Pontus Gustafsson – General Manager på Örebro Hockey


Posted 2015-09-24 in Leva & Bo, Näringsliv

Pontus Gustafsson är Aftonbladet-vd:n som kom hem för att styra upp det lokala hockeylaget. För ett år sedan talade vi med Örebro Hockeys styrelseordförande Ulf Gejhammar, och nu har det blivit Pontus tur.

 

Pontus Gustafssons tid på Örebro Hockey började 2010, då han fortfarande hade fallskärm från sin tidigare position på Schibsted. Han blev tillfrågad av storsponsorn och sportchefen Mikael Fahlander om att tillsammans med managementkonsulten Ulf Gejhammar, som Pontus kände sedan tidigare, göra en utvärdering av Örebro Hockey. Uppdraget var att titta på hur klubben skulle organiseras och drivas framöver. Pontus fick ok från Schibsted och duon skred till verket.

Vid årsmötet 2011 blev både Ulf Gejhammar och Pontus invalda, som ledamot respektive vice ordförande med uppdrag att bygga en elitförening. I slutet av 2012 blev Pontus både klubb- och sportchef. I april 2013 fick han axla rollen som general manager. Tiden på Örebro Hockey har än så länge varit bättre än planerat – målet när den nya strategin kom på plats 2011 var att nå SHL till 2015.

– Vilket ju blev tidigarelagt. Men det viktigaste var att alla var helt överens om att vi måste ha en stabil organisation. Vid den här tiden hade Örebro Hockey ett ganska dåligt rykte rent ekonomiskt, kanske även kring vad man hade levererat till partners och publik. Så vi satsade på att bygga en organisation som levererade, och där ekonomiuppföljningen var prioriterad.

Utvecklingen sedan dess är som redan nämnts över förväntan. Redan säsongen 2012/2013 gick man upp i Svenska Hockeyligan. Den första säsongen i SHL slutade med så kallat ”negativt kvalspel”, alltså att man spelar för att inte bli nedflyttad.

– Det var oerhört viktigt att vi klarade den kvalserien och fick ytterligare ett år på oss att stärka det vi hade byggt upp. Redan då hade vi börjat bygga en organisation med sikte på att bli ett topplag i SHL. Många av tjänsterna i föreningen var deltidsarbeten eller procentarbeten, men när vi fick en annan ekonomisk verklighet kunde vi gå upp i tid på de tjänsterna. Vi har dessutom haft turen och skickligheten att kunna rekrytera väldigt kompetent personal som klarar sina ansvarsområden. Dessa två faktorer har varit en förutsättning för att klara en oerhört snabb utveckling utan större växtvärk.

Vad en general manager gör kan variera mellan olika klubbar; i Örebro Hockey betyder termen att Pontus Gustafsson är både sportsligt och administrativt ansvarig. Klubbens styrelse, där Pontus sitter med som adjungerad, svarar för det strategiska arbetet och Pontus svarar för att leverera utifrån de strategier som styrelsen tar fram.

– Vi har en bra dialog och hittills har det inte varit några våldsamma diskussioner. Vi löser de frågor som kommer upp gemensamt, med respekt för de organisatoriska muskler vi har och den verklighet vi lever i.

Rollerna är väldigt tydliga. Pontus sköter det operativa och styrelsen, med ordförande Ulf Gejhammar i spetsen, det strategiska. Förra säsongen var en odiskutabel framgång för Örebro Hockey. Tidigt stod det klart att laget skulle slippa kvalspel och till slut slutade man på en sjätteplats. Kvartsfinalen mot kommande slutspelsvinnarna Växjö var jämn men förlorades i den sjätte matchen, hemma i Behrn Arena.

– Det var ytterst nära mot Växjö, vi gav nog dem det tuffaste motståndet i slutspelet och både jag och killarna är rätt säkra på att vi hade vunnit en sjunde och avgörande match. Men det var tidigt klart vilken serie vi skulle spela i nästa säsong och det är jag ruggigt glad för. Det gjorde att vi kunde ha en bättre framförhållning än tidigare. Förberedelserna inför den nya säsongen har pågått i ett års tid, snart är det examen.

– Mycket av det vi kan påverka ska vara klart nu. Spelartrupp, sponsorer, biljetter, strategin för säsongen, de teman vi vill driva och påverka under året. När säsongen börjar så börjar planeringen inför nästa säsong – det är den cykeln vi försöker ha. Vi måste ha en ganska tydlig uppfattning om hur vi vill förstärka olika saker inför den säsong som kommer.

