Shoppingfri månad för klimatet


Posted 2015-03-02 in Mer Läsning

Dire Straits
Imorgon är nu

Klimatsmart vardag, Örebro kommuns klimatprojekt, hade en rad utmaningar under 2014, däribland att cykla till jobbet och äta vegetariskt. Nu fortsätter de med den köpfria månaden.

 

Den köpfria månaden handlar naturligtvis inte om att man inte ska få köpa mat och andra dagligvaror, utan riktar in sig på den övriga konsumtionen. Medelsvenskens konsumtion medför 13 ton i koldioxidutsläpp per år. Genom att återbruka, låna eller köpa second hand kan man minska sin miljö- och klimatpåverkan med 97–100 procent.

Årets första utmaning finns i två nivåer, en där man helt avstår från att handla saker, och en där man väljer att handla second hand. För de som väljer att delta i utmaningen finns sedan möjligheten att dela med sig av sina erfarenheter och goda exempel på projektets Facebooksida.

Projektet Klimatsmart vardag inleddes av Örebro kommun i juni 2014 med syftet att minska örebroarnas klimatbelastning, vilket ligger i linje med målet för den klimatplan som kommunen antagit, och att underlätta för förändringar i vardagen.

– Nytt för i år är att vi kommer att jobba med fler områden och inkludera bland annat konsumtion och avfall, berättar Elsa Fries, projektledare för Klimatsmart vardag.

Internationellt sett finns Buy Nothing Day sedan början av 1990-talet, då den startades i Kanada för att några år senare sprida sig vidare till USA. Där sammanfaller den med Black Friday, fredagen i anslutning till Thanks Giving, som är den dag på året då det konsumeras som allra mest i USA. På senare år har konceptet kommit att omfatta mer än 65 länder.

Nu har man, tack vare Klimatsmart vardag, möjlighet att prova på ”no shopping” i en hel månad. Anmälan till utmaningen görs på Klimatsmart vardags hemsida.

(Visited 5 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Örebro Brew Fest 2018
Tö_nyhetsbrev
Nojesguiden
Nollnitton online
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.