Pennysound studio ska sätta Örebro på hiphop-kartan

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson
Posted 2019-03-14 in Kultur, Musik, Nöje

Det har tagit två personer drygt fyra veckor men nu står version 2.0 klar av studion på storgatan som dessutom fått ett namn – ”Pennysound studio”.

 

Det har redan vandrat en hel del låtar och talanger genom den lilla oansenliga studion sedan starten för ett år sedan. När jag kommer dit dyker två medlemmar i hiphopkollektivet Waywe upp. De är där för att kolla in hur ombyggnaden blev och för att hänga lite med producenten Jon Daly Skoog som är den som leder arbetet i Pennysound studio.

Efter att grannarna framfört klagomål på ljudnivån, och kanske framförallt tunga basslingor, så behövde den isoleras ytterligare. Det är det Jon Daly Skoog och hans kollega Aladdin har pysslat med i en dryg månad och nu kan äntligen den musikaliska kreativiteten få flöda igen.

Jon har stor erfarenhet från musikbranschen och kommer närmast från Stockholm. En del av ”hans” artister gör numera resan till Örebro bara för att få fortsätta arbeta med honom. Och det är bara att titta på Pennysound studios beläggning för att förstå att den är populär. På dagarna är det Jon som har bemanningen och kvällstid tar hans kollega Aladdin över och jobbar vidare. Aladdin är även en del av Waywe.

Han är där i sällskap med Nima – eller ”Thirdson” som han kallar sig som artist. Han berättar att han startade kollektivet för ungefär ett år sedan.

– Jag bjöd in alla till min lägenhet. Vi kommer från olika kulturer och olika sätt att göra musik och vi möts halvvägs och så får vi se vad det blir, förklarar han.

Nima fungerar även som inofficiell manager för den 16-årige Örebro-sensationen Saliboy. Inofficiell för att de inte har några papper skrivna dem emellan.

– Jag har sagt till honom att jag finns där vid hans sida så länge han vill ha mig där. Det enda de här ungdomarna behöver är någon som tror på dem. Jag hade velat ha någon som mig när jag var i den åldern, berättar Nima.

Saliboy upptäckte han på ”Brickebacken music camp” och det slutade med att de skrev ”Kasta din lur” ihop. Sedan dess har samarbetet rullat på.

I maj är det meningen att Waywe ska bli aktiebolag. ”Streams är den nya valutan”, säger Nima självsäkert. Han berättar vidare att de inom Waywe än så länge inte har några avtal. Allt sker på ”the honour system”. Alla är raka och ärliga och är det någon som slutar vara det försvinner de ganska snabbt ur kollektivet, menar han.

Pennysound studio

Jon hymlar inte med att han är kritisk till delar av musikbranschen. Inte minst när det handlar om pengar som i stor grad går till skivbolagen.

– Streamar man en miljon gånger ger det kanske 30-40 000 kronor som sedan ska fördelas. Ett musikförlag tar 30 procent medan jag som artist får göra allt jobb.

– Det räcker att man måste betala skatt, säger Nima med ett skratt.

– Och allt det där underlättas när ni blir ett aktiebolag, svarar Jon.

Under 2019 är det tänkt att hela Waywe ska ut på turné. Då lär fler upptäcka att ett av de hetaste kollektiven just nu kommer från Örebro.

Både Aladdin och Jon är nöjda med Pennysound studio. Jon visar runt och pekar på golv som nu är helt fristående och en liten, trång garderob som är ombyggd till sångbås. Förutom mikrofonen får det inte plats så mycket mer än en människa som ska lägga sång. På väggarna sitter dämpande plattor i träramar.
– De där har vi byggt själva. Det är faktiskt gamla lastpallar som låg och skräpade på baksidan. Vi tänkte först köra dem till tippen men det är ju ofta fint trä i dem, berättar han.

En bra tanke i dessa tider av återvinning, säger jag.

 

Jag har byggt flera studios uppe i Stockholm men det här är studion jag alltid velat bygga.– Jon Daly Skoog.

 

Det märks att de trivs, både i studion och ihop, och det blir en del munhuggande under tiden jag är där.

– Vi har en ”hot” studio. Nu står alla på kö. Jag jobbar i regel på dagarna och Aladdin på kvällarna, säger Jon.

– De är som två magiker där båda har sin touch, inflikar Nima. Den ena är Gordon Ramsay och den andra är Jamie Oliver.

– Jag är Ramsay, säger Jon och skrattar.

Trivselfaktorn är hög och det blir uppenbart under samtalets gång att Pennysound studio har blivit något mer än bara ett ställe där man producerar musik. De kommer hit för att hänga och prata av sig ibland.

– Det blir lite som att bikta sig, säger Nima.

Vägen in i studion är via Studieförbundet vuxenskolan som står som huvudman. Studiecirklar är det som finansierar verksamheten i stora drag. Både Jon och Aladdin är anställda och man kan ana ett visst mentorskap dem emellan som Aladdin är snabb med att bekräfta.

– Jag har sett Jon som en mentor, jag har lärt mig jättemycket av honom. Förut lät jag inte ens så här (musikaliskt, reds. anm.), jag gjorde mer arabisk musik, säger han med ett skratt.

Jon bekräftar bilden.

– Jag vill att Aladdin ska utvecklas som producent och det är det jag använder studiecirklar för. På sikt hoppas jag att han ska ta över efter mig här, säger han.

Sista ordet i samtalet får Nima.

 

Har du några råd till den som vill göra musik men som kanske inte vågar eller ser hinder?

– Ja, följ ditt hjärta, ta alla risker. Ingen har garanti på någonting i livet.

 

Är du intresserad av att göra rap/hiphop och prova på att spela in i Pennysound studio så kan du ta kontakt med Studieförbundet vuxenskolan för information om studiecirklar.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.