Backa Studios: ”Vi vill utforska det mörka hos människan härnäst”

Text: Ulf Hjelting Bild: Tomas Karlsson
Posted 2021-09-10 in Kultur, Näringsliv, Nöje, Örebro län

Backa studios

I tolv år har Johnny Wernersson och Malin Dahl drivit Backa Studios i Vedevåg. Tyngdpunkten i verksamheten har främst varit filmproduktion. Både för företag och i egenproducerade spelfilmsproduktioner.

 

– Vi valde Vedevåg just på grund av friheten i att slippa externa månadskostnader för att hyra kontor och lokaler. Idag finns en ombyggd lada på gården med kontor, studio, kostymförråd och bio. Om den står oanvänd i en eller flera månader drabbar oss inte lika hårt ekonomiskt och därför har vi klarat den här pandemin så bra som vi gjort, säger Johnny Wernersson när vi träffas för att prata om Backa Studios.

Johnny och Malin träffades när Malin studerade vid Örebro konstskola och Johnny vikarierade på skolan under en delkurs rörande rörlig bild. Det ena ledde till det andra.

– Vi flyttade till Vedevåg när vi startade Backa Studios och jag var höggravid med vår son Jack. Det var liksom allt på en gång. Idag är Jack tolv år och då är det lätt att komma ihåg när vi började, inflikar Malin.

Film, foto, 3D, illustration och animation är grundstenarna som Backa Studios vilat på. Bland annat har deras arbete kunnat ses som reklam på tv, sociala medier, bio och i företagssammanhang.

En annan del av verksamheten är egen kort- och långfilmsproduktion. Fram till idag har två långfilmer och mängder av kortfilmer producerats. Den första långfilmen, ”Jango on Tour”, släpptes på dvd i Norden 2011.

– Den spelades egentligen in redan sommaren 2008/2009 och innan vi bildade Backa Studios. Det var mest ett kompisprojekt som gjordes med ren nollbudget och som lärde oss väldigt mycket om filmskapande och filmindustrin. Idag arbetar vi mer professionellt även om vissa egna projekt kan ha begränsad budget där vi ibland fortfarande tar hjälp av både nära och kära.

 

Inget produktionsstöd från Svenska Filminstitutet till era filmer?

– Nej, men både Örebro Län och Lindesbergs kommun har stöttat på olika vis. Filminstitutet har gett mycket stöd och tips om hur vi ska gå till väga för att exempelvis få filmerna visade på bio, kommande ansökningar, med mera.

”Jango on Tour” hade premiär på Bio Roxy i Örebro och ”Lantisar” som släpptes 2019 hade premiärfest på ett fullsatt Sjöängen i Askersund.

– Tror att Lantisar blev en av de mest visade svenska filmerna på Bio Roxy, vilket vi är väldigt glada för, och så köpte SVT visningsrätten till den. Under några månader fanns den även att se via SVT Play där den låg som populär under sin visningsperiod. SVT var väldigt nöjda med tittarsiffrorna så den kommer att komma tillbaka. Vi vet inte riktigt när, kanske i slutet av det här året eller i början av nästa.

 

Säljer ni visningsrätt för streaming?

– Olika bolag har olika sätt att betala för streaming. Netflix köper exempelvis hela filmen så att den finns i deras kartotek. Amazon prime har en annan lösning. Det vore kul att få göra en film med färdig budget från exempelvis Netflix. Vi får väl se vad som händer i framtiden.

 

Hjälp av nära och kära? Hur då?

– Ja, vår son Jack fick exempelvis rycka in och hjälpa till med ”tramp” och ljudeffekter under slutmixning av ljudet till ”Lantisar”. Det fick bli lite sommarjobb att hjälpa till i mamma och pappas filmproduktion.

Att göra film kostar mycket pengar. De får frågan om vilken film de skulle göra om de hade budget till en ny idag. Det blir tyst en stund runt bordet vi sitter vid. Johnny tittar på Malin och Malin tittar på Johnny. Svaret dröjer en stund.

– Vi jobbar på ett manus där vi vill utforska det mörka hos människan. Spännande att dyka ner i det inre och se vad som finns under ytan hos ”vanliga” människor som döljer en mörk hemlig sida.

 

Varför?

– Det är långt från det vi gjorde med till exemeplvis Lantisar. Kul att växla spår. Och gärna ta in skådespelare som gör roller som vi inte är vana att se dem i. Någon välkänd komiker som spelar seriemördare eller genuint elak Fritzel-typ. Det skulle kunna bli intressant.

 

Zombiefilm?

– Zombiefilm vore kul. Men det som lockar just nu är mer de monster som finns inom oss.

 

Det här med att använda lokala förmågor i era filmer. Det både syns och hörs i ”Lantisar”.

– Ja, det finns ett fantastiskt levande kulturliv med teatrar, dansare och massa band som spelar här i länet. Det är fantastisk att kunna nyttja alla dessa förmågor som faktiskt finns. Mycket av filmmusiken i ”Lantisar” är exempelvis från lokala artister.

 

Finns det några planer på att flytta från Vedevåg?

– Nej, inte just nu. Flytta verksamheten är inte aktuellt men det vore kul att samverka mer och försöka förbättra för alla filmare i länet. Det behöver satsas för att de filmare som finns inte ska lämna regionen.

 

Varför heter ni Backa Studios?

– Därför att gården där vi håller till heter så. Konstigare än så är det inte. Vi bollade andra idéer som Crazy Monkey Studios när vi skulle starta bolaget, men inga idéer fastnade riktigt. När så Backa Studios dök upp bland förslagen körde vi på det.

 

Ny digital teknik har både gjort det billigare att producera och att distribuera film. Hur gör ni?

– Vi försöker att hålla oss framme när det gäller att anamma ny teknik så gott det går. Det kostar också en del att investera. I senaste Disneyproduktionerna som ”Mandalorian” och ”Djungle Cruise” har de använt sig av jättelika digitala bildskärmar för att få till scenerna i öken och djungel. Riktigt där är inte Backa Studios, inte än, men det vore kul att få jobba på det viset.

 

Var får ni inspiration till era filmmanus ifrån?

– Kan vara allt möjligt. Någon man träffat, nåt man läst, sett på tv. Det blir en bit här och där som läggs i lådan med idéer och sedan pusslar vi förhoppningsvis ihop allt till ett bra filmmanus.

 

Är det så att ni gör reklamfilm för att finansiera långfilmerna? Typ fem reklamfilmer räcker till så och så mycket film?

– Som Roy Andersson? Jo, visst jobbar vi lite på det sättet och försöker få undan ekonomi från reklamfilmerna så vi kan lägga tid på utveckling av våra egna produktioner. Men att säga att fem reklamfilmer ger si eller så mycket pengar till våra egna filmer, nja. Vi försöker hitta en balans mellan projekten så man kan arbeta med beställningsuppdrag och även få tid till sina egna projekt.

 

Finns Backa Studios om fem år?

– Ja, det hoppas vi. Sedan får vi se hur det går med pandemin och biografer med mera. Men återgår allt till det normala, ett så normalt det går att få det, så fortsätter vi utveckla spännande filmprojekt.

 

Vad är nästa projekt?

– Vi har olika beställningsuppdrag vi jobbar på just nu och färdigställer även manus.

 

Någon ny långfilm?

– Absolut, går allt som vi hoppas kör vi igång förplanering och casting under hösten.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.