Så fungerar LED-lampor


Posted 2021-04-26 in Leva & Bo, Mode & Shopping, Sponsrat

Idag är det väldigt vanligt med led belysning och led lampor. Det efter att man för ett par år sedan valde att fasa ut de vanliga glödlamporna. Men vad är då en led lampa?

 

LED står för Light Emitting Diodes som på svenska då är lysdiod. Lampor med led har ingen glödtråd, utan de alstrar helt enkelt ljus via en halvledardiod. Man uppfann faktiskt lysdioder redan under 1920-talet, men det var först under 1960-talet som dessa kunde ge ett synbart ljus. Tekniken med LED har länge använts som indikatorlampor på displayer och elektronik. Men nu när man har utvecklat det än mer, så kan man alltså ha led lampor i hemmet. Om du vill, köp LED lampor och mycket mer på nätet.

Fördelar med LED belysning

LED belysning och led lampor har många fördelar. Om man jämför dem med vanliga glödlampor så har de en betydligt lägre energiförbrukning samt att de även har en längre livslängd. Sedan så innehåller de inte några som helst skadliga ämnen som till exempelvis kvicksilver eller bly. En led lampa lyser upp till 100 % direkt så fort du sätter på den/tänder den. Sedan så blir inte lampan särskilt varm heller så som de vanliga glödlamporna blev.

Välja rätt sorts lampa

Förr så visste de flesta hur man valde lampa, då det var angett i watt. Hur mycket ljus en led lampas avger, det visas nu i enheten lumen (lm). Om en LED-lampa har 470 lumen, så lyser den på samma sätt som en glödlampa på 40 W. Men sedan har de även olika färgtemperaturer. Det mäts i kelvin (K). vanligt tal på lampor hemma ligger på 2 700 K. Om du är osäker på vad det är du ska ha för lampa, så är det inte fel att fråga där du handlar dem. Då får du hjälp med att hitta rätt.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.