Hans-Åke är kung på King


Posted 2014-08-18 in Nöje

Världens största fansajt för författaren Stephen King heter Lilja’s Library. Sedan 1996 har liljas-library.com med bas i Örebro levererat intervjuer och nyheter om Stephen Kings författarskap till fans över hela världen. Bakom sajten finns örebroaren Hans-Åke Lilja. Upprinnelsen var att Hans-Åke såg något som saknades.

 

– När internet blev tillgängligt öppnade sig en helt ny värld, men jag hittade aldrig någon riktigt bra sajt på ämnet. Många var halvfärdiga eller dåligt uppdaterade så därför gjorde jag en egen.

Sedan den blygsamma starten 1996 har Lilja’s Library växt och har idag i snitt 1 200 besökare varje dag. Sajtens Facebooksida har i skrivande stund mer än 25 000 “likes”.

– Besökarantalet varierar förstås och det kan vara väldigt lugnt i perioder. Just nu är det ganska intensivt med bland annat ett nytt boksläpp senare i år. Parallellt med Lilja’s Library driver Hans-Åke även systersajten Följeslagarna tillsammans med en vän. Den startade som ett nyhetsbrev 1998 men har med tiden kommit att bli en nyhetssajt med diskussionsforum inriktad på de svenska läsarna. Idag har dock diskussionerna successivt flyttats över till Facebook, något som enligt Hans-Åke är både på gott och ont.

– Fördelen med Facebook är att man når betydligt fler. Samtidigt är det svårt att hålla liv i diskussionerna en längre tid då de lätt försvinner i flödet.

En av milstolparna för Lilja’s Library och Hans-Åke kom 2010 när han fick ge ut en egen bok. Lilja’s library: The World of Stephen King blev en sorts sammanställning av intervjuer, recensioner och andra texter från sajten tillsammans med lite nytt material. Men att det skulle bli en bok efter fjorton år var inget Hans-Åke Lilja hade planerat eller ens funderat på.

– Det var ett amerikanskt förlag som tog kontakt med mig och frågade om jag ville göra en bok, vilket var roligt. Den fick ingen stor upplaga och är numera slutsåld på förlaget, så det skulle vara om någon handlare eventuellt har kvar något exemplar. Men man kan fortfarande köpa den som e-bok.

Bland höjdpunkterna finns förstås också Stephen King själv. Hans-Åke Lilja har fått intervjua honom vid två tillfällen. Första gången tog det fem år av mejlande att få till intervjun – vid det andra tillfället gick det betydligt fortare. Dessutom har han träffat Stephen King vid två tillfällen.

 

Hur är Stephen King som person?

– Väldigt ödmjuk. Han är otroligt vanlig. Jag har gjort två telefonintervjuer med honom och det var som att prata med en gammal bekant. Sedan har jag fått träffa honom i London 2006 och i Hamburg förra året, men det var så korta tillfällen att det mer kändes som att vi möttes som hastigast än att jag faktiskt träffade honom.

 

Vad är hemligheten bakom hans framgång som författare?

– Han är extremt bra på att skriva engagerande och intressanta karaktärer men också på att ta en vardaglig situation och göra den intressant. Med korta inblickar i människors liv där man inte vet så mycket av vad som hänt innan eller vad som kommer att hända senare blir det bra berättelser.

Stephen Kings författarskap har trollbundit läsarna sedan debuten med Carrie för fyrtio år sedan. Nästa roman heter Väckelse och släpps i Sverige 12 november.

– Det är lite spännande, den släpps här dagen efter USA-premiären. Det är första gången det har hänt att en bok kommit hit så snabbt, avslutar Hans-Åke Lilja.

 

Namn: Hans-Åke Lilja
Ålder: 43 år
Familj: Fru och två barn
Intressen: Stephen King och film
Bästa King-bok: Maratonmarschen
Bästa King-film: The Mist

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.