C26 Bioscience – ett Örebroföretag i läkemedelsbranschen

Text: Thomas Helsing
Posted 2020-05-20 in Näringsliv, Sponsrat

C26 Bioscience

Acne är en världsomfattande åkomma som idag ofta behandlas med antibiotika. Samtidigt har vi en situation där antibiotikaanvändningen behöver minskas kraftigt. I Örebro finns läkemedelsföretaget C26 Bioscience AB som sitter på en lösning.

 

Den här artikeln är ett samarbete med Inkubera.

 

Leif Eriksson, C26 Bioscience

På videolänk ringer vi upp professor Leif Eriksson, tidigare vid Örebro universitet men numera vid Göteborgs universitet. Han är en av tre professorer bakom den här upptäckten.

– Det var min kollega Allan Sirsjö som upptäckte att ett protein kunde vara en viktig måltavla och Åke Strid, en annan av delägarna, lyckades sedan rena fram det här proteinet för tester.

Det trion hade upptäckt var att proteinet ökade i skadad hud, exempelvis i fall av acne, psoriasis och liknande, och att det bryter ned vitamin A. Vitamin A är naturligt inflammationshämmande och Leif förklarar att deras lösning går ut på att dämpa proteinet med en inhibitor så att A-vitaminet kan få arbeta ostört.

 

Det finns fler potentiella åkommor som detta kan påverka. Varför börjar ni med acne?

– Den globala marknaden uppgår till 5,5 miljarder amerikanska dollar. 600 miljoner människor lider av acne som kan finnas kvar ända upp i 40-50-årsåldern. Dessutom är det många vuxna kvinnor som lider av acne och de vanligaste behandlingsformerna idag kan ha fosterskadande effekter.

 

Hur lång tid har det tagit att nå hit?

– Forskningsprojektet har pågått i över 10 år men för tre år sedan sa vi att “nu har vi äntligen en aktiv substans, så nu bildar vi bolag”.

Bolaget i fråga heter C26 Bioscience AB och trots all den blomstrande företagsamhet som Örebroregionen haft de senaste åren är det få företag inom läkemedelsbranschen som startas här.

– Vi är ett av de första Örebroföretagen i den här branschen men man får komma ihåg att universitetet fortfarande är ungt och forskningsprocessen är väldigt lång, förklarar han.

En bidragande orsak kan också vara att unga forskare i början av karriären har ett stort behov av att få sin forskning publicerad snarare än att utveckla en färdig produkt.

– Vi tre hade fördelen av att vi har långa karriärer bakom oss med många publiceringar så vi hade inte det behovet.

Leif kan verkligen sin bransch. Han vet att man under en sån här process behöver vara kall och ansöka om patent så sent som möjligt. Ju längre tid som återstår på patentet, desto mer pengar kan nämligen investerare tjäna när man kommit så långt som att ta fram en produkt.

 

Okej, så ni har potentiellt en fantastisk produkt, vad är det som gör den så fantastisk?

– Idag behandlas acne ofta med antibiotika. Det satsas stora pengar på att hitta ny antibiotika på grund av att antibiotikaresistens hos skadliga bakterier ökar oroväckande snabbt. Den problematiken undviker vi med vår produkt och vi undviker även eventuella fosterskador vid behandlingar av kvinnor.

För ungefär ett och ett halvt år sedan fick Leif och hans kollegor kontakt med Inkubera.

– Det var samtidigt som universitetets holdingbolag klev in, minns Leif och fortsätter:

– Inkubera har ett gediget nätverk inom marknadsverifieringar och liknande. De har hjälpt oss oerhört mycket med att identifiera rätt personer för att genomföra den typen av studier. Inkubera har bidragit till att vi kunnat ta nästa steg.

Var är då Leif, Allan och Åke med sin innovation idag? Hur nära marknaden är det här närmast revolutionerande acnemedlet?

– Nu har vi kommit så långt att vi vet att det här fungerar i labbmiljö och med väldigt bra säkerhetsprofil. Nu vill vi göra ytterligare tester och det kommer mycket av medlen från Vinnova att gå åt till. Det blir en så kallad “proof of concept”-studie, berättar Leif.

 

Vilken tidsram talar vi om innan det, i bästa fall, kan finnas en färdig produkt på marknaden?

– Hela kedjan av kliniska studier måste göras. Det är fortfarande många tester kvar så runt 7 år är en rimlig uppskattning.

 

Vad ligger närmast för C26 Bioscience nu?

– Vi ska sätta igång med det vi fått medel för; att göra inledande studier och hitta formuleringar som är så effektiva som möjligt. Vi räknar med 1,5 år för detta.

 

Och vad hoppas du mest just nu?

– Som ett litet startupbolag vore det kul att etablera oss ordentligt i regionen. Extra kul vore det om det finns investerare i Örebroregionen så att vi kan behålla den lokala förankringen och hitta nya användningsområden och framöver även kunna utveckla nya läkemedel.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.