”Värsta, bästa nätet” till över 100 000 fjärdeklassare i landet. Det ska nu öka till 500 000 böcker till som ska delas ut i höst-vinter 2019 till alla elever som vill ha den, vilket är ett jättestort projekt förstås.

– Tittar man på projektet “Let´s make love great again” så handlar det om att visa varandra kärlek, respekt, gemenskap och att föra människor samman istället för att polarisera. Det grundar sig nog också i min dysfunktionella uppväxt där jag levde i en familj med en mor med alkohol- och tablettmissbruk och där min far dog när jag var fem år i sviterna av alkoholmissbruk.

Niclas Lagerstam skriver i en mycket öppenhjärtig text på “Let´s make love great agains” hemsida om sin uppväxt där hans mamma försökte ta sitt liv när han var liten och han fick ringa ambulans eller ta hjälp av någon vuxen. Han skriver om hur lärarna inte såg hur illa han for utan det blev Niclas farmor som blev hans livlina och en trygg plats att vila ut på. Senare bodde han hos en skolkamrat och fick uppleva gemensamma frukostar och mysiga kvällar i ett vanligt fungerande familjeliv med kärlek och värme.

Ändå drog han iväg till Frankrike i slutet av tonåren för att åka skidor men till följd av snöbrist slutade det med fest och alkohol tills han föll ihop i en panikångestattack under en promenad. Väl hemma upprepades attackerna och Niclas bedövade det med alkohol och det fungerade. Problemet var att när panikångesten dök upp dagen efter en fylla så var han tvungen att dricka igen och igen. När han dessutom jobbat i, och ägt, restauranger och krogar så har alkoholen alltid funnits nära. Men idag har inte Niclas druckit alkohol på över 16 år och mår bra och har ett helt underbart liv, som han själv skriver.

– Jag värnar barn som växer upp i en dålig miljö. Barn som far illa och jag tycker illa om näthatet och tonen på sociala medier. Det är väl det som är de två stora punkterna som vi vill vara med och agera kring. Vi är inte för eller emot allt hat – vi är för mer kärlek och inkluderande. Att säga att vi är emot blir en negativ tanke, vi ska vara och är positiva. Även böckerna som vi delar ut är konstruktiva, upplysande och positiva där vi lär ut hur man kan jobba med det här. Det finns en lärarhandledning och en bok för eleverna. Sedan har ju människor olika åsikter och det måste man få ha men man behöver inte hata varandra för det.

 

Hur har skolorna reagerat på det här?

– Det har mottagits fantastiskt bra av skolorna, de över 100 000 böckerna tog slut på två veckor. Vi har fått många mejl från lärare som tackar och säger att det behövdes.

 

Är det sponsorer som bär kostnaderna?

– Det är lokala företag i varje stad som vi försöker hitta. Det finns ju en tanke om att vi alla gör det här tillsammans. Men det klart, vi måste nog försöka hitta några stora företag inför det vi nu ska göra i nästa steg. Varje bok har sina kostnader med distribution och så vidare.

Niclas Lagerstam

 

Vad är nästa steg för “Let´s make love great again?

– Vi ska göra en stor manifestation, världsomspännande. Den ska gå av stapeln i Stockholm, New York, London, Barcelona och Paris. Andra länder får förstås haka på om de vill. 20-09-20 är datumet. Det kommer att vara artister och talare, vi bara bjuder in människor att sluta upp. Man ur huse, sprid kärlek, för den goda saken. Sex timmar i varje stad från 15 till 21. Vi har valt att lägga det på dessa platser för att få bra uppmärksamhet och bra spridning.

 

Hur ska ni sprida det?

– Det kommer förmodligen streamas via olika kanaler, Youtube, Facebook eller vad det nu kan vara. Det handlar bara om att stå upp för det goda egentligen.

 

Är det projektet redan påbörjat?

– Ja det är redan påbörjat och det är förstås ett jättestort projekt. Vi ska fylla Kungsträdgården i Stockholm och vara i Hyde Park i London, Central Park i New York, Plaza Catalonia i Barcelona medan vi inte riktigt vet plats i Paris än. Det känns riktigt bra.

 

Hur hinner du med allt med tanke på andra projekt du är inblandad i?

