Nye ÖSK-tränaren: “Jag vinner hellre med 4-3 än 1-0!”

Text: Thomas Helsing Foto: Msun.se
Posted 2021-07-02 in Leva & Bo, Nöje, Örebro SK, Sport

Det har gått ungefär ett år sedan jag träffade Vítor Gazimba senast. Då var han ny in i tränarstaben runt Axel Kjäll. När vi nu slår oss ned i ett konferensrum på Örebro SK:s kansli så är han istället ny huvudtränare i klubben.

 

Det är tisdagseftermiddag i slutet av juni. På Behrn Arena är det tyst och stilla men inne på sportklubbens kansli finns det en del liv och rörelse. Efter en stund kommer Vítor Gazimba in och gör mig sällskap i konferensrummet jag befinner mig i.

Han kommer ihåg vårt senaste samtal, men minns inte exakt vad vi pratade om då. Passande nog handlade den intervjun mest om hans erfarenhet, framförallt talangutvecklingsarbetet i Norge där en viss Martin Ødegaard var en av hans första uppgifter. Den här gången förklarar jag att det är mer intressant att prata nutid och framtid. Som, till exempel, om han håller med om att huvudfokuset för honom, så här i början, handlar om att stabilisera laget så att man tar tillräckligt många poäng för att säkra nytt kontrakt?

– For sure, säger han på god engelska och fortsätter:

– Det är helt klart en del av mitt fokus nu. Ingen här är nöjd med nuvarande placering i ligan, men vi är inte heller nöjda med prestationen. Först behöver vi komma tillbaka till förra årets nivå, så nu ligger vårt fokus på att förbättra prestationerna.

 

Har du några särskilda direktiv från styrelsen?

– Jag visste innan var klubben stod och att vi delar samma vision. Dessutom visste klubben exakt vad jag står för. Jag ska se till att vi kan erbjuda något som supportrarna kan vara stolta över. Det finns inget placeringskrav i ligan utan målsättningen är att gå mot att spela ett mer attraktivt spel. Klubben vill nå framgång genom att förbättra produkten på planen. Det leder sedan till försäljningar som kan återinvesteras i verksamheten.

Vítor pratar fort, men tydligt, och det finns inte tillstymmelse till tvekan någon gång. Det är full koll på både frågor och svar. Han har en gedigen utbildning på hög nivå från Portugal och har hunnit coacha såväl lokala lag i hemlandet, liksom norska Kongsvinger, som huvudtränare. Det är tydligt att han har en bra bild av en hel klubbstruktur, och inte bara ett A-lag. Han är fullt medveten om att detaljer på ett ställe kan påverka delar av verksamheten på olika nivåer.

– Men allt börjar med de värderingar och filosofier som klubben har och sedan fortsätter det ut på planen. Det måste vara glasklart för alla att vi behöver vara en grupp som representerar klubbens värdeord: ”Stolthet, hjärta och passion”. Har du den mentaliteten så tror vi att vi kommer ta de poäng som behövs. Allt är sammankopplat i en kedja – från styrelsen, via alla på kontoret och ner till spelarna, slår Vítor Gazimba fast.

 

Hur skulle du beskriva den typ av fotboll som kännetecknar dig som coach?

– Jag är en anfallsinriktad coach. Jag vill att vi tillbringar mer tid med attack än försvar. Vi ska ha ett aggressivt presspel och hela tiden leta efter tillfällen då vi kan överbelasta motståndaren. Vilken kvalitet vi visar upp avgör när vi kan nå dit.

När vi har det här samtalet har det gått en vecka sedan Sverige spelade 0-0 mot Spanien i EM. Vítor såg matchen så jag passar på att fråga hur en match kan bli så otroligt ensidig när man vet att lagen egentligen inte är riktigt så ojämlika?

– I Sveriges match så verkade de gå in från början med inställningen att försvara. För oss så ska det alltid finnas en plan B om vi blir tillbakapressade. Min grundinställning är dock alltid att vägra och försöka motarbeta den matchbilden. Med det sagt så är Allsvenskan bra och vid vissa tillfällen kommer vi behöva försvara oss. Men vi kommer aldrig att gå ut på planen med den inställningen. Istället kommer vi titta på var vi kan ha mer tid med bollen, var vi kan överbelasta dem, vilka zoner vi kan acceptera att de har bollen i och så vidare.

Vítor tar ett andetag innan han fortsätter och det är nu han kommer in på en spännande del av sin filosofi som vi inte är så vana vid från svenska tränare. En filosofi som skiljer sig från den dominerande riskminimerande modellen som inte minst styrt svenska landslaget under större delen av 2000-talet.

