Anders blev länets bästa kock 2015


Posted 2015-12-07 in Mat & Dryck

Det är inte alla som är bra på att laga mat. Tro mig, jag vet (den där “asiatiska” fiskgrytan senast, till exempel…). Men Anders Johnsson, som till vardags jobbar som kökschef på Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog, är bra. Riktigt bra till och med, så bra att han blev uttagen att tävla i Årets Kock, SM i professionell matlagning. Där blev han utslagen i semifinal, och vi passade så klart på att slå en signal för att fråga hur det kändes.

 

Hur känns det?

– Nu känns det ganska bra, jag är stolt och glad, men var ganska ledsen och förbannad efteråt. Men att nå topp 18 i SM i professionell matlagning första gången man tävlar skojar man inte bort. Jag hade givetvis tyckt om att gå vidare men det är ändå ett resultat som ingen annan kock från regionen åstadkommit. Målet var att laga gott käk och ha roligt, och jag har haft jätteroligt.

 

Vad tar du med dig från ditt deltagande?

– Massor. Framförallt nya kontakter både med kockar och jättebra leverantörer. Jag har fått träffa nya kollegor och sett lite mer av vad tävlingen går ut på, jag har stått i tävlingsköken och sett vad som krävs.

 

Så du är sugen på att ställa upp igen?

– Ja det är klart, hornen kom ut och man börjar ju tänka… “nästa år ska jag till final”. Just nu är jag revanschsugen, men det finns mycket annat som är viktigt i livet också.

 

Hur går det till när man tävlar?

– Man skickar in en bild och ett recept på en modern restaurangvarmrätt med valfri huvudråvara, ett recept som eftersom Arla är huvudsponsor måste innehålla en mejeriråvara. Själv använder jag ekologiskt smör. Sen går en jury bestående av Sveriges främsta kockar igenom de inlämnade bidragen digitalt och väljer ut 40 bidrag som får åka till Stockholm och laga upp sin rätt för domarna. Man har 3 timmar på sig att laga 14 tallrikar från scratch. Sedan väljer de ut 18 kockar som delas upp på två semifinaler och från dem går åtta kockar vidare. De som har gått till finalen i år är otroligt duktiga.

 

Din bestod av bland annat fläskkotlett, rödbetor och plommon. Hur kommer det sig?

– Det började med rödbetorna, jättehärliga rödbetor från Hjälmarsholm som ligger bara några minuter från Katrinelund. Jag byggde en rätt utifrån dem. Sen ville jag lyfta fram den svenska grisen, jag tycker att de svenska grisbönderna får kämpa så mot allt importkött. Dessutom gillar jag fläskkotlett och tycker att det är jättegott. Till det en smarrig sås, goda plommon och en jäkligt god blodkräm. Det är ärlig lokal och smakrik mat, det är vad jag tycker om att laga.

 

Du är på Katrinelund nu, var har du jobbat tidigare?

– Massor av ställen. Sedan jag flyttade hem bland annat på Loka Brunn och på Ågatan inne i stan. Tidigare har jag bott uppe i fjällen och jobbat på bland annat Skoogs krog i Funäsdalen och på Villa Tottebo och Werséns i Åre. På Toftagården på Gotland blev det många somrar. Jag har även arbetat utomlands i både Thailand och Norge.

 

Jag läste att just Anders Broman på Toftagården har varit en stor inspirationskälla och förebild för dig.

– Absolut. När jag fick blodad tand för matlagning, det var han som var källan till det. Han är en otrolig förebild och en skön chef, inget hetsigt hierarkitänk utan mer av att laga mat med själ och hjärta med fokus på bra och lokala råvaror. Det var inte så vanligt för 15-20 år sedan, nu är det mer normalt.

 

Det var mer macho förr?

– Ja och det är tyvärr det fortfarande i en del kök, ganska töntigt och omodernt om du frågar mig. Man lagar inte godare mat om man blir skrämd till det. Har du kul på jobbet och har bra kollegor så gör du bättre ifrån dig, man lagar godare käk tror jag. Det är så jag försöker jobba nu när jag själv är chef, inspirera och visa respekt både för kollegor och råvaror.

 

Som kock, hämtar man inspiration även från “internationella” kockar eller bara från de man jobbar “hands on” med?

– Det spelar egentligen ingen roll vart man jobbar tycker jag, det finns alltid någonting att lära sig. Men det är väl både och. Jag får mycket inspiration genom kokböcker och att gå ut och äta på bra ställen – även genom nätet och alla sociala medier. Dessutom blir jag väldigt inspirerad av bra lokala råvaror.

 

Hur menar du då?

– Att hitta ett ställe som Hjälmarsholm, till exempel, där man kan gå ut med bonden och se råvarorna direkt – det ger mig inspiration. Eller som Erika & Torbjörn på Onsberga gård som föder upp de grisar vi använder. Man kan besöka dem och själv se hur bra grisarna mår, det går inte att jämföra med till exempel en gris som har stått fjättrad med en kätting i hela sitt liv. Sedan har vi Hjälmaren precis utanför köket så självklart så älskar jag gös. Jag har stor respekt för våra yrkesfiskare Anna, Anna och Henrik som levererar otroliga mängder med pinfärsk och hållbart fiskad gös. Hjälmargösfisket är faktiskt det enda sötvattenfisket i Europa som är MSC-certifierat. Det ska vi vara stolta över!

 

Vilken är din favoritråvara?

– Skulle jag välja någonting så är det grönsaker, att utgå ifrån bra grönsaker. Det finns så otroligt mycket större variation bland grönsaker än bland proteiner. Jag bygger min mat runt grönsaker och sen lägger jag till ett passande protein. Det är ganska naturligt egentligen – det är bättre, nyttigare, blir godare och sliter inte lika hårt på miljön. Det är klart att en god köttbit eller en hjälmargös är otroligt gott men det är inte där huvudkrutet ska ligga.

 

Vad är det viktigaste att tänka på som amatör, om man vill lyfta sin matlagning ett snäpp eller två?

– Bra fråga… att köpa lite mindre av någonting riktigt bra än att köpa mycket av någonting av lägre kvalitet. Lite klyschigt kanske, men så är det. Följ säsongerna och köp det som är i säsong, det blir både billigare och godare. Och smaka upp maten, stå kvar tills det smakar gott. Krydda lite till, mer salt, mer syra. Och man behöver inte laga en trerätters varje kväll, ta några få goda råvaror och krångla inte till det.

 

Vad käkar du själv när du kommer hem från jobbet? Lagar kockar mat hemma eller äter ni bara rester?

– Haha nej vi käkar väldigt god personalmat på jobbet och hemma äter och lagar jag och min sambo Ylva god, enkel och vällagad mat. Jag äter hellre enkel mat lagad med kärlek än en oxfile som ingen brytt sig om. Det behöver inte ta superlång tid. Ibland har man bråttom, maten ska vara klar på 20-30 minuter, då är det bättra att lägga krutet på några få simpla grejer.

 

Så det blir inga snabbmakaroner och frysta köttbullar med ketchup?

– Haha, definitivt inte. Men varför inte färskpasta, några goda grönsaker, toppa med vällagrad ost och lite bra svenskt bacon? Då har du en god, enkel middag lagad med kärlek på tio minuter. Gillar man inte bacon så har man fel.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.