– Jag lägger inte så mycket tid på mina övriga arrangemang längre. Man kan säga att jag lagt allt annat åt sidan även om vi fortfarande hyr ut material och tält och möbler. Vi gör inga egna arrangemang men gör fortfarande events på uppdrag av andra.

 

“Let´s make love great again” är huvudspåret numer?

– Det är nog mitt stora livslånga projekt skulle jag säga. Det här vill jag jobba med tills någon annan kan ta över det någon gång. Min tanke med det här är att det kommer att vara väldigt stort i x antal år. Det finns även en vision runt fem år framåt att bygga världens största hjärta. Att det fysiskt ska stå ett hjärta någonstans, om det blir i Sverige, England eller USA det har vi ingen aning om men vi håller på och ritar på det. Som ett nytt Eiffeltorn.

Niclas har som sagt en lång karriär som alltså ser ut att mynna ut i det stora kärleksprojektet vi precis gått igenom. 35 år i nöjesbranschen som han själv nämner och då inom olika delar av nöjesindustrin. Men han började sin bana med en kockutbildning på Virginska skolan i Örebro och har genom åren haft en rad krogar och restauranger i Karlskoga, han har jobbat som kock, under 1980-talet på Slottskällaren i Örebro och haft en utflykt till Halmstad och Tylösand. Numera lagar han mest mat hemma och någon gång vid beställning av event. Niclas slutade som kock när den sista restaurangen stängde runt 2002-2003. Men intresset finns kvar.

 

Fanns det någon speciell anledning att sluta just då?

– Nja, det är mycket sena kvällar och det blir tungt, sedan slutade jag även att dricka alkohol. Hade inte det riktiga suget längre och har alltid tyckt att det varit roligare att bygga något och så kom Putte i Parken.

 

Startade du det direkt efteråt?

– Parallellt kan man nog säga. Men jag har ju även haft reklamföretag och hållit på med tusen olika saker samtidigt. Putte i Parken har jag förvisso hållit på med i 12 år men jag är på väg att släppa det nu. Det har känts rätt sedan jag för två år sedan började jobba med “Let´s make love great again”. Genom åren har jag gjort massor av saker för att glädja människor för det är så roligt att se människor ha kul på mina arrangemang.

 

Men nu har något hänt?

– När jag startade “Let´s make love great again” så kände jag lite grann att går det verkligen hand i hand att jobba med psykisk ohälsa och barn som växer upp i missbrukarhem och på andra sidan stå och hälla upp bärs från tappen och hitta bra sponsoravtal med bryggerier? Jag har i och för sig inte haft problem med det tidigare men nu behöver jag inte göra det och då avstår jag hellre. Det sista serveringstillståndet som jag hade var vid något julbord i vintras. Sedan står jag ofta upp och säger att man mår bäst om man inte dricker och proklamerar det. Alla har förvisso ett eget val men jag märker att jag påverkar många människor och får många mejl och meddelanden från folk som lever med alkoholproblem och vill att jag ska dela med mig om hur jag tog mig ur det. Jag märker att det är otroligt mycket människor som lever med de här problemen så det klart att det känns positivt om jag kan vara till hjälp och det stärker även mig.

 

Hur tog du dig ur missbruket?

– Jag gjorde det själv med hjälp av AA (Anonyma alkoholister, reds. anm.). Det var min väg ut ur det. När jag tog beslutet att inte dricka mer var det det värsta beslutet jag tagit i livet vid den tidpunkten. Men nu är det mitt absolut bästa. Då var jag helt knäckt för det var som att säga hej då till hela familjen och sin bästa kompis. För så som jag levde levde jag hela tiden för att planera min nästa fylla. Allt byggde på att hitta anledningar till att dricka. Numer finner jag ingenting negativt i att inte dricka och ingenting positivt i att dricka.

 

Har det varit provocerande för din omgivning?

– Mycket i min bekantskapskrets förändrades vilket förvisso även var självvalt men många som jag umgicks med då kände att om du slutar dricka så måste kanske jag också göra det. Så det klart att man kan bli den lilla präktiga jäveln som ska vara så duktig och då blir det ett hot. Idag kan jag vara ganska vass när jag skriver på Facebook till exempel, viket jag ofta gör i den här frågan då den står mig väldigt nära. Där blir många provocerade. Men jag gör det medvetet för att hjälpa folk, vilket jag vet att jag gör, men det hjälper även mig själv.

