ÖSK – ett blivande topplag i E-allsvenskan?

Text: Anders Björk Fotograf: Mikael Sundberg
Posted 2019-03-16 in Kultur, Leva & Bo, Nöje, Örebro SK, Sport

E-allsvenskan

För ett par helger sedan drog E-allsvenskan igång. Örebro SK är ett av lagen som gör upp om titeln och Oskar Wettéus ett av namnen som ska försvara klubbens färger i Fifa 2019. Tolv svenska elitklubbar deltar i den första upplagan av E-allsvenskan som sänds på Discoverys streamingplattform Dplay.

 

E-allsvenskan blir Sveriges största professionella Fifa-tävling och vinnarna gör upp om titeln och en ranking i kvalet till världsmästerskapet E-world cup. Så här uttalar sig några av initiativtagarna till E-allsvenskan:

– Det är dags att ta e-sporten på allvar och inse möjligheterna med att ha ett starkt varumärke även i den här världen. Det ligger helt rätt i tiden och jag är glad att klubbarna vill vara med på det här tåget. Det ska bli spännande att följa och jag är säker på att E-allsvenskan kommer bli något riktigt stort, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk elitfotboll.

– Det känns väldigt kul att vi storsatsar på Dplay med E-allsvenskan och E-sport, som är en av de absolut största växande sporterna i världen i dag. Den här satsningen tillsammans med Sef och Dreamhack känns otroligt häftig, säger Hanif Hosseini, sportchef Eurosport och Discovery Networks Sweden.

De klubbar som är klara för medverkan är: AIK, Djurgårdens IF, Hammarby IF, Örebro SK, Östersunds FK, GIF Sundsvall, Örgryte IS, BK Häcken, Helsingborgs IF, Jönköpings Södra IF, Malmö FF och AFC Eskilstuna.

19-årige adolfsbergaren Oskar Wettéus, som är vass utöver det vanliga på Fifa 2019, var förste spelare som ÖSK kontaktade för att få med i laget.

– Jag har spelat mycket Fifa i hela mitt liv och för några år sen förstod jag att jag var riktigt bra på det när jag var med i en stor turnering och vann, förklarar Oskar.

 

Är du bäst i Örebro på FIFA?

– Jo det vill jag säga, även om det finns några andra duktiga med.

För ÖSK var värvningen av Oskar Wettéus självklar. Men det gäller att få in flera dugliga namn då varje trupp måste innehålla två till fem spelare.

Sammandragen med matcher och tv-sändning kommer att hållas i Stockholm och i slutet av maj står det klart hur det gått. Men även om Oskar representerar ÖSK kommer hans digitala lag knappast innehålla många spelare från klubben. Detta eftersom man kommer spela enligt ”Ultimate Team” där det gäller att få in så bra spelare som möjligt från hela fotbollsvärlden. Lite synd kan undertecknad känna, och Oskar är inne på samma linje.

– Min tanke från början var att jag bara skulle få använda ÖSK-spelare och att även de andra lagen bara skulle få ha spelare från sin klubb. Det hade faktiskt känts roligare.

Då det nu istället handlar om att få ihop ett så bra lag som möjligt med hela världsfotbollens namn tillgängliga kommer inte många ÖSK:are få plats i Oskars gäng. Konkurrensen är alltför stor.

– Det blir nog inte så, kanske att nån finns med på bänken och får hoppa in i slutet, avslutar Oskar Wettéus med ett snett leende.

 

 

Det här är E-allsvenskan

Ligan innehåller tolv lag och varje lag spelar elva möten där ett möte består av två matcher. Vinnaren i varje möte är det lag som vinner totalen av de två matcherna.
Varje lag representeras av två-fem professionella Fifa-spelare och en (spelande) coach. Ligan pågår 1 mars – 25 maj. De åtta bästa lagen från grundserien går vidare till den stora finalen den 25 maj.

Vinnande lag blir svenska mästare av E-allsvenskan 2019 och erhåller 250 000 kronor samt förbättrar sin ranking i kvalet till E-world cup. E-allsvenskans totala prispott uppgår till 500 000 kronor.

Ligan kommer att spelas med EA Sports Fifa 19 på Playstation 4 i Fifa ultimate champions mode.

E-allsvenskan kommer att vara en del av internationella EA Global series som EA Sports driver.

 

Det här är e-sport

E-sport är en benämning på tävlingar som genomförs på datorer eller spelkonsoler och är en av de snabbast växande sporterna som finns.

 

Här kan du streama E-allsvenskan.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.