Laweka-gruppen satsar vidare i Örebro


Posted 2017-04-10 in Näringsliv

Det började med ett grabbgäng i Filipstad. Idag står Lawekagruppen med sina krogar Pitcher’s, Villa Strömpis och Frimis Salonger i en klass för sig i Örebro, en resa som tagit drygt tio år med både framgångar och motgångar.

 

Det började 2005 med Pitchers och sedan har bolaget växt successivt med förvärv av Villa Strömpis 2008 och Frimis Salonger 2012.

– I början visste vi inte riktigt hur vi skulle använda Frimis men nu vet vi vart vi ska, säger Daniel Welin som är delägare i Laweka.

När man hade klart för sig vad man ville med Frimis inleddes en omfattande renovering hösten 2016 och nu håller en stor uteservering på att färdigställas ut mot Svartån. Det handlar om en investering på fem miljoner som man hoppas kommer att bli något alldeles extra.

– Totalt, inklusive renoveringen inomhus, har vi gjort investeringar för 9-10 miljoner. Nu vill vi ta hand om det och det ser bra ut framåt. Det är inte många helger som är bokningsbara fram till januari nästa år, berättar Daniel Welin.

Frimis nya trädgård har designats av en arkitekt som har tagit hänsyn till såväl utemiljön som Frimurarholmens historia.

– Vi har verkligen tänkt till och delat in den tre unika miljöer, det finns plats för foodtrucks, glassbar och mycket mer. Det kommer att bli jättebra, säger han.

Även Pitcher’s har gått från klarhet till klarhet de senaste åren. För två år sedan vann man gasellpris för sin snabba utveckling och sedan dess har nöjeskrogen fått tillskott i form av bland annat en minigolfbana och ölbaren En trappa upp.

I december är det premiär för nästa satsning. I Kompassens källarplan kommer ett nytt upplevelsekoncept att öppna upp som hakar i de tidigare upplevelsesatsningarna.

– Upplevelser är stort i Örebro och vi hänger på det. Vi köper in konceptet Prison Island och inreder totalt 1 460 kvadratmeter med laser game, virtual reality och celler med problemlösning av olika slag. Det blir en synergi med Pitchers där man kommer att kunna boka det man vill och gå mellan lokalerna. Det kommer att kunna bokas av företag och kick offer av olika slag, men den största målgruppen är ungdomar.

Daniel uppger att Pitchers omsättning för 2017 ser ut att hamna på 43-44 miljoner kronor vilket gör att de tar tätpositionen bland Örebros krogar. Totalt sysselsätter Lawekagruppen 200 personer och prognosen pekar på att man i år för första gången passerar 100 miljoner i omsättning.

– Klarar vi det kommer vi att fira med champagne, säger Daniel Welin.

Strategin har man haft klar för sig men det har också handlat om att agera när tillfällena dyker upp.

– Vi har en affärsplan och ett tänk såklart, men sedan har det även handlat om lite slump efter vägen. Vi hade exempelvis inte kunnat utveckla Pitchers som vi gjort om inte fastigheten genomgått förändringar och anpassats under de här åren. Det gäller att ha rätt idé vid rätt tillfälle, slår Daniel Welin fast.

Framgångar i all ära, Laweka har också samlat på sig dyrköpta lärdomar efter vägen.

– Tyvärr är vår satsning i Eskilstuna en sådan. Men där började det bra första året där vi faktiskt hade en omsättning på 25 miljoner, vilket var lite bättre än vår prognos. Men sedan gick det sämre. Jag tror att man måste ha en stark ledar- och chefsnärvaro annars börjar man tappa, och det hade vi inte där. Jag har talat med många branschkollegor i Stockholm och de säger samma sak – man måste vara där. Vi klarade helt enkelt inte att drifta det på avstånd.

Idag har Laweka fullt fokus på Örebro och Daniel tycker att staden har en bra krogmiljö.

– Idag är utbudet så bra att det finns något för nästan alla. Jag hörde från tillståndsmyndigheten att det aldrig har beviljats så många alkoholtillstånd i Örebro som under förra året. Antalet restaurangstolar har mångdubblats de senaste åren men det ställer också krav. Man måste vilja ge gästerna lite mer varje år annars går det inte. Utvecklingen för Frimis och Pitchers visar att vi satsat rätt och det ska vi ta hand om. Så framöver kommer vi inte sväva iväg och göra några nya förvärv.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.