För mig så har Niclas Lagerstam varit Putte i Parken sedan musikfestivalen körde igång 2008. Nu har han i intervjun varit inne på att han håller på att ta sina händer ifrån festivalen för att ägna sig helt åt ”Let´s make love great again”. Man kan undra om den kommer att rulla på utan honom som festivalgeneral.

– I år kommer jag att vara med och jobba med Putte i Parken men så har jag några andra personer som involverats sig i festivalen och som kanske kommer att ta över. Men i år bokar jag alla artister. Sedan får vi se vart det tar vägen men det klart att jag tycker att det är en superbra festival och jag har byggt upp den från ingenting till en av Sveriges största musikfestivaler. Men den kanske behöver lite nya former för att utvecklas och då är kanske inte jag någon motor utan jag behöver släppa över till andra med nya idéer.

 

Du kommer kanske vaka över din baby?

– Vi kommer säkert att vara involverade i festivalen på något sätt även i fortsättningen men mitt fokus är i “Let´s make love great again” till hundra procent. Sen kanske jag personligen åker ut och jobbar med lite föreläsningar framöver men det kommer ändå att vara under “Let´s make love great again”-flagg på något sätt.

 

Du far runt mycket och gör saker på många ställen men är din bas här i Karlskoga?

– Det här är kontoret men om man tittar på förra året så hade jag 100 hotellnätter och tidigare hade jag runt 150 hotellnätter men de har oftast varit kopplade till festivalen på olika sätt. Sedan har jag suttit i olika styrelser och varit involverad i andra arrangörsgrupper som “Svensk live” eller “Livemusik Sverige”. Har även jobbat med thailändska och indonesiska ambassaderna med olika evenemang i Stockholm.

 

Du har att göra alltså?

– Ja, jag som person blir involverad i en massa olika projekt hit och dit för att de vill jobba med mig. Men återigen så fokuserar jag till 100 procent på “Let´s make love great again” men kan i mån av tid göra andra saker som jag tycker är kul. Jag kommer kanske bygga upp någonting eget i ett föreläsarscenario som jag kan ha och snurra runt med ihop med “Let´s make love great again”. Jag har alltid varit sådan att jag gjort tusen saker samtidigt och haft väldigt mycket bra personal runt mig och bra vänner som alltid ställt upp och en familj som funnits där med stöttning. Men nu är jag så jävla fokuserad på den här grejen och det kommer att ta all tid och kraft som jag har. För i grunden vill jag jobba med de här frågorna. Lite komplexa frågor, livsfrågor helt enkelt, det känns väldigt viktigt.

Niclas Lagerstam

Niclas Lagerstam har haft en lång och framgångsrik väg fram till där han är nu trots en otrygg och dålig uppväxt som gav andra utmaningar längre fram i livet men som han redde ut. Han utgår från Karlskoga som han tycker är en väldigt bra plats att verka från med tanke på verksamheten som Lagerstam event har. Lätt att via tåg ta sig till Stockholm och Arlanda, enkelt att ta sig till Örebro eller Karlstad.

Karlskoga ligger bra till, menar Niclas som bortsett från en utflykt till Halland bott här i hela sitt liv men som via jobbet ändå varit ute och sett mycket annat. Men basen har alltid varit i Karlskoga och numer med fyra barn och tre barnbarn så lär det väl inte bli någon förändring av det i närtid. För nu ska Niclas tillsammans med sin personal ut och sprida kärleksbudskapet över världen via “Let´s make love great again” och det budskapet är universellt och inte platsbundet.

Så även om hotellnätterna borta ska bli färre och hemmasoffan med tv-serier lockar allt mer så ska budskapet spridas allt längre. Niclas Lagerstam har sin mission och den ska han genomföra och är någon slags slutmål av de samlade erfarenheter han bär inom sig via sitt liv inom krogvärlden, events, reklam och musikfestivaler.

Niclas lutar sig tillbaka bakom sitt skrivbord, hans tatuerade händer vilar mot stolens armstöd. På hans högra hand kan jag läsa: “Free hugs” och under det ståtar ett rött varmt hjärta. Det känns som att han är precis där han vill vara i livet.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
Norges Casino banner desktop
Forbrukslan banner desktop
Svensknätcasino-desktop_banner
casino online utan svensk licens
Casino m svensk licens 20/21

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.