Framgångssagan Sandqvist – från Glanshammar till mångmiljonföretag

Text: Jonas Källgren Foto: Pressbild
Posted 2019-07-09 in Mode & Shopping, Näringsliv

Sandqvist

Här är en grej som ni inte har läst mycket om i närkingsk media: tre killar från Glanshammar har byggt upp ett företag som förra året spräckte den magiska 100-miljonersgränsen i omsättning och du eller någon du känner äger garanterat minst en av deras väskor. Vi träffade Daniel Sandqvist och Sebastian Westin på Sandqvists huvudkontor vid Hornstull i Stockholm.

 

Historien om Sandqvist började 2004 när Anton Sandqvist, som då arbetade på Toshiba, tröttnade på att det inte fanns några snygga datorväskor att köpa. Men istället för att rycka på axlarna, sucka och nöja sig med en medioker gratisväska så sydde han sin egen väska hemma på kammaren, i kapellväv, inspirerad av det schweiziska varumärket Freitag. Responsen från avundsjuka kollegor var så positiv att han sydde några fler, och sålde in dem till Stockholmsbutiken Grandpa.  

Än så länge var varken Antons lillebror Daniel eller Daniels kompis Sebastian inblandade i det som kom att utvecklas till Sandqvist. Daniel och Sebastian arbetade istället med gratistidningen People, som de hade grundat tillsammans. 

– Men Anton hängde rätt mycket hos oss, han fick sitta i ett rum utan fönster där han också hade sitt lager. Det blev naturligt att vi, som via People redan hade ena foten i popkultur, lifestyle och modevärlden, började hjälpa till, berättar Daniel. 

Daniel och Sebastian hade koll på vad ett nytt modevarumärke behövde på marknadsföringssidan och avlastade Anton med de bitarna. Runt 2006, när Anton började bli trött på sin numera välkända datorväska, satte sig så trion ned och stakade ut vad de ville göra med bolaget. Daniel berättar: 

– Vi hade kontor på Kungsholmen. Jag och Sebastian höll på med tidningen, Anton jobbade halvtid på Toshiba. Vi gjorde det på den här nivån fram till 2010 ungefär och hade då nått en omsättning på omkring fyra och en halv miljon, berättar Daniel.

– Nu hade man kanske inte varit så naiv och tänkt ”vad kul, en till grej utöver mitt vanliga jobb”, men då tänkte vi att vi kunde ta kvällar och helger och jobba lite till. Det är en stor del i att vi sitter här idag, att vi var så naivt arbetsvilliga då, menar Sebastian. 

2010 var ett nyckelår för Sandqvist. Trion, som delade ett kontor på Borgmästargatan (“ett kyffe”, enligt Sebastian) bestämde sig för att ge företaget en chans. Under året började först Anton, sedan Daniel, och till sist Sebastian, att jobba heltid med Sandqvist.

– Då hände det jättemycket. Vi ökade snabbt i synlighet och omsättning och året efter öppnade vi vår första butik. Vi letade efter ett nytt kontor och hittade en källarlokal med rimlig hyra eftersom det var en källare. Vi tänkte “den är alldeles för stor men vi kan kanske hyra ut” – sen insåg vi att vi kunde kombinera kontor och butik, minns Daniel.

Trion testade, och det visade sig fungera utmärkt. De anställde snart en butiksansvarig. Sedan insåg de att Anton inte längre hann med produktion och inköp, att Daniel och Sebastian hade fullt upp på sälj och marknad, och att de inte längre hann med att designa alla produkter tillsammans. De rekryterade en designer, en produktionsansvarig, och en säljare.  

– Vi växte ganska snabbt ur källarkontoret och flyttade in på Brännkyrkagatan. Jag gick igenom bilder häromdagen när jag åkte tåg och såg foton från den tiden, det var någon som fyllde år eller nåt, vi hade gjort ett långbord i köket för åtta personer. Det var nog ungefär så många som vi var då, berättar Sebastian.

