ÖSK-säsongen från ett supporterperspektiv

Text: Thomas Helsing Foto: msun.se/privat
Posted 2019-12-08 in Leva & Bo, Näringsliv, Nöje, Örebro SK, Sport

säsongen 2019

Efter en svängig säsong utan några egentliga toppar att tala om så slutade Örebro SK på en nionde plats i Allsvenskan. Analyserna är många och åsikterna ännu fler. Vi ringde upp Kubanernas ordförande Elias Tinfors för att få ett supporterperspektiv på säsongen 2019.

 

Elias Tinfors om säsongen 2019Hej Elias, hur nöjd är du med året för Kubanerna?

– Jag är ganska nöjd med säsongen ur ett supporterperspektiv. Jag tycker vi har en bra kärna på hemmamatcherna som växer, framförallt på Västra stå. Jag är också nöjd med att vi kunnat skicka bussar till alla bortamatcher, trots veckodag. Publikmässigt i övrigt har det varit sådär även om publiksnittet har höjts något i år.

 

Ja, tror du att det är ett trendbrott och att det kan fortsätta uppåt nästa år?

– Det beror på vilken kvalitet det blir på spelet på planen.

 

Vad säger du om Örebro SK:s säsong?

– Det har varit en säsong med flera ansikten. Det har varit olika perioder med olika kvalitet. I början av säsongen var det inte så underhållande spel och det gick väl inte så jättebra då heller. Men sedan, andra halvan av juli och i augusti så blev det bättre. Spelare kom tillbaka från skador och så började samspelet med Carlos Strandberg sätta sig. Sedan tog ÖSK ett strategiskt beslut att sälja Filip Rogic och Malmö beslutade sig för att låna ut Strandberg till en klubb i Saudiarabien och då tappade man lite på slutet.

 

Vad tycker du att ÖSK saknade främst i år?

– Jag tycker att de saknade en jämnhet i spelet, det var för ojämna prestationer. Det var för få toppar, egentligen var det bara två matcher som stack ut. Dels mot IFK Göteborg hemma och sedan mot Sirius borta där man dominerade i 60 minuter. De behöver få en jämnhet.

 

Hur når man en bättre position till nästa säsong?

– Dels är det detta med skadeproblemen och dels behöver man fylla på med ett par spelare från den ’övre hyllan’. I backlinjen tror jag till exempel att det behövs en naturlig ledare. Men laget behöver också få tid att spela ihop sig. Jag tror att Carlos Strandberg hade varit bättre med från början om han fått en hel försäsong med laget.

 

Fanns det någon i ÖSK som överträffade förväntningarna i år?

– Ja, Oscar Jansson sticker ut mest och var också den som blev supportrarnas val. Och det säger också en del om en säsong när en målvakt blir utsedd till bästa spelare. Det säger att ÖSK inte varit de som fört spelet utan har varit mycket tillbakapressade.

 

Det är svårt att blicka tillbaka på året ur ett supporterperspektiv och inte nämna något om relationen till polisen. Hur är situationen i Örebro, hur är dialogen med polisen?

– Dialogen med polisen finns men den skulle kunna vara mycket bättre. Det har blivit väldigt upptrappat med polisinsatserna, framförallt regionalt, vilket spiller över på Örebro. Jag tror inte på att sätta hårt mot hårt, varken från polisens sida eller supportrarnas. Jag tror på konstruktiv dialog, inte på att statuera exempel vilket jag tycker är fallet nu. Här i Örebro har man haft en överdriven bevakning under året. När man har kravallsköldar på en hemmamatch med 3-4 000 i publiken…

 

Så, inför nästa säsong vill du se mer dialog?

– Ja, och en mer konstruktiv dialog. Som det varit nu har det varit en brist på känsla från polisens sida.

 

I övrigt då, vad hoppas du på inför nästa säsong? Vad behöver ÖSK göra?

– Jag hoppas att vi får se ett par namnstarka nyförvärv. Det behöver inte vara så många, men kanske 3 stycken från den ’övre hyllan’. Spelare som kan gå rakt in i laget och håller en hög allsvensk nivå, det kan bidra till att få den där jämnheten. Det kan också leda till en nytändning på läktarna med fler som går på matcherna. För ÖSK gäller det att fortsätta det koncept man påbörjat, att satsa på de yngre. Jag hoppas att spelare som Helmer Andersson och Niclas Bergmark tar ytterligare steg och förhoppningsvis kan de slå sig in i laget på allvar.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.