Underbar konsertsommar väntar

Text: Thomas Helsing Foto: Pressbilder
Posted 2021-07-15 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Musik, Näringsliv, Nöje

Under bar himmel

Med lättade restriktioner står sommaren redo att erövras och ett av de bästa sätten att göra det på ser ut att bli Under bar himmel. Vi stämde träff med arrangören Martin Qvarfordt på ett soligt Stallbacken för att få veta mer.

 

Han har nyss varit föremål för en längre intervju i Nerikes allehanda där han pratat om en ganska tung tid i sitt liv. Han ser lite lättad ut när jag förklarar att jag vill fokusera på evenemangen men vårt samtal tar ändå avstamp där.

– Jag slutade på Satin i december och januari och februari blev en tung tid. Jag mådde inte så bra men redan i februari började jag ändå kolla på datum på Spelgården i Wadköping. Jag tänkte att en Coronasäker konsert borde gå att få till där. Sedan kom mars månad och då såg det ganska mörkt ut med smittspridningen igen. Men i april så började jag dock känna att det nog kan bli rätt bra, berättar Martin.

Konceptet för ”Under bar himmel” kan beskrivas lite som en festival och enligt Martin är det definitivt någon slags festivalkänsla han vill att besökarna ska få uppleva.

– Grundtanken är att skapa en festivalstämning. Man behöver inte göra mycket på området för att skapa nåt bra, men samtidigt vill vi förstås sätta vår egen prägel. Vi hoppas att de som kommer första helgen ska vilja komma tillbaka för stämningen och allt runt omkring.

Och “allt runt omkring” är i skrivande stund ännu inte spikat men Martin berättar att han för samtal med restauranger, glassförsäljare, lokala dryckesproducenter, lokala dj:s och många fler. Blir det som han hoppas kommer utbudet att variera från en helg till en annan.

– Har man någon rolig idé så får man gärna ta kontakt med oss. Vi är öppna för förslag och samarbeten. Det är något vi märkt nu under pandemin att många har idéer och vill hjälpa till. Det är underbart, säger han.

Under bar himmel handlar om fyra helger i slutet av juli och en bit in i augusti. Dels blir det gratiskonserter och familjevänliga aktiviteter på lördagarna och sedan mer påkostade artister, och krav på biljett, på fredags- och lördagskvällarna. Allt sker dock i och runt Spelgården som Martin verkligen hyllar.

– Scenen där är nog Örebros mysigaste utomhusscen. Den är bra för att göra ett brett program som når alla. Inte bara i Örebro, utan även runt om i länet. Hela Wadköping är en så mysig del av Örebro och något att vara stolt över. Kommunen och de som jobbar där har gjort det jättebra, det är något staden kan vara stolt över.

Dagsprogrammet på lördagarna arrangeras ihop med City Örebro och Studieförbundet Bilda. Tillsammans har de satt ihop ett brett artistpaket med bland annat DSH5, Ellen Krauss och Idol-finalisten Freddie Liljegren.

– Idol-Freddie och sedan Sveriges bästa, kommande singer-songwriter Ellen Krauss – det är en bra blandning, slår Martin fast.

Dessutom kör man ett särskilt samarbete med Punkfesten den 7 augusti. Punkfesten är klara för Frimis salonger senare i höst och den här dagen kommer man med några band för att ge en liten försmak på höstens event.

De här lördagarna är områdets öppettider 11-14 och därefter stänger man ned några timmar för att få allt i ordning för kvällskonserten.

– Under de timmarna dekorerar vi och bygger upp ljud och ljus för kvällskonserten. Sedan öppnar vi upp för biljettköparna klockan 17 och när artisten går på scen klockan 20 så hoppas vi att besökarna fått uppleva lite stämning.

rough talentTimmy Bjärnebro och Martin Qvarfordt står bakom satsningen i Wadköping

 

Räcker tre timmar för att rigga av och på för kvällskonserten?

– Ja, det gör det och vi är ju vana i den här stan efter alla Live at heart. Som örebroare känns det som att det inte är några problem att byta band på en kvart, säger Martin och skrattar.

När det gäller kvällskonserterna har han satsat på breda, populära artister som kan funka bra i miljön på Spelgården. Tomas Andersson Wij, Petra Marklund och Moneybrother är några exempel.

Den 7 augusti gapar dock fortfarande tomt i programmet jag får av Martin.

– Ja, ett datum oklart. Vi vill inte ta något som inte känns 100 procent rätt.

Han menar på att det också handlar om att inte konkurrera genremässigt med andra arrangemang i staden.

– Vi samarbetar gärna och vill inte konkurrera. Vi såg att Stadsträdgården bokat in Jill Johnson och då kör vi Kaliffa istället, som är något helt annat, förklarar Martin.

Det är Martin och hans gamle vapendragare Timmy Bjärnebro, från bland annat Happy hippo family och skivbolaget Rough talent, som står bakom Under bar himmel rent företagsmässigt. Men till sin hjälp har de många själar som är med och bidrar på olika sätt för att få en sådan här grej att fungera.

– Vi har ett stort arrangörsgäng i ryggen som vill hjälpa till. Utan dem skulle det inte gå, då blir det alldeles för stora risker att arrangera det här.

 

Du har jobbat ganska länge med att arrangera konserter och boka artister, inte minst under din tid på Satin. Nu kör du (nästan) solo, är det nervöst?

– Jag har byggt upp många relationer i branschen. Det är relationer som gör att man kan boka en artist. Eller få rätt spelplats. Sedan är det skrämmande att jobba själv i en pandemi, inom arrangemang som man inte “får” göra med tanke på restriktionerna. Men jag gillar att jobba med kniven mot strupen, säger Martin och ler.

 

 

Under bar himmel

Dagsprogram

Fyra lördagar med musik, mat och aktiviteter för hela familjen. Alltid med fri entré. Området är öppet klockan 11-14. Första artist går på scen klockan 12 och andra artist klockan 13.

31 juli – Ellen Krauss + Ida Staake
7 augusti – Axling + Mathilda Wahlstedt
14 augusti – DSH5 + Bro Mesa
21 Augusti – Freddie Liljegren + Jacqline Moss

Kvällskonserter

Juli

29 Janice
30 Moneybrother
31 Petra Marklund

Augusti

06 Tomas Andersson Wij
07 Tba
13 Kaliffa
14 The Boppers
20 Soulmates + Hemlig gäst
21 Johannes Räihä + Nadja Evelina

Biljetter bokas via Billetto.se.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.