Tobbe Trollkarl tar med sig magin till Örebro


Posted 2014-12-22 in Musik

Magi och illusioner har alltid fascinerat människor i alla åldrar, och olika typer av trollkarlar har funnits i århundraden. En av Sveriges mest välkända och populära sådana är Tobbe Trollkarl, till vardags känd även som Tobbe Blom. Den 27 december kommer han till Örebro.

 

Trollandet har kommit till Tobbe Blom i rakt nedstigande led, pappa trollade och pappas farfars far trollade också, och han var redan i tidig ålder riktigt bra på det.

– Det fanns en överenskommelse om att jag skulle få trollerilådan pappa hade när jag fyllde 15 år, men jag kunde inte vänta utan snodde den när jag var 13 år och började öva. Så när jag väl fyllde 15, då kunde jag redan en del trick. Men pappa blev inte arg, för jag var faktiskt riktigt bra, berättar Tobbe Blom.

Därmed var karriärvalet mer eller mindre utstakat och genom åren har Tobbe Blom kommit att bli en väletablerad trollkarl på både scen och i tv. Och det har känts rätt hela tiden.

– Det har aldrig funnits ett enda ögonblick då jag ångrat mitt val av karriär, tvärtom faktiskt, jag känner ofta att jag har den bästa yrkeskarriär man någonsin kan önska sig, säger Tobbe Blom.

Att hans genomslag har blivit så stort beror utan tvekan på hans medverkan i en lång rad tv-program, bland annat som programledare i Sommarkrysset och TV3:s Torsk på tuben. En del tävlingsprogram har det också blivit, 2007 kom han, tillsammans med sin danspartner, på andra plats i programmet Let’s Dance, och 2013 vann han Kändishoppet som spelades in på Gustavsvik här i Örebro.

– Jag började på TV4 1999 och blev kvar där i 14 år, sedan gick jag över till TV3. Det har blivit så mycket tv på senare år att många tror att jag började med tv och sedan gick över till att trolla också, men det är ju precis tvärtom. Jag är i grund och botten trollkarl, och tv är det där lilla extra. Lite som en låtsasvärld, konstaterar Tobbe Blom.

Det har dock inte bara blivit tv utöver trollandet, Tobbe Blom har också gjort debut på teaterscenen där han förvisso spelade trollkarl, men inte vilken trollkarl som helst, utan självaste Trollkarlen från Oz. Det var något som gav blodad tand.

– Ja, det gav absolut mersmak, det var verkligen sjukt kul! Jag hoppas och tror att det inte var sista gången, säger han.

Det ligger naturligtvis mycket arbete bakom att vara en av de absolut mest kända trollkarlarna i Sverige, men belöningen finns där.

– Det absolut roligaste med mitt jobb är att möta publiken, det finns absolut inget som slår det. Det är ju fantastiskt roligt när det kommer fram barn och säger att de också vill bli trollkarlar, att man kan inspirera någon på det viset. Eftersom jag hållit på så länge så finns det ju de som själva är aktiva nu, och som använder mina trick lite. Det blir så i början för i stort sett alla, innan man utvecklat de egna sakerna, berättar Tobbe Blom.

Återväxten av trollkarlar och magiker är med andra ord säkrad, inte minst genom de som tagit intryck av just Tobbe Blom. Men vad händer när man väl bestämt sig för att detta är något man vill ägna sig åt, antingen på ren hobbynivå eller för att med tiden roa en egen publik? Det är inte så att man vaknar en morgon och upp täcker att man kan snyta ut duvor eller färgade tygstycken.

– Oftast är det så att man köper trick, och sedan utformar man en egen presentation av dem. De finns på nätet, jag säljer också magiutrustning från min hemsida. Men det är lite som med musikinstrument; alla kan köpa dem, men inte alla kan lära sig att spela på dem säger Tobbe Blom.

Det har dock funnits en och annan som kunnat spela detta ”instrument” genom åren, namn som Harry Houdini, David Copperfield och den nu väldigt populära David Blaine. De läsare som har ett antal år på nacken kommer dessutom säkerligen också ihåg den danske illusionisten Truxa som var ofta förekommande på svensk tv under 1960 och 1970-talet. Men Tobbe Blom säger sig inte ha någon förebild inom trollerikonsten.

– Jag väljer att inte snegla bakåt, jag ser hela tiden framåt. Trots att trolleri- och magibranschen är en ganska konservativ bransch kommer det hela tiden nya saker. Något som är väldigt inne nu är street magic, den snabba magi som till exempel David Blaine är en mästare i. Jag gör några sådana trick, men inte alls som honom.

Tobbe Blom har dock inga planer på att ge sig på några av David Blaines mer extrema trick, som att i veckor hänga i en glaslåda eller låta sig frysas in i ett isblock.

– Nej. På det viset är han ganska galen, David Blaine. Briljant men galen. Mina favorittrick är de som innefattar mycket humor, gags och tricks som in i det längsta ser ut att skita sig, men som i slutänden blir precis som det var avsett i alla fall. Min publik består ju till 99 procent av familjer, så jag måste för varje show hitta en nivå som roar både de vuxna och barnen, säger Tobbe Blom.

Även om många trick är uppbyggda så att de in i det sista ser ut som att de kommer att misslyckas för att sedan sluta precis som det var tänkt till publikens jubel, så finns det tillfällen då det inte alls har gått som Tobbe Blom hade tänkt sig.

– Det trick jag kommer ihåg bäst, av de mindre lyckade, men i efterhand roliga slaget, är när jag tog upp en pojke på scen och lät honom lägga sig på två stolar. Tanken var att han skulle sväva när jag tog bort stolarna, men det gjorde han inte. Istället for han i golvet med en väldig smäll. Tack och lov så gjorde han sig inte illa, utan skrattade åt det redan där och då. Det var skönt, säger Tobbe Blom.

Nu kommer Tobbe Blom till Örebro i egenskap av Tobbe Trollkarl till Örebro den 27 december för en föreställning i Brunnsparken, ett besök som ingalunda är det första.

– Jag har varit i Örebro många gånger, och det känns alltid som att det är en riktigt bra eventstad. Det kommer alltid mycket publik, de är entusiastiska och med i svängarna. En del städer är, vad ska man säga, lite tröga – men det gäller verkligen inte Örebro, konstaterar Tobbe Blom.

Han utlovar en riktig orgie i trolleri, skratt och dans, men de som förväntar sig att se några av de steg som förde honom till en andra placering i Let´s Dance kommer att vänta förgäves.

– Nej, några Let’s Dance-moves blir det inte! Den här gången blir det mer humoristisk fåneridans, avslutar Tobbe Blom.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.