– Tittar vi på förra året så var vi det bästa laget under hösten. Vi vann med 1 måls marginal mot lag som Malmö, Norrköping och Elfsborg, påpekar han.

Faktum är att från Norrköpingsmatchen, den 30 augusti och framåt, hade ÖSK sju uddamålsvinster på 13 matcher. Med de blott fyra förlusterna under samma period så kan man ju undra hur många av vinsterna som hade varit irriterande kryss för bara något år sedan?

 

Så om jag förstår dig rätt är du inte besviken på tre insläppta mål så länge ni gör minst ett mer än motståndaren?

– Ja, jag är nöjd med släppa in tre mål om vi fortfarande vinner matchen. Jag föredrar till och med att vinna med 4-3 framför 1-0!

ÖSK har haft en tuff start på Allsvenskan i år och har varit långt ifrån det spel och de resultat man visade upp i höstas. Ändå är spelargruppen förhållandevis intakt. Sådana, till synes, oförklarliga dippar händer då och då. Ganska ofta, till och med, när en klubb gjort en lite oväntad succésäsong strax innan. Många gånger kan man peka på att spelare eller tränare lämnat, men ibland, som i fallet ÖSK 2021, så står man mest och kliar sig i huvudet.

 

Utan att gå in och recensera vårsäsongen, har du något i din erfarenhet som kan förklara hur en sådan scenförändring kan uppstå mellan två säsonger? Handlar det om något psykologiskt betingat?

– Tror inte att det är så mycket psykologi. Det finns så många andra små detaljer som påverkar. Hur ser exempelvis återhämtningen ut? Att ändra lite på en enda position kan ha väldigt stor effekt. Förra året var vi bra – vi maximerade våra prestationer och vi vann med 1 mål hela tiden. Då är det också viktigt att hålla farten uppe, vilket blir svårt när vi kommer till ett säsongsuppehåll.

Vítor Gazimba lämnade som bekant klubben efter förra säsongen. Det var aldrig något otalt och han berättar att de förde samtal då och har fortsatt hålla kontakten. Han lovordar fortfarande samarbetet med Axel Kjäll vilket han menar lade grunden till ett väldigt bra arbetsklimat.

– Vi kom bra överens direkt och förra säsongen hade vi det lag i Allsvenskan som förbättrades mest över tid. Att vi gjorde det så bra den sista delen av säsongen visar att vi plockade ett lag och gjorde det bättre. Om laget kommer ifrån ‘sådär’ och blir ‘bra’ – ja då har du gjort ett bra jobb. Och vi blev bättre för varje vecka som gick.

 

Din företrädare, och kollega, Axel Kjäll har tagit steget till en position med ett mer övergripande ansvar för det sportsliga. Hur mycket inflytande kommer du som tränare att ha vid värvningar?

– Jag har ett starkt inflytande. Men där har vi återigen fördelen av att vi jobbar så bra ihop. Axel var coach före mig så det betyder att han kan laget, vilket också är en fördel. Så han kommer att göra majoriteten av jobbet kring värvningar så att jag kan koncentrera mig på det dagliga arbetet med laget. Jag kommer in senare i processen för när klubben ska rekrytera så är det mer logiskt att ha en person som kan koncentrera sig mer på den uppgiften. Om man vill växa som klubb så tror jag att det är ett klokt val av ÖSK.

 

När laget är stabiliserat högre upp i Allsvenskan igen; är det meningen att du ska ha ett visst fokus på talangutveckling, med tanke på dina meriter från Norge?

– Resultaten är en del i det jag gör. Jag ska se till att vi förbättrar oss så att vi kan vara kvar och klättra i ligan. Sedan är det viktigt för klubben att hitta speltid för att ge de unga erfarenhet. Då blir de också uppmärksammade, vilket är bra för oss. Samtidigt måste de unga ha tillräcklig kvalitet och bli vana vid att jobba hårt för de minuter de får. Men om vi först fokuserar på resultaten så blir det en bättre väg in för ungdomarna. Det är mycket lättare att komma in och få speltid i ett lag som fungerar.

Vítor Gazimba lyfter också fram vikten av den åldersblandning man har i truppen just nu för att utveckla de yngre spelarna. Den blandningen är kanske allra vassast på det centrala mittfältet.

– Nordin Gerzic är väldigt viktig för oss med sin erfarenhet. En ung mittfältare kan spela nära honom, och en sådan som Johan Mårtensson, och inhämta erfarenheter. Den mixen måste vi ha för att våra unga spelare ska kunna skina mer, avslutar Vítor Gazimba.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.