”The only way is up” – för BK Forward

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson
Posted 2021-05-14 in Leva & Bo, Nöje, Sport

BK Forwards assisterande tränare Peder Hessel

Ända sedan jag började renskriva den här texten för publicering har jag haft Yazz lättsamma dunderhit från 1988, ”The only way is up”, ringandes i huvudet. Den känns ungefär lika självklar som soundtrack till den här texten som den är en utmärkt ’backdrop’ till äventyren i division 2 för BK Forward den här säsongen. Premiären är satt till den 4 juni i skrivande stund.

 

Jag är rätt svältfödd på intervjuer med idrottskvinnor och män som vågar sticka ut hakan en stund, som vågar vara så där lite skönt kaxiga och sätta ribban en bit upp utan att vara rädd för ett eventuellt fall. Det kan ha en hel del att göra med att jag ofta träffar spelare i mitten- eller bottenlag och mediatränade idrottare eller personligheter som helt enkelt inte är bekväma med att prata om jaget före laget. Därför var det en frisk fläkt att få en pratstund med assisterande tränaren i BK Forward – Peder Hessel – om lagets målsättning i år och få höra om ett lag som bara tittar åt ett håll – uppåt!

För visst är det en på många sätt spännande säsong för BK Forward. Förra säsongen slutade de trea och var en ynka förlust ifrån kliva upp i ettan.

 

Hej Peder, hur är läget i laget?

– Det är fullt ös. Vi har faktiskt kunnat lägga in extra internmatcher nu när vi inte kunnat spela vanliga träningsmatcher. Vi spelar på fullstor plan, mixar lagen och plockar in en del akademispelare. För ska vi dra igång serien utan att vara förberedda – det fixar inte ens vi.

 

Så sett till omständigheterna ser det bra ut?

– Vi är inte riktigt ‘där’ än men det ser bra ut. Det är lite smågrejer men man vet att det kommer lite småskador efter några veckors försäsong. Vi ligger ganska bra till och det är ett väldigt träningsambitiöst gäng.

 

Vad är de största utmaningarna för BK Forward den här säsongen?

– Jag hörde redan för ett år sedan att en del hade svårt med motivation hos spelarna när de bara fick träna och inte spela. Det har jag inte sett till hos våra killar, våra killar hade inte det snacket. Nu gäller det snarare att hålla i dem, frustrationen gör att de vill ut och spela. Det här är något vi bygger in i gruppen. Vi uppmuntrar extra träning och att det är kul att vara seriös.

 

bk forward klubbmärke

 

Och hur ser du på årets tävlingssäsong?

– Vi är i en ny serie och känner inte lagen. Men division 2 är inget man kliver in i och promenerar hem. Utmaningen blir att hålla alla på banan och hålla allas huvuden kalla. Ser vi till förra säsongen så behöver vi bli bättre på att stänga ner matcherna när vi leder. Att spela cyniskt och skitigt, stänga ner och inte bjuda på något. Det här var uppe på vårt målsättningsmöte. Så finns det en å att sparka ner bollen i så gör vi det. Då får de simma efter den och det går kanske fem minuter. Men vi ska inte bli defensiva, hellre riskera en kontring bakåt än att stå lågt från början.

 

Så, vilken målsättning har ni för säsongen?

– Den är solklar och det kom unisont från killarna: de ska vinna serien och gå upp. Sedan måste vi klura ut vad som ska till för att vi ska lyckas med det. Vi gjorde en ganska bra säsong i fjol då vi kom trea och slog både Åtvidaberg och Assyriska FF. Sen släppte vi till i en annan match (hemma mot Värmbols FC, förlust med 1-3, reds. anm.) och det var det som avgjorde. Vi förlorade en match totalt och det ska normalt sett räcka för att ta hem serien. Sedan finns det några utmanare som Grebbestad, kanske. Och Oddevold som säkert kommer att bli farliga. Men visst siktar vi på att vinna.

 

Om vi utgår från att det tillåts publik nu till seriestarten; kan du tipsa om några spelare man ska hålla ett extra öga på i år?

– Ja, då finns det två kategorier spelare. Dels har vi flera unga spelare som etablerade sig under förra året och året dessförinnan. En sådan är Johan Chamoun som spelar på höger yttermittfält. Han fick sitt genombrott i A-laget förra året så det var lite synd att vi bara spelade en halv säsong. Han kom upp i A-laget 2017, när vi hade tunt med folk i december, och sedan dess har han gått som tåget. Han kan kanske vara nästa försäljning för klubben och Forward vill vara en förening som tar fram egna spelare. Vi har också Marcus Kanto som kom till oss från ÖSK och startar varenda match nu.

– Sedan har vi den andra kategorin med spelare som många går till matcherna för att se. Där har vi Josef Ibrahim som ofta gör spektakulära mål. Han har blivit finsk mästare med Mariehamn och spelat med ÖSK i Allsvenskan. Han blev dessutom utsedd till bästa spelaren i division 2 av någon kvällstidning och gjorde flest mål för oss förra året.

 

Hur har ni påverkats av att starten av serien blivit framflyttad ett par gånger?

– Vi har inte påverkats så mycket mer än att man får rodda om. Det kanske blir tajtare några veckor med 3 matcher i veckan ett tag, men det vet spelarna om nu. De är snarare peppade för att de vet vad de har att förhålla sig till. De ville inte heller vara extra lediga, de fick någon extra dag till påsk men i övrigt vill de köra på.

 

BK Forward spelar i år i Division 2 norra Götaland och spelar sin premiärmatch borta mot IFK Skövde den 4 juni. Hemmapremiären blir också årets första lokalderby mot IFK Kumla den 9 juni. Du hittar både spelprogram och tabell här.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.