 

Betyder det att ni redan nu vet vilka positioner ni vill förstärka till nästa säsong?
– Vi tittar snarare på de som har utgående kontrakt och som har möjlighet att ändra på eller förlänga med. Jag hoppas fortfarande att jag kan förlänga med alla, men man måste vara både rättvis och kritiskt granskande – är det tillräckligt bra eller kan vi förstärka? Och kan vi förstärka så måste vi göra det, trots att det är tuffa beslut.

 

Det är den tråkigaste delen av jobbet, berättar Pontus. Alla i truppen och staben gör oerhört många timmar ihop under en säsong, och tillsammans har man en stark relation. Men det måste man lägga åt sidan.

– Jag försöker vara så rak, tydlig och ärlig som möjligt. Alla vet att det är så det funkar men det är ändå väldigt jobbigt.

Han tar upp ett av de viktigaste styrelsebesluten som tagits under de senaste åren. Pontus ifrågasatte ett av ledorden, som handlade om att Örebro Hockey skulle vara ”attraktiva”. Om det bara satt 1 000 personer på läktaren, var man verkligen en attraktiv klubb då? Det ledde till att styrelsen satte ett mål om att aldrig ha under 2 500 personer på läktarna, vilket gav effekten att Örebro Hockey satsade stenhårt på att locka folk till vad man kallar ”lågintressematcherna”.

 

Förra året var täckningen på läktarna omkring 99 procent, stämmer det?
– Det stämmer, den låg på 99,2 procent. Förra året sålde vi 3 300 säsongskort och i år blir det mer. Vi har utökat kapaciteten och kommer att kunna ta in 5 500 personer, så det kommer att bli nytt publikrekord redan i första matchen. Det är inte bara en hajp för att vi spelar i SHL utan även en effekt av den strategi vi har jobbat efter. Vi ligger i framkant, vi har fokuserat på rätt saker och har en otrolig personal som är duktiga på att göra bra event varje match.

 

Hur viktigt har bygget av den nya hallen varit för er?
– En dealbreaker. Utan den hade vi aldrig kunnat bygga den omsättning vi har idag. Att ha en eventarena är en förutsättning och ett krav för att kunna spela i SHL, vilket jag tycker är helt rätt – har du inte betydande intäkter från arrangemangen kommer det inte att fungera på sikt. Våra honnörsord är att ”vi träffas, trivs och umgås på Behrn Arena, och så tittar vi på hockey också”. Det ställer krav på arenan som mötesplats för människor, och på oss att ha en oerhörd respekt för all publik som kommer.

 

Hur är Örebro Hockey som arbetsplats?
– Vi tror på frihet under ansvar, det måste vara så. Under långa perioder jobbar man väldigt många timmar och många helger, och då bygger det på att det här blir mer eller mindre som en livsstil där vi har en bra relation och respekt för varandra. Jag törs säga att alla tycker att det är väldigt kul att komma till jobbet – och det är nog en förutsättning.

 

Pontus är noga med att lyfta fram att alla framgångar bygger på ett väldigt hårt arbete, och att en förutsättning framåt är att man fortsätter att jobba 100 procent.

– Gör vi inte det arbetet så har vi inte det resultatet, så enkelt är det. Men det ger oss en trygghet, och det ger mig förutsättningar att veta vilken budget jag har under kommande säsong.

Någon ambition att lägga pengar på hög finns inte.

– Vi är föreningsägda. Alla pengar vi får in ska gå till att stärka vårt lag och att ge publiken ännu bättre underhållning. Vår ambition är att investera de pengar vi tjänar i en så sportsligt stark trupp som möjligt, och i en fortsatt stark juniorutveckling.

När jag spelade juniorhockey, på 90-talet, kändes det som att dåvarande ÖIK var halvbra på att utveckla egna spelare. Hur är det idag?

– Det ser jättebra ut. Vi har i stort sett landslagsmän i alla våra juniorlag, och rent ekonomiskt satsar vi nu lika mycket som våra toppkonkurrenter på juniorverksamheten. Styrelsen var tydlig med att säga att “vi satsar en miljon mer på juniorverksamheten varje år tills vi har nått den nivå där våra toppkonkurrenter ligger”. Vi kommer att få en väldigt bra utveckling på det, men det är ett långsiktigt arbete som “tyvärr” ger effekter flera år senare. Men jag är väldigt glad att vi fortsatte att satsa på juniorerna även då vi hade den lägsta budgeten i SHL.