– Det tyckte vi var ett jättestort kontor, fyller Daniel i.

Ja, och nu har vi flyttat hit till Hornstull och är 35 personer. Vi var “tre närkingar med en dröm” men när vi väl började anställa så fattade vi att vi inte kan vara överallt, att vi är inte bäst på allt vi gör. Vi vågade släppa taget lite, medger Sebastian.

 

”Det går att åka Vasaloppet helt otränad och äta Pringles hela vägen också, om man bara vill det tillräckligt mycket” – Daniel Sandqvist

 

Vad skulle ni säga är era styrkor?

Daniel: Vi är relativt orädda, bra på försäljning och att bygga varumärke. Allting börjar med produkten och varumärket och det är där vårt fokus ligger idag. Sen måste man våga släppa på de andra bitarna, det finns folk som är superduktiga på dem.

Sebastian: Men vi var bra nog i början. Anton byggde till exempel vår första webbshop redan 2006. 

Daniel: Ja det går att åka Vasaloppet helt otränad och äta Pringles hela vägen också, om man bara vill det tillräckligt mycket.  

Sajten som Anton gjorde var viktig. Den betydde att Sandqvist tidigt började sälja bra online, vilket ledde till att bolaget lika tidigt skaffade en logistikpartner.

– Det var en dealbreaker, minns Daniel. Så skönt att slippa packa alla lådor och paket själv, och så mycket billigare och snabbare leveranser till kund.

En sak som har förändrats under tiden Sandqvist har gått från källare till flaggskeppsbutiker är hur hållbarhet och miljötänk i allmänhet har gått från att vara buzzwords till något som alla varumärken behöver förhålla sig till. 2016 anställde Sandqvist en hållbarhetsansvarig och styrde om all produktion och material till hållbara material. Det är ett ämne som Daniel och Sebastian brinner för, och gärna vill berätta om. 

 

Ni tillverkar i dagsläget era väskor i Indien och Vietnam. Berätta om hur ni arbetar med miljö och arbetsmiljö i produktionen.

Sebastian: Vi jobbar långsiktigt med alla våra leverantörer. Vi är med i Fairwear foundation som hjälper oss att säkra goda arbetsvillkor och ser över levnadslöner, rimliga arbetstider, säker arbetsmiljö och rättvisa arbetsavtal. 

Daniel: Vi är även med i Leather working group som jobbar för att minska miljöpåverkan från läderindustrin. De kontrollerar användning av kemikalier, energi, vatten och utsläpp. För att kontrollera detta så gör de löpande granskningar och betygsätter garverier. Sandqvist jobbar bara med Gold rated-garverier, vilket är den högsta rankingen. All vår bomull är ekologisk och vi köper den direkt hos bomullsodlarna. Våra syntetiska material kommer från återvunna petflaskor och vårt läder kommer från skandinaviska kossor. Viktigt, då vi har tuffa djurskyddslagar här. 

Sebastian: Vi har dessutom egna Repair shops där vi erbjuder reparation av våra produkter för att ge dem ett längre liv. Samt en Redesigned-kollektion där vi get nytt liv åt gamla produkter och återanvänder gammalt material. 

2015 valde Anton Sandqvist att gå ur den dagliga driften av bolaget. I en intervju från 2016 berättade han att han precis hade börjat bo på halvtid på landet utanför Vingåker. Han är dock fortfarande kvar i rollen som styrelseordförande för Sandqvist. 

– Anton är sjukt driven och hands on och han älskade tiden då vi gjorde allt själva. 

Säger Sebastian. 

– Han hade en dröm om friare tyglar och att få bestämma saker själv, sen fanns det plötsligt rutiner och semesterscheman. Nu trivs han jättebra, så det var nog ett bra beslut för alla parter, fyller Daniel i.

väska från Sandqvist

Er vd Caroline Andersson tillträdde i oktober 2015 efter att tidigare ha varit commercial manager på Craft sportswear . Berätta om beslutet att rekrytera externt, att inte ta den rollen själva.

