Örebro Bilvårdscenter – tar hand om din bil

Text: Ulf Hjelting Bild: Tomas Karlsson
Posted 2020-02-20 in Leva & Bo, Näringsliv

Örebro bilvårdscenter

Den här artikeln är ett samarbete

 

Regn, grus och smuts. Att hålla en bil ren, både ut- och invändigt, är en av nackdelarna med att äga bil. På Örebro bilvårdscenter hjälper de dig med allt som behövs för att hålla bilen ren.

 

Regn i januari. Inte snö och kyla. Vädret spelar oss ett spratt denna vinter med att just inte vara vinter alls. Hos Örebro bilvårdscenter är det nu lågsäsong. Vanligtvis brukar mellan 10 till femton bilar stå på kö för att rekondas på något sätt.

Men allt började egentligen sommaren 2018. Ägaren Christer Laitala arbetade då med att sälja kemikalier, bland annat till bilverkstäder runt om i Sverige. Ett samtal med en kompis, och att en lämplig lokal fanns, gjorde att han flyttade från jobbet i Stockholm och till Örebro.

– Vi, jag och kompisen Tobias, snackade i juni om att det fanns få ställen att lämna sin bil för rekond i Örebro och i augusti hade jag startat företaget, säger Christer Laitala när vi träffas för att prata om Örebro bilvårdscenter.

Platsen är södra infarten och den byggnad bredvid OKQ8 som tidigare tillhörde Avis biluthyrning. I tvätthallen håller en vit Passat kombi på att få en uppfräschning av lacken. Det luktar lösningsmedel och bilen börjar att återigen få sin forna vita glans.

– Så här vintertid vill inte bilägarna lägga så mycket pengar på en stor rekond, även om det kanske skulle behövas. Oftast handlar det om en lättare tvätt, det vi kallar för silvertvätt, och en enkel invändig rengöring av bilen. Det kostar typ 500 kronor och uppåt. Däremot till sommaren, i maj och juni, då har vi ett betydligt högre tryck på bilar som ska rekondas, och det ordentligt. Allt beror lite på säsong och vad kunden vill göra med sin bil.

 

Vad är vanligaste önskemålet från kunderna?

– Gör något enkelt och billigt. Bilen blir snart skitig igen… och det är oftast sant, men rejäl rekond gör att bilen inte behöver rengöras så ofta och då sparar man även pengar i längden.

Idag är två större bilåterförsäljare återkommande kunder hos Christer och Örebro bilvårdscenter. Det blir ett antal bilar som ska rekondas varje vecka för just dessa kunder.

– En ren och skinande bil säljer mycket enklare och de bilar vi får in kör vi oftast hela vårt paket med motortvätt, vaxning och invändig rengöring. Bilen ska ju stå i en bilhall och då ska den glänsa.

 

Vilka färger på bilarna är svårast att rengöra?

– När det gäller färgmatthet är de röda bilarna som det syns enklast på. Svarta bilar har en tendens att visa repor enklast, på grund av att reporna ser ljusare ut än den svarta lacken. På vita bilar syns allt och de är generellt svårast att få rena. De som vill rengöra sina bilar med borsttvättning får garanterat repor i lacken (det finns repor som kallas tvättrepor av just den anledningen). Jag rekommenderar hellre någon form av handtvätt.

 

Går allt att åtgärda? Typ repor och den färgmatthet som du just nämnde?

– Allt går att fixa, om inte exempelvis repan gått genom hela lacken. Då måste det göras en omlackering. Men annars går det att fixa det mesta. Vi brukar rekommendera att ägarna av en ny bil gör en så kallad keramisk lackförsegling. Då skyddas bilens lack i upp till sex år och bilen blir mycket enklare att rengöra. Det kostar en slant att göra, men det lönar sig i längden.

Idag arbetar fyra personer plus Christer i företaget.

 

Hur ser framtiden ut?

– När jag började för drygt ett och ett halvt år sedan var vi två personer. Idag är vi som sagt fem personer. Jag ser ingen avmattning i tillströmningen av kunder. Framtiden ser ljus ut.

 

Hur ser den vanligaste kunden ut?

– Vi har alla typer av kunder. Allt från företagsledaren som vill ha sin Tesla rekondad till barnfamiljen där det skett en olycka med minstingen i baksätet. Vi har alla typer av kunder och alla är välkomma till oss på Örebro bilvårdscenter.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.