Scoutingen är, utan att överdriva, en oerhört viktig process inom vilken lagsport som helst. I Örebro Hockeys fall har man en grupp som består av lagets head scout Anders Östberg, Pontus Gustafsson, head coach Kent Johansson och junioransvarige Jens Gustafsson. Tillsammans utkristalliserar de inför varje säsong en bruttolista på intressanta spelare för både a-lag och juniorlag.

– Vi ställer upp vissa kriterier, hur vi vill att spelarna ska fungera, vilka spetskvalitéer de ska ha, hur de är som personer, och sedan följer Anders upp det och ger oss rapporter. Vi andra hinner inte titta på hockeymatcher i den utsträckning som krävs för att lyckas i scoutingarbetet, men får vi de svar vi vill ha av Anders så följer vi upp det. Stämmer allt så träffar jag spelaren för ett samtal, och om vi kommer överens om ekonomi, paketlösning och så vidare, så blir det ett avtal.

 

PontusGustafsson_02

 

Ni värvar till och med syskon… jag tänker såklart på att Julius Hudaceks bror Libor har kommit in till den här säsongen.
– Ja, vad bra han är, en fantastiskt duktig spelare som har spelat i KHL de tre senaste åren.

 

Det är tydligt att Pontus är nöjd med hur värvningsarbetet har gått inför årets säsong och han framhäver särskilt nye tjecken Jakub Petruzalek som någon att hålla ögonen på under den kommande säsongen. Den förra säsongen var målsättningen att undvika negativt kval. I år är det att ta sig till slutspel.

– Vi är överens i gruppen om att det är rimligt. I ett eventuellt slutspel vill man vinna varje match, men det vill alla andra lag vi möter då också. SHL är kanske den jämnaste toppligan i världen och jag tror att ligan kommer att vara bättre i år än förra året – men vi känner stort självförtroende när vi går in i säsongen.

Pontus själv växte upp i Örebro och läste ekonomisk linje på Risbergska. Parallellt med att han gjorde lumpen i Stockholm, 1988, fick han i uppdrag av ÖSK Fotboll att driva Eyravallens kiosker under hemmamatcherna. Han startade jourbutiken Slottsjouren (vid hörnet Olaigatan/Skolgatan, red. anm.) tillsammans med sin fru och startade sedan textiltryckeriet AG Textil, innan han återvände till ÖSK och fotbollen.

– Först i form av en halvårsanställning där jag hjälpte till med sponsringen. Det utvecklades till ett helårsjobb på marknadssidan och då avvecklade jag mina andra verksamheter.

Tillsammans med några andra elitklubbar var Pontus och ÖSK med i skapandet av hur idrottssponsringen ser ut idag.

– Mer av ett partnerskap, nätverkande, och en seriös hållning till hur och vad företag ska få ut av sina satsade pengar.

Han var kvar på ÖSK i tio år och började sedan på Radio Rix som liksom den kommersiella radion var i sin linda. Nerikes Allehanda ägde Radio Rix och det ledde till att Pontus 1999 blev rekryterad till tidningen som annonschef. Han gjorde ett bra jobb, får vi förmoda, för 2001 headhuntades han till rollen som annonschef på Aftonbladet. Där blev Pontus befordrad till först försäljningschef och 2006 till vd-rollen på gratistidningen .se, som Schibsted startade upp i Stockholm, Göteborg och Malmö. När .se lades ner blev Pontus tillförordnad Aftonbladet-vd i väntan på föräldralediga tilltänkta vd:n Anna Settman. Nästa station var posten som affärsutvecklingschef för Schibsted, en roll han inte riktigt trivdes i.

– Jag är en ”people’s person”, jag drivs av att jobba med människor, så den tjänsten var för ensam för mig. Jag vill vara en del i ett gäng som krigar mot ett resultat.

I Örebro trivs han och har inga planer på att röra sig härifrån.

– Både jag och min fru trivs kanonbra här och jag har kunnat ta upp kontakten med mina gamla vänner igen. Efter alla år av pendlande till Stockholm är det en lyx att kunna vakna i Örebro och ha tio minuter till jobbet.

 

Hur mycket jobbar du numera då? 60 timmar i veckan?
– Det räcker nog inte, det är väldigt mycket jobb nu. Men jag tycker att det är kul att jobba och har ingenting emot det, det blir en livsstil. Arbetet med rekryteringen innebär att man i stort sett jobbar dygnet runt under vissa perioder. Jag har mycket kontakt med amerikanska och kanadensiska agenter och deras tid är helt tvärtom.

 

Familjen sitter på läktaren när det är match?
– Absolut, de sitter på läktaren. Och min dotter jobbar här på hockeyn hon också, så henne får jag träffa mycket.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.