Vítor Gazimba ska hjälpa till att lyfta unga talanger i Örebro SK

Text: Thomas Helsing Foto: Msun.se
Posted 2020-09-28 in Leva & Bo, Näringsliv, Nöje, Örebro SK, Sport

Vitór Gazimba

När jag anländer till Behrn arena vid lunchtid är det lugnt på ytan. Det är en behaglig tisdag i slutet av augusti och jag är där för att träffa Örebro SK:s nye tränare Vítor Gazimba.

 

A-lagets träning är avslutad sedan ett tag och det är i övrigt ganska öde runt arenan. Annat är det inne på kansliet. Det sitter folk i vart och vartannat rum, en del med allvarliga miner och andra intensivt pratandes i telefon. Det ligger något i luften.

– Det är sista dagen på transferfönstret så det är full fart överallt, berättar Vítor samtidigt som han letar efter ett rum där vi kan sätta oss.

Han hittar ett litet kontor bakom den lilla receptionen där vi stänger in oss för att prata någorlunda ostört.

– Sista dagen på ett fönster är alltid värst. Många väntar till de sista timmarna för att se om man kan lösa en särskild spelare eller få till en bättre deal, säger Vítor Gazimba.

Han börjar förklara att man som klubb ofta sitter med flera olika trådar och hur det går med en kontakt kan avgöra vilken tråd man ska dra mer i. Hittills denna dag har ÖSK gjort klart med Elfsborgs-anfallaren Deniz Hümmet på lån och enligt Vítor vill man ha in minst en spelare till innan fönstret slår igen.

Vítor Gazimba är född och uppvuxen i Portugal. Han är 32 år och påpekar att han ändå varit tränare länge trots sin ringa ålder. Parallellt med sina studier mot en PHD-grad i idrottsvetenskap tränade han portugisiska klubbar motsvarande svensk division 3-nivå. Det var där som norska Strömsgodset fann honom. Det här var precis vid ’José Mourinho-boomen’, som han kallar det och flera europeiska klubbar letade i Spanien och Portugal efter välutbildade, moderna tränare.

– Strömsgodset blev mästare 2013 och de var en utvecklingsklubb som förbättrat sin position varje år tills de till slut vann högsta ligan. Klubben satsade mer på U21-laget än A-laget och ville utveckla unga spelare med nya influenser. Så de reste ned hit för att hitta dem.

Vítor gillade vad han hörde när representanterna för Strömsgodset berättade om klubbens visioner och att de hade ett attraktivt erbjudande till honom. Han medger att det faktum att det var en färsk mästarklubb gjorde sitt till också för att tacka ja. Så han packade sina väskor och drog upp till Norge och Drammen, drygt 4 mil sydväst om Oslo. På plats hos klubben blev han varse att det första stora projektet var talangen Martin Ødegaard.

– Vi hade folk från hela världen som var där och tittade på träningarna under hela det året. Det var alla stora klubbar du kan tänka dig, utom Barcelona, de hade belagts med transferförbud då.

Efter försäljningen av Martin Ødegaard till Real Madrid fortsatte klubben att sälja unga talanger till klubbar utomlands. Vítor har en ton av stolthet i rösten när han berättar om klubbens utveckling under hans tid där, utan att för den sakens skull ta åt sig hela äran själv.

– Under de här åren sålde vi flest spelare av alla norska lag. När jag kom till klubben hade den 3 landslagsspelare på alla nivåer – när jag lämnade fanns det 23 stycken. Man nådde framgångar i ungdomstävlingarna som man inte sett på många år och dessutom gjorde vi samtidigt bra resultat med A-laget.

Vitór Gazimba

Efter fem år med den utvecklingen tog han en ny utmaning som huvudtränare i Norska klubben Kongsvinger i dåvarande norska andradivisionen. Klubben hade missat att kvalificera sig för uppflyttning två år på raken men under Vítors ledarskap gick det vägen. Han är snabb med att tillägga att kontinuitet är en bra sak och jag kan ana en viss besvikelse över att han inte fick möjlighet att fortsätta på den inslagna vägen och han bekräftar det i nästa andetag.

– Jag hade börjat förbereda arbetet för den här säsongen men jag och klubben blev oense om det här var rätt väg framåt så jag lämnade. Senast jag tittade låg de på nedflyttningsplats, så det säger väl en del, säger han bistert innan vi byter spår.

 

Så du var formellt arbetslös när ÖSK hörde av sig?

– Ja, och jag hade kontakt med flera klubbar där ÖSK var en av dem. Efter att man gör en bra säsong är det naturligt att det är stort intresse men jag fick en väldigt bra kontakt med Axel (Kjäll, manager för ÖSK, reds. anm.) redan från det första samtalet. Han är en bra och snäll människa och jag känner igen delar av mig själv i honom. Han berättade vad han ville göra här och vi bestämde oss ganska snabbt. Så jag blev kvar här i Norden där jag har gjort mig ett namn och kan bygga vidare på det.

Under vårt samtal är det tydligt hela tiden att Vítor Gazimba siktar mycket högre med sin karriär. Att byta från Norge till Sverige ser han som ytterligare ett steg på den vägen.

– Allsvenskan är bättre än Eliteserien. Och ÖSK har ungefär samma intentioner som Strömsgodset hade. Hur de tog sig till toppen är i mycket samma idéer som man har här. Och jag har varit framgångsrik med sådana idéer tidigare så när jag och Axel klickade så bra så var det till slut både klubben och människan i klubben som fick mig att tacka ja.

 

När du värvades pratade Axel Kjäll bland annat om det du kunde tillföra klubben i metodologi och analys. Är det dina största styrkor som tränare?

