Kapell Malén får kungligt produktionsbidrag

Pressbild: Kapell Marlén
Posted 2020-12-26 in Kultur, Musik, Nöje

Kapell Malén i Lindesberg har fått 20 000 kronor i produktionsbidrag till ”Traditionella låtar från Bergslagen” från Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur.

 

Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur har för år 2020 delat ut totalt 6,5 miljoner kronor i bidrag till 180 av totalt 345 inkomna ansökningar. En av mottagarna i år är Kapell Malén – en trio från Lindesberg som skapar sitt eget musikaliska universum. Folkmusiken finns där som en självklar ingrediens men blandas i ett virrvarr av musikaliska infall och influenser.

För 15 år sedan började Kapell Malén att spela argentinsk tango. Trion skriver musik med inspiration från alla världens hörn, musik som befinner sig i gränslandet mellan folkmusik, världsmusik och konstmusik. Här hittar vi spännande taktarter, rytmer och melodier som tar oss med på en resa genom Bergslagens skogar till platser långt, långt borta.

 

Om Kapell Malén

Kapell Malén består av Camilla Malén Friman (cello), Anna Johansson (fiol) och Klas Friman (gitarr). Skivan ”Världen sedd från Gusselhyttan” kom ut 2008 och nu är kapellet på gång med sin andra skiva. Kapell Maléns musik kännetecknas av ett tätt samspel med en lätt kammarmusikalisk ton.

 

Om Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur

Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur skapades genom insamlingar till kungens 70- och 80-årsdagar. I samband med en nationalinsamling till Gustaf VI Adolfs 90-årsdag, då det utgavs en speciell frimärksserie, ett jubileumsmynt och gratulationskort, nybildades Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur genom en sammanslagning av Kungafonden och Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur i form av en stiftelse.

Fonden följer idag de stadgar som antogs 1973 och högsta beslutande över fondens medel är Hans Majestät Konungen. Fondens ändamål är att verka för befästande och främjande av svensk kulturminnesvård och humanistisk forskning med närliggande intresseområden.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.