Örebroprofilen: Jerker Lindgren

Text: Camilla Johansson Foto:
Posted 2018-08-17 in Kultur, Leva & Bo

Det var 2015 när den stora flyktingströmmen var i rörelse genom Europa som Jerker Lindgren, ordförande för ÖSK Handboll, kände att det var nödvändigt att det gjordes något för att underlätta integrationen.

 

– Jag hade precis gått med i styrelsen för ÖSK Handboll Herr och hade då erfarenhet från att arbeta med integration bland annat genom Röda Korset, berättar Jerker Lindgren som flyttade från Norrtälje till Örebro 1989 för att träna Örebros damlag i handboll.

 

Ett arbete inleddes för att se vad man som sportklubb kunde göra för att underlätta integrationen i miljonprogrammen och de kom fram till att de skulle starta Handboll för Hjärta och Gemenskap.

– Vi har alltid haft viljan och ambitionen att vara en sportklubb som tar ett samhällsansvar, och vi bestämde att det skulle vara vårt bidrag, integration genom handboll. Handbollen är tuff, hård och schysst. Där filmar man inte. Samtidigt är det också den sport som är helt jämställd. Här spelar män och kvinnor på exakt samma villkor och handbollen är större än sporten när det gäller många frågor som till exempel HBTQ, funktionsnedsättningar och just jämställdhet, konstaterar Jerker Lindgren som också varit förbundskapten för dövas landslag i handboll.

Projektet Handboll för Hjärta och Gemenskap startade i Vivalla, med Emil Sterner som både projektledare och ledare för laget och finansierades till en början med 400 000 kronor som man sommaren 2016 fick från Allmänna Arvsfonden. Det gjorde att Emil Sterner kunde gå upp från att arbeta på timmar med ungdomarna till att arbeta på deltid. Man fick också pengar från bland andra Örebro kommun, Örebro läns idrottsförbund och svenska handbollsförbundet.

Strax därefter anslöt sig Brickebacken till projektet.

– I Vivalla var det främst basket och fotboll som utövades men ungdomar började spela handboll och snart startade vi också aktiviteter på loven – som att åka iväg och titta på landslagsmatcher. Så även om det inte funnits ett riktigt intresse för handboll från början så kom det snart, berättar Jerker Lindgren.

Snart började även andra bostadsområden visa intresse för projektet, och först ut att meddela att man ville vara med var Oxhagen. I nuläget har även och Baronbackarna tillkommit. Våren 2017 fick man ytterligare två miljoner från Allmänna Arvsfonden och Emil Sterner kunde gå upp och arbeta heltid.

– Det är cirka 100 barn i åldrarna 10 till 12 som spelar nu, 60 grabbar och 40 tjejer. Nu arbetar vi med att förankra det i befintliga verksamheter i områdena, som de fritidsklubbar som finns, så att det får leva vidare. I Vivalla har vi Simons Sportklubb. Det gäller att ha ledare som det finns förtroende för i områdena, något som i allra högsta grad Emil Sterner har i Vivalla, och vi försöker också få föräldrarna att engagera sig, berättar Jerker Lindgren.

Några som man också arbetar tillsammans med är Röda Korsets ungdomsförbund som pratar med barnen om deras rättigheter inom ramen för projektet ”Är du medspelare” samt Folktandvården som kommer och talar om vikten av god tandhälsa och hur man sköter sina tänder.

Men integration handlar även om att träffa och få en relation till andra i det samhälle man lever, och det har skett genom att handbollslagen från de fyra stadsdelarna åker till Idrottshuset på loven och spelar handboll i mixade lag.

– Många av barnen säger att de fått nya vänner genom handbollen, men vi vet inte i vilken utsträckning. Det vore intressant att ta reda på om det blivit vänskapsband mellan barn i ytterområdena och barn i centrum. Just nu sitter vi och planerar för hur man ska få projektet att leva vidare efter 2019 då det som vi har nu löper ut. Bortsett från att det är viktigt för områdena att det blir kvar så är det också ett krav från Allmänna Arvsfonden. Vi har börjat arbeta med andra föreningar, men vi måste göra mer, säger Jerker Lindgren.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.