Kenlagu – whisky med bärsmak


Posted 2014-06-19 in Mat & Dryck

Platsen är Karlskoga och Bofors industriområde. Det är här som tillverkning av fyra whiskysorter sker och dryckerna finns i Systembolagets specialsortiment.

 

Eftersmaken är lång och oerhört fyllig. I bakgrunden finns en liten antydan till hjortron, men inte så att den tar överhand mot whiskyn. I provglaset finns några centiliter Kenlagu Goldeneye och även om namnet låter väldigt keltiskt så är det faktiskt runskrift. Kenlagu, eller Ken Lagu, betyder eld vatten på fornnordiska.

Något eldigt finns det inte alls över denna vagt hjortronsmakande Kenlagu och att kalla denna Karlskogawhisky för vatten vore en ren förolämpning. Whiskyn är len, en anig rökig med inslag av kola, vanilj och hjortron och med en lång lång eftersmak.

Idén till att framställa whisky fick Tommy Eriksson redan 2006. Efter några års experimenterande på hobbynivå drog han igång företaget Kenlagu 2009 och idag finns det fyra sorter på Systembolaget.

– Jag gillar rökig whisky och min idé var att få till en whisky med en eftersmak av bär. Dock visade det sig att whiskyn inte får vara för rökig, då försvinner eftersmaken som jag var ute efter, förklarar Tommy på trygg Karlskogadialekt.

Tillverkningen av Kenlagu går till som följande: en viss mängd mustigt bärvin hälls i ett ekfat. Vinet får sedan tränga in i fatet innan whiskyn adderas. Sedan återstår lagring tills whiskyn fått rätt eftersmak.

 

Vilken whisky använder du?

– Det vill jag inte avslöja. Men jag kan säga så mycket att den är importerad från Skottland och är gjord på korn. Resten är en företagshemlighet, svarar Tommy hemlighetsfullt.

Idag görs Kenlagu som Goldeneye (hjortron), Confier Tree (granskott), Bluebirds (blåbär) och Redneck (hallon). I starten fanns det även en päronwhisky.

– Jag har alltid gillat päronkonjak, så därför gjorde jag en päronwhisky. Tyvärr doftade den päron, men eftersmaken uteblev tyvärr.

Vill man köpa Kenlagu finns den i tre butiker – Karlskoga, Kristinehamn och Degerfors. För övriga Systembolag finns den att beställa.

– Jag skulle vilja finnas i Karlstad, Örebro och Karlskoga, men tyvärr från jag inte välja. Systembolaget regler säger de tre närmaste butikerna. I Degefors har jag exempelvis sålt två flaskor på ett år. Där är underlaget för den här typen av whisky alldeles för litet.

Målet med Kenlagu är givetvis att kunna leva på försäljningen. I dag dryg ar Tommy Eriksson ut inkomsten med försäljning av solceller. Men det är en helt annan historia.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.