Maltmagnus har allt för ölbryggningen


Posted 2013-11-01 in Mat & Dryck

Maltmagnus

Företaget ligger lite anonymt ett femtiotal meter från vägen mellan Kumla och Fjugesta. Det är här som Maltmagnus huserar och här finns allt för den som brygger öl.

 

Följer man gps-anvisningarna som är kopplade till Maltmagnus Facebooksida hamnar man mitt i Kumla. Mer fel än så går det nästan inte att komma.

– Vi vet, vi ska försöka ändra på det där. Det är inte bra, säger Veronica Lindroos som tillsammans med maken Magnus och hans far Frejvid driver företaget.

Maltmagnus är beläget i Östra Åby vid Fjugestavägen och idén till företaget väcktes i februari 2009.

– Jag funderade över varför vi köper vår malt från Tyskland när det finns i Sverige. Dessutom funderade jag på om fler än jag ville kunna bestämma mängden malt man vill ta hem till sin bryggning, berättar Magnus.

Han kontaktade därför en grupp hembryggare via Svenska hembryggareföreningens forum och därefter kontaktade han företaget Viking malt. Resultatet blev att de inledde ett samarbete. Magnus köpte malt, tog beställningar och krossade malten till de som ville ha den krossad och ett nytt företag var fött – Maltmagnus.

Idag erbjuder Maltmagnus mer än malt. Här finns allt för den som brygger sitt eget öl: humle, jäshinkar, jästankar, spiralkylare – ja, allt man behöver för den egentillverkade ölen. Bland annat samarbetar företaget med den italienska tillverkaren Camurrie, som gör bryggverk för hemmabruk. Men man är även leverantör av råvaror till de flesta mikrobryggerierna i Mellansverige.

Att Maltmagnus är en succé råder det inget tvivel om. Försäljningsrekord slås varje månad och företaget växer så det formligen knakar. Lagret är redan alldeles för litet och en utbyggnad ska ske snarast. Grunden är redan på plats. En styck lagerpersonal har anställts nyligen och var tidigare timanställd. I ett av rummen intill lagret finns maltkrossen.

– Vi har malt på lösvikt, du bestämmer själv hur många kilo, eller om du så vill tiotal gram, du vill handla av varje sort. Det finns inga förutbestämda volymer eller storlekar, allt bestäms av dig som kund, säger Veronica under en rundvandring i lagret.

Alla beställningar paketeras för hand och förutom malt hittar du i princip allt du behöver för din öltillverkning hos Maltmagnus, i Östra Åby utanför Kumla.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.