Sebastian: Varken jag, Daniel eller Anton ville ha vd-rollen. Det var ett enkelt beslut att rekrytera externt, men en tidskrävande och svår rekrytering. 

Daniel: Det är viktigt att inse vad man är bra på och se till att våga släppa allt annat. Caroline är grymt duktig och vi kompletterar varandra på ett bra sätt. 

 

Hur ser arbetsfördelningen ut mellan er två idag?

Daniel: Vi är brand directors och vi jobbar strategiskt och övergripande med att bygga varumärke och driva tillväxt. 

Sebastian: Det kan vara saker som var vi ska öppna nästa butik, vad vi saknar i vårt sortiment, vad vill vi förmedla med den kommande kampanjen… det är ganska brett. Men vi ser också strategiskt framåt – vad behöver vi för att växa företaget, vilka tjänster ska tillsättas. 

Daniel: Det handlar om att få ut planen och visionen i alla led och få ut max utifrån våra förutsättningar.  

 

Min tes var att ni numera kanske framförallt har rollen som kulturbärare.

Sebastian: Kul att du säger det, för vi pratar ganska mycket om oss själva som kulturbärare. Men det finns andra i företaget som också är det. Om Vogue kommer hit kanske de pratar med vår head of design. Någon annan kanske skulle välja att prata med Henrik som är hållbarhetsansvarig.

 

Hur mycket har ni själva reflekterat över den resa ni och företaget har gjort?

Daniel: Vi har jobbat på och inte stannat upp och tänkt på det så ofta. Men plötsligt är det 35-40 personer på kontoret.

Sebastian: …och man är 35-40 år gammal. Det är kul att vi ändå har växt organiskt, med egna pengar. 

Daniel: Det har passat oss rätt bra tror jag, vi är noggranna och envisa och kostnadsmedvetna. Inte så riskbenägna.

 

Ni har aldrig lockats av att ta in riskkapital?

Sebastian: Nej inte direkt. Det är många som kontaktar oss och är intresserade av bolaget, men vi har hittills inte känt något behov av det.

Daniel: Det är kul att få bestämma allt själva och så här långt har det funkat bra.

 

Ni har gjort en hel del samarbeten med profiler och varumärken, till exempel Morakniv, Hasselblad, och Volvo. Berätta!

Daniel: Ja vi gillar verkligen den typen av oväntade samarbeten. Vi har jobbat med Volvo i snart sex år och det är fantastiskt kul. Dom är krävande och noga med kvaliteten. Dessutom är det ju ett etablerat varumärke med stark förankring till Sverige. 

Sebastian: Det samma gäller Morakniv och Hasselblad som vi också gjort samarbeten med. Starka varumärken och fina produkter. 

De senaste åren Sandqvist har haft en fin tillväxtkurva och 2018 klev de över den magiska 100-miljonersgränsen.

– Vi tycker att vi vuxit kontrollerat men visst är det intensivt och mycket jobb, säger Sebastian.

 

Hur ser planerna ut för Sandqvist framöver?

Daniel: Vi vill fortsätta att öppna egna butiker. Nyligen öppnade vi en butik i Göteborg och en i Gamla Stan i Stockholm. Vi kommer även att fortsätta satsa online och utveckla varumärket i rätt riktning.

Sebastian: Vi kommer att fortsätta att utmana oss själva och hela branschen när det gäller hållbarhet och fortsätta att göra riktigt bra produkter.

 

Vad ser ni för utmaningar i närtid?

Daniel: Vi har ett sortiment med en otrolig bredd och gör allt ifrån funktionella ryggsäckar till klassiska läderportföljer och handväskor. Att hålla ihop den bredden under samma varumärke är definitivt en utmaning. 

Sebastian: I dagsläget säljer vi mest i Europa, men på flera marknader har vi bara skrapat på ytan. Vi har mycket kvar att göra. Vi siktar på att dubbla omsättningen på 3 år.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.