– Analyser vet jag inte. Det beror på om man menar hur en scout analyserar, i så fall är svaret nej. Men jag är bra på att analysera motståndare och vårat eget spel, men jag är ingen ‘datorkille’, säger han och ler.

Sedan medger Vítor Gazimba att han ändå är rätt bra på metodologiområdet och han kallar sig själv för en anfallsinriktad coach och ger ett exempel från sin tid i Norge.

– Mina första två säsonger så var vi det bästa laget offensivt i alla de övre ligorna i Norge. Men som coach behöver du vara ‘allround’ och vara bra på många saker.

 

Har ni någon särskild  rollfördelning sinsemellan, du och Axel?

– Nej, vi arbetar med allt tillsammans. Min roll handlar mycket om att genomföra det som vi bestämmer. Axel har en bred roll som manager och har mycket att göra så jag avlastar honom i mycket, men allt är ett kollektivt arbete. Det viktigaste från början var att ta itu med att vi släppt in så många mål förra säsongen. I år har vi förbättrat försvarsspelet med de ändringar vi gjort där bak. Vi fortsätter att jobba med att förbättra anfallsspelet också och vi gör det tillsammans.

Örebro SK har de senaste åren skiftat fokus mot att utveckla sin akademi och förädla unga spelare, ett fokus som i mångt och mycket inleddes 2018 när nuvarande ordförande Calle Pauly tillträdde. Effekterna började synas redan förra året då flera ungdomsspelare fick speltid med A-laget.

 

Vad är din bild av ÖSK:s akademi efter ett halvår i klubben?

– Det finns definitivt många talanger där. När jag var i Norge var det Strömsgodset och Rosenborg som var de attraktivaste klubbarna för unga talanger. Det var de “sexigaste” klubbarna. Vi hade lättare att attrahera och utveckla många unga spelare tack vare vårt rykte. Men ÖSK har bra spelare där nu – Bergmark, Hussein, Brorsson, Helmer Andersson och fler. Att en del sedan väljs av andra lag är ju ett bra kvitto för vår akademi.

Även om Vítor Gazimba inte har tillräcklig koll än på övriga akademier i Sverige kan man ana att vi generellt ligger något när han beskriver ungdomsutvecklingen i grannlandet.

– Norge generellt har bra akademier. Tittar man på landslagen så har Norge varit i slutspel i alla åldersgrupper på sistone. Det är bara Norge och tre andra länder som lyckats med det. En orsak är att det varit en del spanska och portugisiska tränare i norska klubbar som hjälpt till att utveckla dem, menar han.

Vitór Gazimba

När den här intervjun görs så har det gått nästan tre veckor sedan ÖSK tog en seger (0-3 borta mot Kalmar, reds.anm.), istället har det blivit 3 förluster och en oavgjord match och mörka moln har kretsat över de öde läktarna på Behrn arena hela säsongen. Rösterna har höjts om tråkfotboll, typiska ojämna ÖSK och oförmågan att göra mål och att en klubb av ÖSK:s kaliber borde ha presterat bättre. Efter intervjutillfället väntar på förhand tuffa motståndarna Norrköping och Malmö och jag undrar försiktigt om det är ännu tuffare att ta sig an sådana motståndare efter en väldigt negativ trend?

– Det är absolut tuffa motståndare och senaste gången mot Norrköping var vi verkligen inte bra, men mot Malmö borta spelade vi bra. Vi hade 1-0 och borde ha gjort 2-0 och sedan är det inte konstigt att de trycker på och tar över. Man straffas lättare mot bra lag. Men vi kände att vi kunde ge dem en match och vi har sett flera gånger under säsongen att vi kunnat mäta oss med bra lag – som Djurgården till exempel. Den känslan av att vi kan vinna matcherna måste vi ta med oss hela tiden.

 

Har det en stor inverkan på spelarna att spela inför tomma läktare?

– Absolut, spelarna påverkas av det här så vi har jobbat mycket med att det är vi själva som måste höja oss nu. Därför har det blivit viktigare med kommunikationen från bänken, att vi lyfter spelarna med den kommunikationen. Men vi har också försökt dra fördel av att det är tyst på arenan för att få ut taktiska budskap på planen.

Vítor Gazimba berättar också att eftersom supportrarna inte är på plats så försöker de påminna varandra om att de fortfarande ska spela för dem. Att hjärtat, stoltheten och passionen fortfarande ska brinna när spelarna går ut till match.

Han spricker upp i ett stort leende när han berättar om uppslutningen av supportrar som mitt i natten tog emot spelarbussen med sång och bengaler efter bortasegern mot Djurgården i våras. Bortsett från den kritik för oaktsamhet under rådande pandemi som tilltaget fick så var det en sak som verkligen gjorde intryck på både spelare och ledare.

– Supportrarna är verkligen efterlängtade, säger han sen.

 

Du har kontrakt över den här säsongen och du verkar trivas i stan. Som saker är just nu – vill du stanna längre i klubben?

– Absolut. Det här är ett pågående arbete och jag tror att kontinuitet är viktigt vilket mina år i Strömsgodset visar. För mig är det också viktigt att få bygga vidare på något och inte börja om från början hela tiden.

 

Dina tränarambitioner, har du någon drömliga du vill coacha i en dag?

– Ja, det är såklart topp tre-ligorna. De flesta med ambition vill väl nå dit. Och sedan vill jag träna ett lag i Portugal någon dag. Det är inte bråttom, men någon gång så…

 

Så vem vet, du kanske återförenas med Martin Ødegaard ute i Europa framöver?

– Ha ha, ja kanske det. Men det fanns fler spelare än honom i Strömsgodset som nu spelar i stora klubbar i Europa så det kanske blir någon av dem.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.